sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Sempe, Goscinny: Nikke ja kostajien sakkiJean-Jacques Sempé ja Rene Goscinny: Nikke ja kostajien sakki, Joachim a des ennuis 1964, suomentanut Kimmo Korhonen, WSOY 1979, sivumäärä 117.

Nikke on tarinoiden minä-kertoja, hän on reipas ja innokas pikkupoika, joka käy poikakoulua.. Samalla koululuokalla ovat Niken kaverit eli hurjan vahva Henri, poliisin poika Ruffe, pitkäkinttuinen Paul, lihava SimonJokkis ja Jori. Jorin isä on upporikas. Jori on rikkaudestaan huolimatta minusta ihan reilu ja mukava kaveri. Albert on luokan priimus ja lellivauva ja hänellä on silmälasit, Kloku on luokan huonoin. Koulussa on rehtori, ja välituntivalvojat Soppa ja Forte. Nikellä on naisopettaja. Kirjat koostuvat lyhyistä hauskasti kuvitetuista jutuista.

Nikke ja kostajien sakki on loistava kirja, jonka nimeä kuitenkin ihmettelen, minusta alkuteoksen nimi viittaa aloitusjuttuun Jokkiksella on huolia. Jokkiksella on huolia, koska hänelle on syntynyt pikkuveli Leo. Ruffe informoi kokemuksistaan saada pikkuveli, pikkuveljeä lellitään, ja se omii kaikki lelut. Vaikka Jokkis kokee tilanteen stressaavana, hän puolustaa perheensä kunniaa.

Kostajien sakki termi on teoksen keskiosalla jutussa Salainen viesti  ja on minusta tyhjänpäivänen ja tyhmä tarina. Salainen viesti tehdään lehdestä leikatuista kirjaimista. Viesti pitää toimittaa Albertille, joka on väittänyt Jorin luntanneen häneltä, ja Jori erotetaan koulusta muutamaksi päiväksi, viestissä mainitaan Kostajien sakki. Kostajien sakille tehdään myös merkki tarinassa Mitali.

Kirje -tarina kertoo enemmän Niken isästä, hänen pomonsa herra Duval on lähettänyt Nikelle hanhipelin, joita Nikellä on jo useita. Niken isä hermoilee Niken kiitoskirjeestä, hän sanelee sen monta kertaa tekstiä muuttaen. Nikke ihmettelee, miksi isä valehtelee Duvalin soittaessa, että hän ymmärtää nyt miksi Nikke pyysi postimerkkiä. Nikke on huolestunut isänsä muistista. Tarinassa Perheillallinen, Niken luo tulee Niken isän pomo herra ja rouva Duval ja muita vieraita, Nikelle ei ole katettu, ja hän nolaa äitinsä tervehtimällä palvelijaa kuin vierasta. Äiti on antanut ymmärtää palvelijan olevan kodin vakiokalustoa. Juttu minusta osoittaa kaikenlaisten perheillallisten onttouden ja tekopyhyyden, mitä pikku poika ei onneksi ymmärrä.

Rahan arvo -tarinassa Nikke saa 20 frangin setelin kun on hissan kokeissa neljänneksi paras. Raha muuttaa kaverisuhteita, ja lopulta Nikke antaa setelin takaisin isälle, ja saa tilalle kolikon, jolla voi ostaa vain yhden suklaalevyn.

Isän kanssa torilla on ehkä paras yksittäinen Nikke juttu, mitä tiedän. Niken perheessä vain isä käy töissä, ja Niken isä nalkuttaa ruokakuluista vaimolleen.
Päivällisen jälkeen isä ja äiti laskivat kuukauden menoja
-Ihmettelenpä mihin menee kaikki se raha jonka saat minulta, isä sanoi
-Sepä hauskaa, että kysyit, äiti sanoi, vaikkei hän näyttänytkään olevan naurutuulella ...

