perjantai 3. elokuuta 2018

Louis Masterson: Morgan Kane


Morgan Kane Kosto, norjankielinen alkuteos Hevn! 1967, suomentanut Arvi Tamminen, Otava 1983, sivumäärä 122.

Morgan Kane -albumeja ilmestyi yhteensä 81 kappaletta, osa tupla-albumeina. Aluksi Morgan Kane oli Texasissa ratsupoliisin palveluksessa, mutta Kane palkataan liittovaltion sheriffiksi. Joka albumissa olevan tiivistelmän mukaan Morgan Kane on syntynyt 1855, eli albumeissa eletään aikaa 1800-luvun loppupuolelta ja lopussa vuosisadan vaihdetta. Kanella on tähdenmuotoinen arpi kämmenselässä, ja oikean käden nimetön on halvaantunut ja  yhdistetty nahkatupella keskisormeen. Kane vetää aseen 1/5 sekunnissa.

Morgan Kanet on ammattitaidolla kirjoitettu, kioskikirjan koko on A5 ja sivuja oli noin 130, mitään nobelkirjallisuutta on turha odottaa, mutta laadukasta kioskikirjallisuutta kylläkin. #Pojatlukee ehkä tällaista, tai siis 1980-luvun pojat, jotka kaiketi osasivat lukea paremmin kuin nykypojat keskimäärin. Olen itse lukenut pikkupoikana luultavasti useimmat osat sarjasta, vaikka tietnkään näitä kotona ei ollut, eikä olisi saanutkaan olla.

Morgan Kane on minusta varsin hyvä sheriffi, ja tehokas, mutta hän ei ole sinut itsensä kanssa. Morgan Kane on nopea ampumaan, sinnikäs, mutta yksinäinen, ja alkoholisti, ja uhkapeluri. Kane on hyvä korttipelissä. Hän hioo sormenpäänsä kvartsihiekalla, jotta aistisi merkityt kortit. Kanella on tähden muotoinen arpi kädessä ja nahkatuppi kahdessa sormessa. Joka albumissa naisiin on kontakteja, tunteet purkautuvat hyvin fyysisesti. Kane menee kylläkin naimisiin ja on uskollinen ja hyvä aviomies, mutta avioliitto Lindan kanssa päättyy traagisesti, Lindan murhaan, jonka Kane kostaa. Kane jatkoi sen jälkeen sheriffin töitä, mutta ajautui lopulta Pinkertonin etsiväksi. Kane luisuu alaspäin sarjan kuluessa, mutta loppualbumeissa esitellään myös Kanen nuoruutta. Lennätinlinjojen keksiminen lyhentää välimatkoja, ja tekee Kanen tapaiset miehet tarpeettomiksi.

Morgan Kanen Kosto -albumi alkaa traagisesti. Kanen kollega Pete Grossman on murhattu. Eletään vuotta 1886. Hän on joutunut kolmen vankikarkurin tappamaksi. Morgan Kane lähtee jäljittämään kolmikkoa. Hän saa miehet pyssynkantaman päähän, ampuu kaksi hevosta ja miestä, mutta vaarallisin eli Johnny Vulcan eli Vulture karkaa.

