torstai 6. syyskuuta 2018

Väinö Riikkilä: Iikka ja ViliVäinö Riikkilä: Iikka ja Vili, NTK-sarja 123, WSOY 1959, sivumäärä 132.

Iikka Kukkonen ja Vili Pekkanen ovat Niemen poikia ja asuvat Kauppalassa, joka on Meren rannalla. Tapahtumapaikka  on edelleen Suulisniemessä vaikka sitä ei mainita, samassa paikassa kuin Pertsa ja Kilu. Iikka ja Vili sekä Iikan pikkuveli Väinö esiintyivät ensimmäistä kertaa kirjassa Viimeiset Kaanit.

Poikien perheet asuvat pienissä puisissa omakotitaloissa, perheet ovat vähävaraisia, mutta säästäväisiä ja tekevät paljon töitä. Myös lapset osallistuvat kodin töihin. Iikka Kukkonen tekee kirjan alussa polttopuita, kun pikkuveli-Väinö on kipeä. Perhe on työläisperhe, radiota kuunnellaan, autoa ei ole, eikä tv:tä, kun eletään 1950-lukua. Päivisin vanhemmat ovat töissä, ja kotona arkea pyörittävät lapset.

Viimeisissä kaaneissa Iikalla on ilmakivääri ja se on edelleen Iikan aarre, jolla hän ampuu yrittäen särkeä lasipulloja veteen, joka minusta ei ole kovinkaan järkevää toimintaa. Iikka ja Vili löytävät pullon, johon korkki on laitettu "uudestaan". He vievät pullon poliisiasemalle, poliisi kaataa pullon tyhjäksi, ja unohtaa asian. Iikka ja Vili alkavat kalastaa. He kiskovat hylätyn veneen pohjasta, ja seilaavat sen kanssa ja joutuvat merihätään. Yhdessä muiden poikien kanssa veneestä tehdään merikelpoinen. Kalastus jatkuu Havaijin lahden tehtaan lähellä. Pulppu-Kalle ystävineen tuovat isoja kaasupulloja tehtaalle. Tarinan kuluessa pojat alkavat nuuskia tehtaan asioita. Sen pitäisi olla teknokemiallinen tehdas, joka on hakenut lupaa hammaspulveriin. Tämä on peitetoimintaa, eli laitetaan vain tuubiin liitujauhoa ja piparminttua. Pojat joutuvat kiipeliin, mutta Väinö rientää poliisiasemalla, ja konnat saadaan käsiraudoitettua.

Rikollinen toiminta oli puolalaisen votkan uudelleen pullotus, ei hammasjauhe. Lopuksi Iikka ja Vili suunnittelevat etsivätoimiston perustamista.

Iikka ja Vili on mukava poikakirja, mutta ei minusta yllä Pertsan ja Kilun seikkailujen tasolle. Tarina jatkuu vielä teoksessa Punapää-Iikka.

Väinö Riikkilä (1906 - 1969) oli tunnetuin Pertsan ja Kilun seikkailuista, jotka kaikki on blogattu Täälläja Aikamiehet ja papuusi täällä.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut kirjan. Ihan hyvä poikakirja, mutta ei Pertsan ja Kilun tasoa. Missähän tuo Hawaiji sijaitsi fyysisesti? Oliko Kymijoen varrella? Ensin luulin, että se oli nykyinen Itäranta, joka on Metsäkulman naapurina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa vastata, missä. Iikka ja Vili ei ole minustakaan muiden kirjojen tasoa, Punapää Iikasta pidin enemmän.

      Poista