lauantai 2. huhtikuuta 2022

Yksitoista vuotta kirjabloggausta



Aloitin yksitoista vuotta sitten kirjabloggauksen.
Tasan 11 vuotta sitten 2.4.2011 klo 10:24  julkaisin ensimmäisen blogitekstin. 

Ensimmäisenä bloggausvuonna (2.4.2011 - 1.4.2012)  aloin lukea Keskisuomalaisen sadan kirjan listaa. Koko blogitouhu ja lukuharrastus oli alkuun innostunutta hapuilua ja rönsyilyä, lisäksi Keskisuomalaisen listassa oli joitain hyvin haastavia kirjoja.
Keskisuomalaisen listan sain valmiiksi blogin kymmenvuotispäiväksi.

Toisena blogivuonna (2.4.2012 - 1.4.2013) aloin lukea nobelisteja. Erityisesti jäi mieleen Camus'n Sivullinen luin myös Solohovin Hiljaa virtaa Don trilogian, sekä ei-nobelisti Leo Tolstoita. Sota ja rauha on häneltä parasta. Dostojevskiltä luin Rikoksen ja rangaistuksen. Perustin runoja varten Jokken runonurkan.

Haasteet on osa blogitouhua, olen osallistunut moneen  ja 1.1.2013  lanseerasin oman ensimmäisen 13 haasteen, missä piti kirjoittaa bloggaukseen 13 sanaa, kuten tarttua, hykerryttävä, herkullinen, päälleliimattu. Haaste  ilahdutti, pelkäsin että kukaan ei osallistu, mutta osallistuttiin.

Kolmantena vuonna (2.4.2013 - 1.4.2014)  bloggasin Montgomeryn Runotyttötrilogiasta, ja aloin blogata Dorothy L. Sayersin dekkareista, projekti, joka kesti muutaman vuoden, osa kirjoista piti ostaa englanniksi. Ensimmäinen blogattu oli Kuolema vierailee kerhossa. Jatkoin nobelistien lukemista ja haastoin muutkin 14 haasteessa. Haaste oli suosittu.

Neljäntenä vuonna (2.4.2014 - 1.4.2015) aloin blogata järjestelmällisesti Agatha Christien dekkareista. Luin myös Volter Kilven Alastalon salissa.

Viidentenä vuonna (2.4.2015 - 1.4.2016)  bloggaus jatkui tutuin uomin ja sain Agatha Christie projektin valmiiksi täällä.

Kuudentena vuonna (2.4.2016 - 1.4.2017) kaikki jatkui ennallaan, luin, bloggasin ja ohjelmoin bloggauksia sopiviin paikkoihin luin scifiä, ja ruotsiksi dekkareita esimerkiksi Lapiduksen Vip-Rummetin 
Uljas uusi maailma tuli luettua ensimmäisen kerran.

Seitsemäntenä vuonna (2.4.2017 -  1.4.2018) luin Arne Dahlin A-ryhmän kirjat, ja katsoin  tv-sarjaa ruotsiksi. Bloggaus oli jo urillaan, jotka olivat jo aika syvässä. Haastoin bloggarit mukaan hiilidioksidihaasteeseen (siis tarkoituksena vähentää hiilidioksidia tai pohtia miten asiaa on käsitelty kirjallisuudessa). Liityin twitteriin, ja tajusin kuinka eri mieltä ihmiset ovat kaikesta. Twitterissä lähdetään helposti laukalle.

Kahdeksantena vuonna bloggasin uudestaan kaikista Harry Pottereista. 

Yhdeksäntenä vuonna bloggasin paljon Ursula Le Guinin kirjoista, ja Henrik Tikkasen Osoite-trilogiasta (5 kirjaa =). Haastoin bloggarit mukaan 75 vuotta Toisesta maailmansodasta. Tavoitteena on  ymmärtää sodan pahuus ja turhuus, ja arvostaa rauhaa. Liityin instagramiin, siellä on lähinnä kuvia, mutta myös kirjoista postauksia.

Kymmenes vuosi meni puuttuvien Keskisuomalaisen listan kirjojen hankkimiseen, lukemiseen, ja bloggaamiseen. Samalla haastoin muut mukaan täällä.

Nyt  kulunut 11. vuosi meni siinä, että luin mitä halusin ja bloggasin niistä. Haastoin bloggarit lukemaan Gutenbergistä ja haaste päättyi edellispäivänä. Haasteen voitti Aino :)

Kommentit ja kommunikaatio ovat blogitouhun suola. Blogeissa on paljon keskustelua. Instassa ei kirjoista juurikaan keskustella, vaan ihmiset laittavat kirjankantta, ja lyhyen tekstin, jota vähän kommentoidaan. Postaan instaan lähinnä valokuvia luonnosta, keikoilta tai Animal crossing New Horizonista, jota pelaan. Jouluna 2020 annoin pelissä saarelleni nimen Rauhala. Peli on herttainen ja väkivallaton.