Meksikossä pienessä kylää kaunis gringonainen Allison MacKay tunnustaa isä Doohanille, että vihaa erästä miestä, ja haluaa kostaa tälle. Mies on Morgan Kane, joka ei ole huolinut häntä vaan passittanut vankilaan. Myöhemmin ilmenee, että tässä on taustalla joku vanhemmista jutuista, joissa Kane on hajottanut pelikoplan. Allison on houkutellut miehen ansaan. Miehet ovat ampuneet Kanen oikean käden läpi, josta seurauksena on tähdenmuotoinen arpi, ja nahkatuppi halvaantuneessa nimettömässä. Lisäksi Kane on heitetty junasta pois. Allison hautoo kostoa Kanelle ja hoivaa Vulturen kuntoon ja Vulture kerää kolme miestä, ja Allison laatii suunnitelman Kanen kiinnisaamiseksi. Suunnitelma onnistuu ja Kane tapaa Allisonin ensin hotellihuoneessa, ja Allison pääsee Kanen kanssa lakanoiden väliin, jota hän on niin kovin odottanut. Seuraavana päivänä hän haluaa romanttiselle ratsastukselle. Romantiikka on tosin kaukana, kun Allison heittää happoa Morgan Kanen kasvoihin ja kädelle, samalla kun miehet alkavat tulittaa Morgan Kanea. Kanen pelastaa vaisto tai luontainen epäluulo. Kane aavistaa pullon olevan vaarallinen ja pystyy torjumaan osittain happoiskun, ja neutraloimaan sitä vesipullollaan.

Tulitaistelun jälkeen Allison ja Vulture, ja Matt yksi koplan haavoittunut jäsen suuntaavat Isä Doohanin hallinnoimaan meksikolaiskylään, jossa loppuselvittelyt tapahtuvat köysin ja revolverein. Vulturen ja MacKayn tarina päättyi tähän osaan, mutta Kanen seikkailut jatkuivat. Varsin voimakkaita kohtauksia, mutta henkilöt voimakkaista tunteistaan huolimatta jäävät ohuiksi. Hahmoja liikuttaa ahneus, kiima, viha ja pelko. Monilla hahmoilla on pakkomielteitä ja he ovat hyvin maanisia.
Morgan Kane Tappajasheriffi, norjankielinen alkuteos Morder og Marshall! 1967, suomentanut Kari Hynninen, Otava 1983, sivumäärä 128. Sarjan teos n:o 6.

Morgan Kane on rekrytoitu Liittovaltion seriffiksi. Hänen päällikkönsä William Shane tekee työpaikkahaastattelun, ja Ed Zachary näyttää Fort Leavenworthin linnaketta, jossa Kane ei juurikaan ehdi aikaana viettämään. Senaattori Weston antaa Kanelle tehtävän, vuoden aikana on tehty tukku postivaunu- ja junanryöstöjä. Junanryöstöt on toteutettu uskaliaasti. Vaunuja on räjäytetty, ja irrotettu. Veturinkuljettaja ja lämmittäjä on tapettu, ja rahat ja arvoesineet on ryöstetty. Morgan Kane lähetetään tutkimaan juttua ja hän pääsee jäljille. Kopla käyttää syöttinä Miss la Sallea, sirkuksen primadonnaa. Koplan aivot on sirkuksen tarkka-ampuja Miles Rudyard. Kanen epäilykset heräävät. Hän saa naisen vaihtamaan puolta. Kansikuvassa la Salle on jäänyt kiinni, ja hänet on sidottu veturin etuosaan, josta Morgan Kane hänet pelastaa, ja lopuksi Morgan Kane kaksintaistelee mustasukkaisen ja narsistisen hullun Miles Rudyardin kanssa, jonka Kane kirjan nimen mukaisesti hoitaa hautaan asti.
*****

Morgan Kanet on kirjoittanut norjalainen Kjell Halbing (1934 - 2004). Kjell Halbing kirjoitti  Morgan Kanet salanimellä Louis Masterson, ja ne olivat hänen tuotanossaan suosituimmat. Wikipedia mainitsee, että hän on myyntimäärällä mitattuna Norjan suosituin kirjailija!

Kirjasarja, jota Häräntappoaseen tv-versiossa Allu lukee, on juuri Morgan Kane.

Löysin tällaisen linkin, josta löytyy jokaisen Kane-albumin nimi ja kansikuva.

2 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus. En ole koskaan Morgan Kaneja lukenut, mutta nimi on kyllä tuttu eli tunnetuista ja suosituista kirjoista on kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Näillä oli ilmeisen vankka miehinen lukijakunta.

   Poista