sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Sofi Oksanen: Baby JaneSofi Oksanen: Baby Jane, Silberfeldt Oy 2005,  vuoden 2011 pokkaripainoksen sivumäärä 220.

Sofi Oksanen voitti Finlandian Puhdistuksellaan, jonka näytelmäversio on kirjaakin kamalampi, mutta siis viiltävän vaikuttava. Oksasen esikoinen oli Stalinin lehmät, jota seurasi tämä Baby Jane.

Baby Jane on Oksasen tuotannossa poikkeava, sillä se ei kerro juurikaan miehistä, eikä oikeastaan ympäröivän yhteiskunnan raadollisuudesta tai pahuudesta, vaan se on kolmiodraama ja tragedia. Teoksen nuori naiskertoja tutustuu "kaupungin cooleimpaan lepakkoon" Pikiin, jonka kanssa he kiertävät "homobaarit", "ilmaukset" ovat lainausta kirjan avaussivulta, ei bloggarin luonnehdintoja.  Kertojan ja Pikin yhdessä oloon kuuluu kapakkaillat, kunnes rahat loppuvat. Molemmilla on mielenterveysongelmia, eikä vakituista työtä löydy, niin he päätyvät puhelinpalvelubisnekseen, jossa siis miehet soittavat "Susannalle", ja lisäksi parivaljakko hommaa vakioasiakkaille fetissejä. En ole ennakkoluuloinen, vaan avarakatseinen, ja sitä tämä kirjakin on, ei moralisoi, vaan toteaa. Suhteeseen tulee kitkaa Pikin vanhasta naissuhteesta Bossasta, joka hankkii ruokaa ja lääkkeitä paniikkihäiriöiselle Pikille.

Mielenterveysongelmien, lääkkeiden, alkoholin, riippuvuussuhteiden, äkkipikaisuuden, väkivaltaisuuden, ja mustasukkaisuuden vuoksi sattuu konflikti, joka katkaisee parivaljakon yhdessä olon, ja kertoja muuttaa miehen  eli Joonatanin luo, mutta suhde ei ole minusta kovinkaan lämmin tai onnistunut.  Pikin vointi heikkenee, ja hän manipuloi kertojaa kämppäänsä vierailuille eli Pikin, Bossan ja kertojan kolmiodraama jatkuu tosin psykologisesti, ja Pikin vointi entisestään heikkenee...lopulta tämä on tragedia, jota en avaa sen enempää, netistä löytyy koko juonikin, mutta sitä en tähän linkkaa.

Baby Jane oli nopeasti luettu, ja yllättävän sukupuoleton ja seksitön kirja, ja teemat liittyvät enemmän mielenterveysongelmiin, ja "alkukantaisiin vietteihin", kuten pelkoon ja mustasukkaisuuteen. Kirjan nimi viittaa Bette Davisin ja Joan  ikään Crawfordin tähdittämään elokuvaan Mitä tapahtuikaan Baby Janelle, joka on niin rankka ja hyvä elokuva. Kirja oli nopea lukuinen ja luin sen odottaessani 30 seconds to Marsin keikalle Helsingin jäähallin edessä.

*****
Sofi Oksanen on Suomen johtavia kirjailijoita, yllä olevien teosten lisäksi hän on julkaissut romaanit Kun kyyhkyset katosivat sekä Norma, lisäksi hän on kirjoittanut teoksen Liian lyhyt hame.

10 kommenttia:

 1. Kiitos Jokke. Tämä on vielä lukematta.Saapa nähdä tuleeko enää Puhdistuksen kaltaista huipputeosta. Toivon ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhdistusta on vaikea ylittää, mutta katsotaan kirjailijana Oksanen on vielä nuori :)

   Poista
 2. Tämä oli ensimmäinen lukemani Oksanen. Muistan ajatelleeni, että nyt otan ja selvitän, miksi tästä uudesta kirjailjasta kohkataan. No, säikäytti lähinnä, tuona aikana, rankka tarina ja rohkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Tämä oli yllättävän helppolukuinen, vaikka oli rankka ja rohkea. Minusta Oksanen pitää tämän hyvin kasassa.

   Poista
 3. Olen lukenut kaikki Oksasen romaanit ja Puhdistus on ehdoton suosikkini. Baby Jane on tuntunut jäävän minulle kaukaisimmaksi, mutta muistan lukukokemuksen silti hyvin vielä vuosienkin jälkeen. Tiedän ihmisiä, jotka ovat kokeneet tätä kirjaa lukiessaan voimakkaita samastumisen tunteita ja saaneet tästä kirjasta ymmärtääkseni jonkinlaista lohtuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Minäkin olen lukenut kaiketi Oksasen tuotannon läpi, ja tämä on minusta hieman erilainen, mutta pidin tästä, oli lyhyt ja tiivis, ja tunnelma oli tiivis. Kyllä hyvien kirjailijoiden tarinoille löytyy kaikupohjaa ja lohtuakin.

   Poista
 4. Olenblukenut Oksaselta Ouhdistuksen ja tämän. Puhdistus teki valtavan vaikutuksen, Baby Jane oli nopeasti luettu ja unohdettu.

  Mutta sitten se varsinainen kommentoinnin aihe eli 30StM:n keikka, oliko hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hyvä, ja aika pitkä setti. Kitaristi oli tosin poissa. Jäähallin keskellä oli neliön muotoinen lava, ja päästiin eturiviin, mutta sivulle keskelle. Ilmeisesti Hesan keikka oli aika hyvä siinä kiertueella. Bändi oli Ruotsissa muutamia viikkoja sitten, mutta en päässyt sinne, mutta Mike Shinodan keikalla kävin syyskuun alussa Tukholmassa.

   Poista
  2. tämä vielä lukematta kirjahyllyssäni... Oksanen silloin tällöin Göteborgissa, vahva kirjailija.

   Poista
  3. Oksanen on vahva, ja on pysynyt kannoissaan :)

   Poista