Blogiaikana kirjoista on auennut aivan uusia maailmoja
Aloin lukea venäläistä(kin) kirjallisuutta
1. Leo Tolstoi, ja hänen kaunein helmensä Sota ja Rauha ilman blogia tuskin olisin koskaan tätä 2000-sivuista klassikkoa lukenut
2. Fjodor Dostojevskin parhaimpia ovat Rikos ja rangaistusIdiootti ja  Karamazovin veljekset
3. Nikolai Gogol esimerkiksi Kuolleet sielutNevan valtakatu  ja  Reviisori
Useat venäläiset teokset peilautuvat jotenkin joko Dostojevskiin, Gogoliin tai Tolstoihin. 

Olen lukenut blogiaikana myös tyttökirjoja L. M Montgomerylta olen blogannut esimerkiksi Pieni runotyttö, trilogia ja Annan nuoruusvuodet

Pahuudesta kertovia kirjoja on joitain tullut luetuksi, esimerksi Jan Guilloun Pahuus ja Agatha Christien Ikiyö sekä William Goldingin Kärpästen herra.

Näytelmiä olen myös alkanut lukea, englanniksi luin nobelisti Harold Pinterin  Petos   ja Tea Party.
Aiemmin luin William Shakespearen näytelmiä Romeo ja JuliaHamletKuningas LearMacbethOthelloVenetsian kauppiasRichard III, ja  Caesar  luin lisäksi Julius Caesarin teoksen Gallian sota.  Shakespearen  Sonetit tuli blogattua runonurkkaan.

Blogiaikana luin ensimmäistä kertaa J.D Salingeria häneltä Sieppari ruispellossa ja  Franny ja Zooey.
Blogiaikana luin ensimmäistä kertaa myös Mary Shelleyn romaanin Frankenstein sekä John Steinbeckin  Vihan hedelmät ja Hiiriä ja ihmisiä sekä Eedenistä itään.

Pikkupoikana luin paljon Jules Verneä ja nyt olen blogannut Kapteeni Grantin löytyminenKapteeni Hatteras -trilogiaMaailman ympäri 80 päivässä ja Sukelluslaivalla Maapallon ympäri myös Pertsaa ja Kilua tuli poikasena luettua, ja bloggasin Pertsan ja Kilun kaikki seikkailut ja Kiplingin seikkailun Meren urhoja

Hieman vanhempana luin paljon Isaac Asimovia tässä pari bloggausta Säätiö-sarja 7 teosta ja Alaston aurinko. Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesin lyhyet seikkailut tuli luettua nyt kaikki. 

Nykyaikana kun kaikki halutaan kieltää on ajankohtaisia Ray Bradburyn Fahrenheit 451 sekä pandemian vuoksi Albert Camus´n Rutto.

Ukrainan kriisi peilautuu moniin sodasta kertoviin kirjoihin. Sota ja rauha kertoo muuan muassa Napoleonin hyökkäyksestä Venäjään ja Victor Hugon Kurjat kertoo Napoleonin kukistumisestakin. Olen blogannut myös Winston Churchillin teossarjasta Toinen maailmansota. Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen kertoo vallasta, valtataistelusta, kaiken menettämisestä, kostosta, ja sodasta.

Elämässä pitää olla kaikkien vaikeuksien keskellä olla myös huumoria, ja näistä hauskoista kirjoista olen pitänyt: Agapetuksen Hilman päivät, Sempén Goscinnyn Nikke ja nenä sekä Alexandre Dumas'n Musta tulppaani

Kiitos kaikille lukijoille, ja etenkin kommentoijille,  lukemisiin.

32 kommenttia:

  1. Kunnioitettava bloggausura on sinullakin jo!
    Arvostan, miten luet ahnaasti klassikkoja tai sellaiseksi hiljalleen muuttuvia kirjoja. Olen minäkin jonkin verran niitä lukenut, seuraanhan myös Keskisuomalaisen listaa, mutta siinä olen vasta puolivälissä. :)

    Hyvää bloggausintoa jatkossakin, blogiasi on kiva lukea!

    VastaaPoista
  2. Onnittelut. Olet lukenut monipuolisesti. Minusta kirjalistat ovat mielenkiintoisia, mutta niiden 'läpilukeminen' ei onnistuisi, sillä yleensä niihin sisältyy kirjoja, joihin en halua syystä tai toisesta tarttua, mutta joskus joku kirja, johon on ennakkoluuloista huolimatta tarttunut, on voinutkin yllättää myönteisesti. Toisaalta, kirja, johon on innoissaan syventynyt onkin tuottanut pettymyksen. Lukeminen kannattaa kuitenkin, se tuo elämään väriä ja mausteita ja on hyväksi terveydellekin.

    VastaaPoista
  3. Lämpimät onnittelut 11-vuotiaalle bloggariviikarille ja monia hyviä kirjallisiakin vuosia Sinulle eteenpäin!

    Kiitos myös mielenkiintoisista ja laaja-alaisesti kirjallisuutta käsittelevistä avauksistasi ja lukuisista hyvistä vinkeistä, jotka ovat tuottaneet iloa:)

    Iloisiin lukemisiin, kirjoittamisiin ja kommentoimisiin!

    VastaaPoista
  4. Paljon onnea sinulle! Olet ollut näissä blogikuvioissa jo pitkään ja lukenut kiitettävästi klassikoita. Minunkin pitäisi joskus lukea venäläisistä klassikoista edes Rikos ja rangaistus, joka jäi kerran nuorena kesken paksuutensa takia, vaikka muuten se kyllä kiinnosti. Olen harmillisen huono tiiliskivien kanssa.

    VastaaPoista
  5. Paljon onnea 11-vuotiaalle! Luen lähes kaikki postauksesi, niin mielenkiintoisia ne ovat. Erityisesti pidän tavastasi lukea järjestelmällisesti jostakin aiheesta tai joltakin kirjailijalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😀
      Totta olen keräilijä, joten luen joitain juttuja "loppuun" :)

      Poista
  6. Onnittelut, 11 vuotta on upea blogitaival!

    VastaaPoista
  7. Onnea Jokke hienosta ja pitkästä blogiurasta, johon mahtuu paljon monipuolista kirjallisuutta. Olen osallistunut 14 nobelistia haasteeseen ja Rauhanhaasteeseen. Vieläkin harmittaa, kun en huomannut, että vedit ilmastoaiheista haastetta ja tuo viimeisin haastekin on jäänyt huomaamatta.
    Tsemppiä blogiuralle ja lukuiloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai, muistan 14-haasteen ja osallistujat. Pidin haasteesta. Tuo ohimennyt haaste olisi pitänyt esitellä paremmin, mutta tärkeä asia, kuten Rauhan haaste, joka tuo 75 vuotta Toisesta maailmansodasta oli.

      Poista
  8. Onnea 11-vuotiaalle, hieno saavutus! Ihailen sitä, miten paljon ja monipuolisesti luet, sekä klassikoita että kevyempää kirjallisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, en jaksa lukea aina samaa genreä, joten vaihtelen eri lajien välillä 😀

      Poista
  9. Olet kirjoittanut niin laajasti, että kateeksi käy.

    Hieno polku kirjallisuuteen, Jokke!

    VastaaPoista
  10. Paljon onnea 11-vuotiaalle blogillesi. Siitä on hyvä jatkaa. Blogissasi on aina kiva käydä. Minua viehättää se, että lukulistallesi mahtuu niin monenlaista kirjallisuutta.

    VastaaPoista
  11. Sitähän ollaan kohta yläaste-ikäisiä! Onnet siitä!

    VastaaPoista
  12. Mahtavan hyvä kooste blogiurastasi 🌹 Onneksi olkoon näistä vuosista ja karttukoon niitä paljon lisää. 📚📙📗

    VastaaPoista
  13. Mahtavaa! Sulla kivoja vaihtelevia lukuhetkiä, ja me saamme niitä jakaa, hienoa.

    VastaaPoista
  14. Blogisi on täynnä yllätyksiä, ei tiedä mitä täältä löytää!

    VastaaPoista
  15. Paljon onnea hienoista blogivuosista! Kuten tuossa aiemmin jo osuvasti kommentoitiin on blogisi täynnä yllätyksiä, esittelet sellaisia kirjoja joihin ei välttämättä kovin monessa blogissa törmää. Blogissasi on aina ilo vierailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sinulla on myös hyviä bloggauksia Viisikko-bloggaukset olivat oikein mukavia:)

      Poista
  16. Onneksi olkoon. Mukavia kirjaesittelyjä, hyvin erilaisia ja sen vuoksi mielenkiintoisia, kaikkeen en toki ole tarttunut, sillä niin ahkera olet ollut ja aivan varmasti joku kiinnostava on voinut livahtaa ohikin. Mutta silloin tällöin on pakko selailla. Kiitos näistä

    VastaaPoista