Isä ilmoittaa, että perheen miehet hankkivat päivän ruokatarpeet, ja lähtevät torille. Niken isällä on vaikeuksia löytää parkkipaikka, lopulta sekin löytyy. Niken isä kummastelee torilla hintoja, ja joutuu sanaharkkaan kauppiaitten kanssa, kauppiaat sanovat isää kitupiikiksi ja isä kauppiaita varkaiksi. Ostetut tomaatit poljetaan mössöksi, ja auton tuulilasissa on vielä sakkolappu. Koko torireissu on niin uskomattoman hauskasti kuvattu, ja kaikki päättyy perheen yhteiseen ravintolaillalliseen.

Tuolit -tarinassa koulussa on vesiputki haljennut, ja joudutaan opiskelemaan pannuhuoneessa, tai lopulta opiskelusta ei tule juuri mitään.

Taskulamppu -tarina alkaa kun Nikke on oikeinkirjoituksessa seitsemänneksi paras. Äiti pitää taskulappua huonona ostoksena ja haastaa riitaa. Kun paristo loppu, on äiti tyytyväinen. Luultavasti ei siihen, kun Nikke vaihtoi taskulampun, jossa on paristo loppu Ruffen kanssa poliisin pilliin.

Ruletti pyörii välitunnilla. Jori on saanut upporikkaalta isältään oikean ruletin. Pojat alkavat pelata rahasta, paitsi Ruffe, joka epäilee siinä olevan jekkua. Saattaa olla, sillä kaksi kierrosta ehditään pelata ja molemmilla kerroilla tulee numero 24, eikä kukaan voita, vaan rahat jäävät pankkiin, tai lopulta Sopalle ja lisäksi Soppa takavarikoi ruletin, mutta häviää rahansa kollegalleen herra Fortille.

Mummin vierailu ilahduttaa Nikkeä, mutta ei Niken isää, joka ei pääse aamulla töihin, kun Mummi on kylvyssä. Kaikki alkaa jo edellisenä iltana, kun Mummi tulee aikaisemmalla junalla ja isä joutuu odottelemaan asemalla, vaikka Mummi on tullut taksilla Niken luo ja myöhemmin Isä joutuu hakemaan Mummin matkalaukut, joissa on lahjoja Nikelle, mm.hanhipeli (on jo useita), rakennussarja, pallo, pikkuauto ja paloauto  ...

Liikennekasvatusta jutussa pojille yritetään opettaa liikennesääntöjä ...

Muistoesineet -tarinassa poikien pitää tuoda kotoaan joku muistoesine, aika monella kuten Nikellä on simpukka, josta tulee tappelua. Opettaja säikähtää, kun Jorin tuoma arvokas sveitsiläinen kultakello katoaa, mutta löytyy Jorin takinvuorista. Simonilla on muistona ruokalista! Jokkiksella on paperiveitsi, jonka Soppa takavarikoi. Opettaja ei luultavasti koskaan unohda muistoesineitä.

Arpajaiset järjestetään leikkikentän rahoittamiseksi. Poikien pitää myydä arpoja, ja vanhemmillekin yritetään myydä. Lopulta Nikke myy kaikki arpansa naapurille rouva Duvalille, joka voittaa mopedin, mutta laittaa sen lukkojen taakse.

Joonas on Henrin isoveli. Joonas on armeijassa, ja Henri kerskailee Joonaksen uroteoista, ja tappamista vihollisista. Yhtenä päivänä Joonas odottelee Henriä. Hän on lomalla ja siviilivaatteet päällä. Hän kertoo valvovansa keittiössä  perunan kuorimista. Henri on alla päin, mutta Simonista Joonaksella on paras paikka armeijassa.

Liitu -tarinassa Jori hakee Sopalta liitua, hän saa viisi ja antaa opettajalle vain neljä. Liitua varten suunnitellaan hurjia, mutta lopulta tulee riitaa ja kaikki, myös liidut murenevat.

Sempen kuvittama ja  Goscinnyn  Nikke ja kostajien sakki on hauska Nikke-kirja. Jutut ovat sangen epätasaisia, mutta varsinkin Isän kanssa torilla on todella hauska juttu. Nikke kirjoista tama ei niin luettu kuin Pikku Nikke, Nikke ja kaverit ja Nikke ja Nenä ja minusta kokonaisuutena huonompi kuin Nikke kesälomalla.

1 kommentti: