lauantai 1. syyskuuta 2018

J.K Rowling: Harry Potter ja Viisasten kivi


J.K Rowling: Harry Potter ja Viisasten kivi, Harry Potter and the Phisopher's Stone, 1997, suomentanut Jaana Kapari, 11:s painos Tammi 2000, sivumäärä 334.

Harry Potter on luetuimpia nuorten kirjasarjoja ja kirjoja ylipäätään. Viisasten kivestä se saaga alkoi. Luin uudestaan sarjan ja bloggaan niistä osista, joista en ole ennen blogannut.

Oletan, että seuraavan sepustuksen lukija on lukenut koko sarjan taikamaailmasta, missä ihmiset ovat velhoja tai noitia. Taikamaailma elää rinnakkain jästimaailman kanssa. Taikaväellä on hallitus ja taikaministeri, ja luonnollisesti oma koulujärjestelmänsä. Velhot menevät naimisiin noitien kanssa, ja saavat jälkeläisiksi noitia tai velhoja. Jos lapsella ei ole taikomisen kykyä, hän on surkki. Jästien avioliitosta syntyy jästejä, mutta joskus myös velhoja tai noitia. Harry Potterin äiti Lily Evans, syntyi jästiperheeseen, kuten yksi kirjasarjan päähenkilöistä eli Hermione Granger, jonka vanhemmat ovat hammaslääkäreitä.

Harry Potter -kirjojen tapahtumat rakentuvat lukuvuoden mukaan. Tylypahkan koulu on kirjojen tärkein näyttämö. Koulussa oppilaat lajitellaan neljään tupaan koulun perustajien mukaan. Tupia ovat Luihunen. Puuskupuh, Korpinkynsi ja Rohkelikko. Kirjan sankarikolmikko Harry Potter, Hermione Granger ja Ron Weasley ovat rohkelikkoja. Rohkelikot tekevät ensin ja miettivät vasta sitten, he punnitsevat oikeaa ja väärää, ja ovat oikean puolella, vaikka säännöistä ei toiminnan tiimellyksessä aina pidetä kiinni. Viisasten kivi on mainio avausosa, ja  alla olevan olen kirjoittanut lähinnä itseäni viihdyttämään ja muistuttamaan.

Harry Potter on taikamaailman sankari, hän on  poika, joka elää. Paha Voldemort (pelon vuoksi kutsutaan Tiedät kai kuka -nimellä) tappoi vastustajiaan, myös Harryn vanhemmat Jamesin ja Lilyn Godrickin notkossa. Voldemort yritti tappaa Harry-vauvaa, mutta taika kimposi takaisin ja Pimeyden ruhtinas joutui pakenemaan ja katosi, Harry jäi eloon ja sijoitettiin Petunia-tädin luo eli tavalliseen Dursleyn jästiperheeseen. Dursleyt haluavat olla aivan tavallinen perhe. Isä on porayrityksessä töissä, ja he asuvat aivan tavallisessa asuinalueella Likusterintie 4:ssä. Perheen äiti Petunia, on Harryn äidin sisar. Kun Harryn vanhemmat tapettiin, toi Tylypahkan rehtori Albus Dumbledore, rohkelikkoprofessori Minerva McGarmiwa (joka pystyy esiintymään myös kissana) sekä Tylypahkan avainten ja tilusten hoitaja Rubeus Hagrid Harryn turvaan turhaa kuuluisuutta jästiperheeseen. Dursleyn oma poika Dudley, Harryn serkku on hemmoteltu kauhukakara. Harry asuu kaapissa portaiden alla. Harrylla on rikkinäiset silmälasit ja salamanmuotoinen arpi otsassa.

Harry täyttää 11-vuotta, ja perhe on paossa taikapöllöjä autiolla luodolla. Vernon Dursley pelkää Tylypahkan koulusta tulleita kutsukirjeitä. Velhovoimin Hagrid tulee tarjoamaan syntymäpäiväkakkua Harrylle, ja antaa kutsukirjeen. Vernon raivoaa, että hän ei maksa koulutusta, ja Hagrid taikoo Dudleylle sian saparon, mikä minusta ei ole kovinkaan mukavaa. Hagrid tunnustaa, että ei saisi taikoa, sillä hänet on erotettu Tylypahkasta kolmantena kouluvuonna (kakkososassa ilmenee, että väärin perustein)!  Hagrid vie Harryn Lontooseen taikaostoksille Viistokujalle. Vuotavassa noidankattilassa Harrya ihmetellään, siellä Harry tapaa uuden pimeydeltä suojautumisen professorin, Oraven, jolla on turbaani päässä ja mies änkyttää. Harryllä on maahisten ylläpitämässä velhopankki Irvetassa riittävästi kultaa vanhempien perintönä. Harry hakee Hagridin kanssa pankista kultakaljuunoita hopeasirppejä ja sulmuja. Hagrid hakee paketin holvista 713. Harryn rahat kuluu koulutarvikkeisiin, kirjoihin, noidankattilaan, ja viittoihin.Kirjat ostetaan Säilä & Imupaperista, vaatteet Matami Malkinilta. Harry törmään nyrpeään vaaleaan poikaan, jonka mielestä koulu on tarkoitettu vain puhdasverisille. Penska osoittautuu Draco Malfoiksi. Ollivander myy taikasauvoja, ja taikasauvan valinta on tiedettä, Harrylle sopii piikkipaatsamasauva, jossa on feenikslinnun sulka ytimenä, sama ydin kuin Voldemortilla.

Harry viettää elokuun Dursleyllä, ja Tylypahkan juna lähtee King's Crossin asemalta laiturilta 9 3/4, jonne pääsy on hankala. Harry törmää asemalla Weasleyhin, ensin kaksosiin Frediin ja Georgeen. Laiturille jää vielä  kymmenvuotias Ginny Weasley, mutta Harry päätyy junassa Ronin viereen. Junamatkalla ostetaan suklaasammakoita, joissa on kortteja. Harry saa Albus Dumbledoren kortin. Samassa kortissa mainitaan alkemisti Nicolas Flamel. Junassa on suukopua lasten kesken, Draco Malfoy tulee aukomaan päätään ystäviensä Crabben ja Goylen kanssa. Neville Longbottomin rupisammakko Trevor on kateissa ja Ronin Kutka-hiiri nukkuu.

Tylypahkan lukuvuosi alkaa uusien oppilaiden lajittelulla. Lajitteluhattu empii Harry Potterin kohdalla Luihuisen ja Rohkelikon välillä, mutta Harryn tupa on Rohkelikko kuten Ronin ja Hermionen. Opiskelu alkaa, McGarmiwa opettaa muodonmuutoksia ja on Rohkelikkojen johtaja, professori Lipetit opettaa taikaloitsuja, ja on Korpinkynsien johtaja.  Harry tuntee vihlontaa arvessaan ja luulee taikajuomaopettaja Severus Kalkaroksen aiheuttavan ongelmia hänelle. Kalkaros on Luihusten johtaja. Puuskupuhien johtaja on professori Verso, joka opettaa yrttitietoutta. Vahtimestari Argus Voro on Tylypahkan vahtimestari, hänellä on kissa nimeltä Norriska. Henkilökunta antaa pisteitä tupakilpailuun, ja mikä kohdistuu Potteriin myös  vähentää niitä.

Rohkelikkojen ja luihusten välit ovat huonot. Koulussa pelataan myös mestaruudesta myös huispauksessa. Huispaus on luudilla tapahtuva jännittävä peli, joka kestoltaan muistuttaa englantilaisen yläluokan suosikkilajia krikettiä ja vauhdikkuudeltaan hevospooloa. Pelissä on neljä palloa, kaato, kaksi ryhmyä ja  etsijöiden kohteena oleva kultainen sieppi. Peli päättyy kun jomman kumman joukkueen etsijä saa kiinnin siepin. Siepin kiinniotosta saa 150 pistettä. Kaadosta metallirenkaan läpi saa kymmenen pistettä, ryhmyt ovat polttopalloja. Ykkösluokan opiskelijoille lentämisen opetus alkaa Matami Huiskin opastamana. Kun Malfoy varastaa Nevillen muistipallon, ja Harry hakee taiturimaisesti sen, niin Harry pääsee Rohkelikkojen Huispausjoukkueen etsijäksi. Hänelle hankitaan Nimbus 2000 luuta.

Viisasten kivi -kirjan näkökulma on ykkösluokkalaisen. Mahtitaikoja ei vielä tehdä, ja taikamaailma aukeaa hitaasti. Juonessa on myös mysteeri. Mitä on yritetty varastaa tai varastettu Irvetasta? Hagrid möläyttelee vahingossa Tylypahkan asioita. Varsinkin Harry aloittaa yölliset salaretket jo ykkösluokalla. Harry ja Ron saavat selville, että Hagridin lemmikki kolmepäinen koira Pörrö vartioi kielletyllä käytävällä lattialuukkua. Käytävällä, jolle Kalkaros rientää, kun joku laskee kouluun peikon, joka on tehdä hakkelusta Hermionesta. Ron ja Harry tainnuttavat yhteistyöllä peikon. Kun Hermione valehtelee poikien puolesta, kolmikko hitsautuu yhteen. He pohtivat kuka on Hagridin mainitsema Nicolas Flamel. Huipaus-ottelussa Harryn luuta vikuroi, ja Hermione ja Ron epäilevät Kalkarosta.

Lukuvuosi etenee, ja jouluna on lomaa. Harry viettää elämänsä joulun. Hän saa Hagridilta lahjaksi huilun, Weasleyn äidiltä villapaidan, ja sitten erikoispaketin, jossa on hänen isänsä Näkymättömyysviitta (yksi kuoleman varjeluksista). Näkymättömyysviitan avulla hän tutustuu  Iseeviot-peiliin, peiliin, joka näyttää sydämen salaisimman toiveen. Harrylle se on elävät vanhemmat, ja hän tuijottaa punatukkaista ja vihreäsilmäistä äitiään, ja takkutukkaista isäänsä. Ronille se näyttää pojan, jolla on kunnon vaatteet päällä, ja jolla on tupa- ja huipauspokaali. Ronin kaikki tavarat ovat käytettyjä, velhoshakkinappulatkin. Ronin kaksi veljistä George ja Charlie ovat valmistuneet, ja menestyneet koulussa, Percy on valvojaoppilas. Weasleyn perhe ei ole erityisen hyvissä varoissa, johon Draco Malfoy tarttuu. Neville asuu isoäitinsä luona, ja myös häntä Draco kiusaa. Draco on yhtä hemmoteltu lapsi kuin Dudley Dursley.

