torstai 6. heinäkuuta 2023

Hannu Mäkelä: Mestari

 

Hannu Mäkelä: Mestari, Eino Leinon elämä ja kuolema, Otava 1995, sivumäärä 572.

Hannu Mäkelä (s. 1943) voitti Eino Leinosta kertovalla Mestari-romaanilla vuoden 1995 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Mestari on elämänkertaromaani Eino Leinosta ja loppuun Mäkelä summaa Leinon kuoleman jälkeisiä asioita. Eino Leinon elämä sammui 10.1.1926 Mäkelän kirjan  mukaan selkäydintautiin. Mäkelä kertoo Leinon hautajaisista, Onervan kirjoittamasta Leinon elämänkerrasta sekä käynnistään Leinon kuolinmökissä. Hannu Mäkelä on kirjoittanut 2003 tietokirjan Nalle ja Moppe. Eino Leinon ja L. Onervan elämä. Vuonna 2002 avautui L. Onervan arkisto. Runoilija L.  Onerva (1882 - 1972) oli hyvin tärkeä Eino Leinon elämässä, vaikka naimisissa he eivät olleetkaan.

Mäkelän teos on upea, laaja ja monipolvinen, siinä on oma tunnelmansa, jonka saa selville vain lukemalla. Summaan alle joitain hajatelmia.

Romaani kuvaa Eino Leinon ajatuksia Riitahuhdan talossa Ossi Stenin perheen luona 1925, missä Leino kuoli.  Leino räknii rahojaan ja pohtii Elämäni kuvakirjan toisen osan sanelua, ja miettii, missä on Mestarin käsikirjoitus. Teksti kuvaa ajatuksia Onervalle. Ajatukset laukkaavat ensin Eino Leinon avioeron jälkeiseen aikaan. Leinon avioliitto Freya Schoultziin (1880 - 1951) päättyi, ja heillä yhteinen tytär Eya, joka jää äitinsä hoiviin.

"Olin alkamassa uuden elämän, vanha nahka luotu, jäi kotimaan kivikkoon, uusi vasta orvaskedellä tässä, arkana, kipeänä ja hiertävänä vähäisen, mutta sitten taas: miten paljon voimaa oli yhä jäljellä, miten monia pitkiä vuosia taas uuden syntymiseni jälkeen elätettävänä". s.62. 

Eino Leino suuntasi Tukholmaan ja vaimo ja tytär jäivät. Matka jatkui junalla Italiaan, missä Leino käänsi Dantea, Leino kuhertelee Onervan kanssa, mutta virallista paria heistä ei tule. Onerva valitsee Leevin (Madetojan).

Romaanin Leino muistelee Sulo ja Hella Wuolijokea ja hänen suhdettaan Viroon, mistä Hella oli kotoisin. Romaani leijuu ajassa. Leino pohtii kesää, milloin täytti 31 vuotta. Tämä tapahtui 1909, sitten muistuu äiti mieleen, joka kuoli jo 1895. Eino veljeksistä nuorin, lapsuuden perhe asui Paltamossa. Isä oli kotoisin Liperistä, ja äiti Sortavalasta. Leino menestyi koulussa, ja hän kirjoitti ylioppilaaksi Oulussa 16-vuotiaana. Isä oli vaihtanut nimensä kahdesti ja lopulta Lönnbohmista Leinoksi. Nuoruuden lukemistaan kirjoista hän nimeää kolme kirjailijaa Scott, Cooper ja Dumas.

Leinolla on monesti Onerva mielessään. Toinen hallitseva asia on raha tai sen puute. Mutta kyllä Eino palaa monta kertaa avioliittoonsa Freyan kanssa, joka päättyi kirjan mukaan Freyan muuttoon äitinsä luo. Leino ei päässyt murtautumaan piireihin (tai näin tulkitsin). Leino kuvaa Freyaa jumalattareksi ja nartuksi. Eino Leino toimi sanomalehtimiehenä, ei suorittanut akateemisia tutkintoja. Onerva on vakioajatus päässä, mutta kirjan loppusosissa Eino Leino pohtii suhdettaan Aino Kallakseen, mistä Onerva ei lainkaan pitänyt. "Mutta en nyt Onervasta välitä. Hänellä on Leevinsä kotona. Minulla Aino kuin omani." s. 406.

Aino Kallas (1878 - 1956) oli siis koko ajan naimisissa virolaisen Oscar Kallaksen kanssa, ja muutti suhteen jälkeen Lontooseen aviomiehensä kanssa. Teoksessa käydään läpi myös Eino Leinon halua päästä Viron kansalaiseksi, ja halun luopua Suomen kansalaisuudesta.

Hannu Mäkelän romaani Mestari Eino Leinon elämä ja kuolema on upea teos Leinon ajatuksista ja elämästä. Teosta on ryyditetty Leinon runojen säkeillä, ja osallistun tällä Ankin Runohaasteeseen.

Tarukirjassa on tämä blogattu NÄIN.

****
Hannu Mäkelä (s.1943) on tuottelias kirjailija, jonka laajasta tuotannosta olen blogannut ainoastaan teoksen Herra Huu matkoilla.

15 kommenttia:

  1. Siinä missä "Mestari" on yhdellä sanalla upea teos on Hannu Mäkelä laaja-alaisuudessaan myös mestari, kun ajatellaan skaalaa "Mestarista" "Herra Huuhun"!! Ja lukijan osaksi jää ihailla ja nauttia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sinä olet lukenut ja blogannut paljon Mäkelän teoksia.

      Poista
  2. kirjastos Göteborgs pidetään Runon päivää tänään

    VastaaPoista
  3. Tästä saattaa tulla itsellenikin mieluista luettavaa, jahka siihen asti pääsen. Kuulostaa hyvältä.

    Tekstissä vilahtaa Hella Wuolioja. Varmaan tarkoitetaan Hella Wuolijokea?

    VastaaPoista
  4. Juuri luin yhden Eino Leinon runon Kirjasähkökäyrä-blogissa.
    Mykistävän hienoa runoilua, täynnä näkemystä, kokemusta ja taitavia säkeitä ❤️ Melkein hassua ajatella että hän eli myös "tavallista arkea" 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kultskaudellaan Leino oli todella tuottelias ja taitava. Mäkelä oli nähnyt paljon vaivaa. Kiitos kommentista.

      Poista
  5. Mestari on hieno kirja, jonka rakenne on elämäkertaromaaniksi poikkeuksellinen.

    VastaaPoista
  6. Tämän lukemista olen suunnitellut pitkään! Luin Mäkelän Onerva-kirjan jo aikoja sitten ja se oli myös todella mieleenjäänyt lukuelämys. Siihen maailmaan palaan mielelläni uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkelän Onerva-kirjaa en ole lukenut. Onervalta olen lukenut Valitut runot 1 -2 vuodelta 1927, hänkin oli erinomainen runoilija.

      Poista
  7. Täytyisikin lukea tämä, koska Paltamo City on kotiseutuani.

    Kiitos mielenkiintoisesta arviostasi.

    VastaaPoista