tiistai 28. elokuuta 2018

Eric Knight: Lassie palaa kotiinEric Knight: Lassie palaa kotiin, Lassie Come-Home 1940, suomentanut T.J Kivilahti, WSOY 1961 NTK 114, sivumäärä 198.

Eric Knightin kirjan Lassie palaa kotiin nimi kiteyttää hyvin kirjan teeman ja juonen. Lassie, joka on Skotlannin paimenkoiranarttu, on Sam Carracloughin kasvattama koira, jonka seudun kärttyisä ja rikas Rudlingin herttua haluaa ostaa. Lassie odottaa joka päivä perheen 12-vuotiasta Joe-poikaa aina koulun ulkopuolella, ja on esimerkillinen koira. Perhe asuu Yorkshiressä Greenall Bridgellä. Perheen isä Sam on töissä kaivoksella, joka lopetetaan, muuta työtä ei ole tarjolla, ja Lassie joudutaan myymään Herttualle. Lassie livahtaa Herttuan tiluksilta yhä uudestaan, ja siksi koira viedään Skotlannin pohjoiskolkkaan Herttuan tiluksille. Herttua on ilkeydellään karkoittanut sukulaiset läheltään, ainoa joka sietää Herttuan ylimielistä käytöstä on hänen pojantyttärensä Priscilla.

Priscilla ja Herttua ovat Skotlannissa, mutta Lassie karkaa sieltä, alkaa uskomaton matka kotiin. Lassiesta on luvattu löytöpalkkio, joten ihmiset yrittävät sitä pyydystää. Lassie joutuu myös puolustautumaan vihaista saksanpaimenkoiraa vastaan, mutta matka vie kohti etelää: "Varhain seuraavana aamuna Lassie lähti jälleen matkaan. Se ravasi eteenpäin tuolla nopealla, sujuvalla tavallaan, jolla se jätti kilometrin toisensa jälkeen taakseen. Sen lihakset toimivat samassa keskeytymättämässä tahdissa ylös ja alas mäkiä. Se ei pysähdellyt eikä jäänyt epäröimään. .... s. 76.

Matka, joka linnuntietä on 600 kilometriä, ja kuljettuna miltei 1500 kilometriä, on vaikea ja vaivalloinen. Lassieta nälkä vaivaa, ja vaisto ajaa metsästämään jäniksiä. Matkan aikana ihmisistä on kuitenkin eniten harmia, milloin ovat metsästyskoirat perässä, ja milloin ahneet tai tietämättömät ihmiset, milloin ollaan rankkurilla. Lassie saa luodista naarmun, sen kylkiluu murtuu, mutta halu päästä kotiin ei katoa. Osa ihmisistä on hyviä, yksi heistä on kiertävä kauppias ja temppuilija Rowlie, jonka vankkureita Lassien seuraa, ja saa ruokaa ja suojaa. Rowlien vankkureita tullaan ryöstämään ja Lassie puolustaa Rowlie'ta.

Lopulta Lassie saapuu kotiin, laihtuneena, keuhkokuumeessa. Kotiin saapuu myös  herttua. Miten asiat järjestyvät?

Carracloughin perheessä on käyty keskusteluja. Joen näkökulma on otettu huomioon. Sam tuo heikkokuntoisen koiran Herttuan nähtäville. Sam on umpirehellinen, hän ei halua valehdella, mutta Sam on korostanut Lassien joitain piirteitä, lisäksi Lassien tassut ovat naarmuilla, ja koira ontuu, ja on haavoilla. Herttua tajuaa, että koira on Lassie, mutta hän sanoo, että koira ei ole hänen. Herttua ei ole häviäjä, sillä hän pestaa työttömän Sam Carracloughin itselleen koiranhoitajaksi. Tässä nuorikin lapsi tajuaa, että eläimen luottamusta ei voi ostaa, mutta ihmisen työpanoksen saa ostettua helpommin muutamalla punnalla. Loppu on kaikin puolin onnellinen. Priscilla ja Joe ihailevat Lassien seitsemää koiranpentua, joista koulutetaan uusia laatukoiria. Herttuan koirafarmi kukoistaa. Joen kotona isä on saanut työnsä ja itseluottamuksensa takaisin, äidillä on helpompi olla, kun perheessä on rahaa, ja pojalla on lemmikki ja miehellä työ.

Kirjassa on mustavalkoisia kuvia, ne on piirtänyt Marquerite Kirmse.

Eric Knightin Lassie palaa kotiin on minusta varsin laadukas nuorten kirja ja kirja lemmikkieläimen ja ihmisrodun suhteesta. Kehystarinan avulla on käsitelty montaa ihmiselämän teemaa, joitain piikikkäitä huomioita esitetään: "Monet ihmiset tekevät sairauksistaan tai loukkaantumisistaan suuren numeron, puhuvat niistä ja näyttelevät niitä muille saadakseen myötätuntoa. Luonnon tilassa elävien eläinten keskuudessa asia on päinvastainen...." s.93. Tämä on totta ainakin joskus, ja nykyään tilanne on muuntunut, että loukkaantuneita villieläimiä kuvataan mediaan ja tehdään juttuja, ja joita netissä tai tv:stä voi katsella, surkeita ihmisiä, joilla on hätä, ei ehkä niin hanakasti kuvata. Toisaalta ihmisiä, joilla on asiat mallillaan vaikeroivat kuin pikkuvauvat pienimmänkin vastoinkäymisen tullessa eteen, esim perhe matkailee Thaimaassa, mutta itkee itselle ilmaisia päivähoitomaksuja tai itketään lukiokirjojen kalleutta, kun vesa ajaa  lukioon tuliterällä mopoautolla.

*****
Eric Knightin Lassie palaa kotiin on ainoa Lassie-kirja. Eric Knight kuoli vuonna 15.1.1943 Hollannin Surinamissa lento-onnettomuudessa toisen maailmansodan aikana. Knight oli syntynyt 1897, ja oli syntynyt Yorkshiressa Englannissa.

Luulin, että kirjoja olisi enemmän, koska tv-sarjoja ja filmejä on useampia. Ensimmäinen on juuri tästä kirjasta tehty Lassie palaa kotiin vuodelta 1943. Sen jälkeen vuoteen 1951 asti tehtiin viisi lisäfilmiä. Vuoden 1946 filmissä Courage of Lassie näytteli koiran lisäksi Elizabeth Taylor ja Frank Morgan. Sen jälkeen on tehty eri formaatilla vielä kuusi filmiä, viimeisin vuonna 2005. Lassiesta on tehty tv-sarjaa kuuluisin ehkä ajanjakso 1954 -1957, mutta sarja jatkui vuosina 1957-1964, 1964 - 1970, 1970-1971 ja vielä  1971 -1973.

Youtubessa on paljon Lassie-jaksoja

8 kommenttia:

 1. Näitä kirjoja että myös elokuvia tuli luettua ja katsottua joskus aikoja sitten.Kirjoja joissa on myös jokin selkeä sanoma on minusta hyvä asia, opetuksen jne takia. Tuo kohta " monet ihmiset...niin totta kuin olla ja voi, kun eläin voi huonosti sillä saa sympatiaa, mutta kun ihminen voi ihan samoin, niin..??? En hyväksy kummankaan kaltoinkohtelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, olen villieläinten suojelun kannalla, mutta en kannata nykymallia, missä sairaita villieläimiä pidetään hengissä kaupunkireviireissä. Ihmisen ei kuulu myöskään häiritä villieläimen pesimistä niiden omilla reviireillä.

   Poista
 2. Tämä on kyllä ihan ehta eläintarinoiden klassikko. Kirja oli ilmeisen suosittu, josta osoituksena nuo monet elokuvat, joiden määrään on varmaan vaikuttanut myös Elisabet Taylorin suosio jo lapsinäyttelijänä. Ja ne 60-70-luvun tv-sarjat, niiden äärelle sitä asettautui kun koulusta palaili. Niitä soisi esitettävän uudelleen.
  Minun Lassie-postaus löytyy vanhasta kirjablogistani, täytyi ihan katsoa ja muistella, mitä itse aikoinaan oli kirjasta kirjoittanut.
  https://sheferijm.vuodatus.net/lue/2012/04/erich-knight-lassie-palaa-kotiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, en ole nähnyt sarjoja, enkä tv-elokuvia. Taannoin taisi tulla joku Elizabet Taylor filmien kimara, jossa hän oli varsin nuori neiti Lassie-filmissä. Kuinka äkäpussi kesytetään ja Kuka pelkää Virginia Woolfia sekä Jättiläinen ovat tutumpia Elizabethin filmejä ...

   Poista
 3. Oletpas jälleen lukenut aivan ihanan kirjan, todellinen klassikko. Kirja on luettu useammankin kerran, samoin elokuva on tuttu. Kiitos tästä, muistot palaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava ja opettavainen kirja, en ihmettele suosita:)

   Poista
 4. moron Jokke. tänään löysin kirpputorilta vanhan "lassie palaa kotiin" KANSIPAPEREILLA kuin uusi. Kirjoja on minulla parikin kappaletta mutta mutta ne kansipaperit... OLI Päivä jolloin löysi jotain..ja hinta 1 E. Pete sieltä vammalan torilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, hyvä tuuri ja on minusta loistava kirja.

   Poista