Hermione tajuaa lopulta kuka on Nicolas Flamel, hän on yli kuusisatavuotias alkemisti, joka on keksinyt Viisasten kiven, joka muuttaa metallit kullaksi, ja antaa elämän eliksiiriä, joka tekee sen juojan kuolemattomaksi. Flamel on antanut Dumbledorelle Viisasten kiven suojeltavaksi ja sitä kolmipäinen koira vartioi. Hagrid on uskollinen, mutta hölösuu, joten Viisasten kivi on vaarassa. Hagrid on saanut lohikäärmeen munan, ja puhunut samassa ohi suunsa. Kuoriutunut lohikäärme pitää viedä pois, ja siinä yhteydessä Harryn näkymättömyysviittaa jää torniin, ja Harry ja Ron jäävät kiinni. Rohkelikot menettävät pisteitä, ja he saavat jälki-istuntoa, josta tulee karmiva kokemus, ja sellainen, mitä ensimmäisen vuoden oppilaat tuskin laitettaisiin kokemaan. Kielletyssä metsässä on jo toinen yksisarvinen tapettu. Niin puhtaan eläimen kuin yksisarvisen tappamista pidetään taikamaailmassa pahana, ja sellaista otusta jälki-istuntoon määrätyt opiskelija Harry, Hermione, Neville ja Draco lähtevät jahtaamaan Hagridin kanssa. Metsässä on siis kuollut yksisarvinen, joka on imetty tyhjäksi. Kentaurit eivät halua sekaantua ihmisten asioihin, mutta Firenze antaa Harryn ratsastaa itsellään, ja vihjaa kuka tarvitsee puolielämäänsä yksisarvisen verta.

Loppukokeiden jälkeen on tilinteon aika. Harry, Hermione ja Ron, Nevillen estelyistä huolimatta menevät pysäyttämään Voldemortia saamasta Viisasten kiveä. He pääsevät taikasuojan läpi nukuttamalla Pörrön huilumusiikilla, pääsevät pirunnuorankynsistä, ja avaimen nappaamisesta, selviävät shakista. Peikko on kellistetty ja liemiarvoitus vie Iseeviot peilin luo ja siellä on professori Orave, jota hallitsee puolielävä lordi Voldemort. Harry saa viisasten kiven, koska ei toivo sen avulla saatavia liemiä. Voldemort sen sijaan  ei kestä Harryn ihon kosketusta, koska Lily on omalla hengellään  Harrya suojannut....

Loppuselvittelyissä Dumbledore vihjaa Harrylle asioita, mutta ei kerro tyypilliseen tapaansa koko totuutta. Voldemortin hyökkäyksen kohde oli Harry, ei Harryn vanhemmat. Syytä rehtori ei Harrylle kerro. Kalkaros on inhonnut Jamesia, Harryn isää, miksi? James on pelastanut Kalkaroksen hengen. Miten? Sirius Musta mainitaan, Hagrid ajaa hänen moottoripyörällä.


Teos päättyy junamatkaan, ja asemalla Ginny Weasley näkee Harry Potterin ilmielävänä ensimmäisen kerran ennen kuin Harry lähtee Dursleytten mukaan kesän viettoon, joka on levoton kotitonttu Dobbyn vuoksi.

Eväitä tarinaan siis annettiin. Viisasten kivessä tavataan ensimmäisen kerran sauvataituri Ollivander, ja ilmenee, että Harry Potterin ja Lordi Voldemortin sauvojen ydin on identtinen. Irvetan maahinen Lujahaka esiintyy lopputaisteluissa. Kentauri Firenze joutuu metsässä epäsuosioon, ja pestautuu Tylypahkaan ennustamisen opettajaksi. Ennustuksista puhutaan viidennessä kirjassa. Kalkaroksen ja James Potterin sekä Lily Evansin väleistä puhutaan paljon jatkossa. Ronin rotta Kutka, saa uuden hahmon kolmososassa.

Hahmot kehittyvät kirjojen myötä. Omat suosikkini ovat sankarikolmikon ulkopuolelta, ja ovat Weasleyn kaksoset Fred ja George, jotka suuntaavat myöhemmin kaupalliselle alalle. Hagridin erottamisen syy selviää jo kakkososassa, ja hänet vapautetaan käyttämään taikasauvaa. Muutama avainhenkilöistä tulee sarjaan myöhemmin.

****
Harry Potterit on kirjoittanut Joanne Kathleen Rowling. J.K Rowling on syntynyt kuten Harry 31.7.
Ensimmäisen ja viimeisen Potterin kansi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti