keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Rex Stout: Kadonnut ääniRex Stout: Kadonnut ääni, alkuteos The Silent Speaker 1946, suomentanut Eero Ahmavaara, WSOY-pokkari 2010, sivumäärä 291. Nero Wolfe #9

Dekkari alkaa kun Archie Goodwinin tutkii Nero Wolfen määräyksestä Hintaneuvoston puheenjohtaja Cheney Boonen murhaa. Boonen on pitänyt puhua Kansallisen Teollisuusyhtymän tilaisuudessa, jossa on ollut 1400 vierasta. Boone on lyöty ruuvipihtimillä kuoliaaksi, kun hän on viimeistellyt yksin puhettaan. Puhe on hyvin valmisteltu. Boonelle oli viety tykötarpeiksi kaksi säilykepurkin avaajaa, kahdet ruuvipihdit ja demonstraatiota varten jopa lastenvaunut. Boonen mukana paikalla on ollut veljentytär Nina Boone ja vaimo. Cheney Boonen yksityissihteeri Phoebe Gunther on myös epäilty, kuten Teollisuusyhtymän johtoa: presidentti Frank Thomas Erskine, hänen poikansa Edvard, ja herrat Breslow ja Winterhoff. Teollisuusyhtymä on suuren yleisön silmin syyllinen. Itse ruumiin on Alger Kates löytänyt. Juoneen kytkeytyy Teollisuusyhtymästä ja muista virastoista Don O'Neill, Kansallisen Teollisuusyhtymän PR-päällikkö kaunis Hattie Hardin ja Boonen seuraaja hintaviraston apulaisjohtaja  Solomon Dexter.

Rex Stoutin dekkareiden salapoliisi on New Yorkin luksusasunnon kätköissä istuskeleva 130-kiloinen Nero Wolfe, joka ratkaisee kerättyjen tietojen ja älykkyytensä avulla rikokset. Dekkareiden kertojana ja kenttätyössä olevana 'salapoliisina' on Archie Goodwin, joka hoitaa myös Wolfen talousasiat. Wolfella on kaksi intohimoa orkideoiden ihaileminen ja kulinaristiset nautinnot. Orkideat saavat Wolfen huomiota kello 9:n ja 11:n välillä. Wolfen orkideoita hoitaa Theodore Horstmann ja keittiössä makunautintoja loihtii sveitsiläinen kokki Fritz Brenner. Tällainen elämä maksaa rutkasti, ja rahat tulevat toimeksiannoista. Nero Wolfen rahatilanne on huono ja yrittää saada jutusta toimeksiannon ja onnistuukin saamaan Teollisuusyhtymän miehiltä hyvän toimeksiannon pelkkää ennakkoa 10 000 taalaa, mutta onnistuu pelaamalla aikaa saamaan 100 000 taalaa.

Boone siis edusti valtiollista järjestöä, joka pystyi säännöstelemään hintoja, tällainen järjestely oli kaiketi sotavuosina tarpeellinen. Wolfe järjestää eri osapuolten Hintaviraston, sukulaisten ja Teollisuusyhtymän kesken istunnon, johon osallistuu murharyhmää johtava tarkastaja Cramer.

Kokouksessa tunnelma on jännittynyt, mutta hyvin vihamielinen: "Teollisuusyhtymä vihasi Cheney Booneyta ja kaikkea sitä, mitä hän edusti, ja oli tehnyt kaikkensa saadakseen Boonen satulasta, samaten kuin sen, että Hintaneuvosto puolestaan olisi mielellään nähnyt, että atomipommia olisi kokeiltu Teollisuusyhtymään päämajaan..." s.39

Murhan motiivi ja ratkaisu löytyy Stenophonen lieriöistä, eli kyse on laitteesta, johon pystyi tuolloin sanelemaan, magnetofonin tapainen laite, jossa tallennus tapahtuu lieriönmalliseen esineeseen. Boonella oli laukku, missä näitä lieriöitä oli. Monien vaiheiden ja yhden lisämurhan jälkeen on ratkaisu käsillä, ja Nero Wolfe, kutsuu syylliset (vain yksi heistä on murhaaja) istuntoon. Wolfe käynnistää laitteen, ja vaiennettu hiljainen mies puhuu, siitä tulee dekkarin nimi The Silent Speaker.

Cramer pidättää murhaajan, ja hän joutuu sähkötuoliin. Motiivina on lopulta aika yllättävä asia, tai ei niinkään rahan himo, mutta että se on tietojen toimittaminen rahaa vastaan, se on yllättävää.

Nero Wolfe, joka istuu pääosin, ja liikkuu hissillä, on varsin rahan ahne. Orkideat ovat myös lähellä sydäntä, hän aivan liikuttuu näistä ja pitää Archieta tunteettomana, kun Nero Wolfe saa uuden "lemmikin" brassocattleya thorntonin, katsoin netistä, niin kaunis kukka, joka on väriltään valkea, mutta on myös vaaleanviolettia.

Tämä dekkari on kirjoitettu sodan jälkeen. Sodan aikana ilmestyi lyhytjuttuja, jossa Archie toimi esikunnassa majurina ja Nero Wolfe auttoi armeijaa tutkimalla rikoksia.

****
Yhdysvaltalaisen Rex Stoutin (1886 – 1975) Nero Wolfe -sarjaan kuului yhteensä peräti 33 dekkaria, jotka oli kirjoitettu pääosin vuosien 1934 ja 1975 välillä, lisäksi lyhytjuttuja on 14.
Nero Wolfe -teosten bloggaukset
Liian monta asiakasta 
Kadonnut ääni 
Löytölapsi
Samppanjaa yhdelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti