tiistai 21. elokuuta 2018

Henning Mankell: Ennen routaa


Henning Mankell: Ennen routaa, alkuteos Innan frosten 2002, suomentanut Laura Jänisniemi, Otava 2003, sivumäärä 553.

Teoksen epilogi tapahtuu marraskuussa 1978 Guyanan viidakossa Jonestownissa, missä Jim Jonesin toteuttama 'itsemurha' tuhosi miltei tuhat Kansan temppelin lahkolaista, mutta kirjan ruotsalaista maanikkokonnaa eivät luodit tavoittaneet vaan hän menee kokoamaan ajatuksia ja rahaa USA:han toisen huijarin luo ja lopulta tulee Ruotsiin ja Ystadiin. Ystadin liepeillä havaitaan 21.8.2001 palavia joutsenia, ja seuraavaksi palava sonnin mullikka. Kaikki tehdään Raamattua lukien ja ohjeita ylhäältä saaden. Toiminta poikii rikoksia ja kuolleita, jotka ovat kirjan rikosjuoni, jota en alla käsittele.

Henning Mankellin Ennen routaa -kirjan päähenkilö on kuitenkin täysissä järjissä oleva Linda Wallander, joka on vihdoin löytänyt kutsumuksensa ja valmistunut poliisiksi Tukholmassa. Linda aloittaa syksyllä Ystadin poliisiasemalla. Linda tapaa vanhan teiniaikojen ystävänsä Anna Westinin, joka opiskelee lääkäriksi Lundissa. Annan isä Erik Westin on kadonnut jo 1970-luvun lopussa, kuitenkin Anna uskoo nähneensä isänsä. Seuraavaksi 27.8.2001 Anna katoaa. Linda alkaa sekä ajan kulukseen että kiinnostuneena selvittämään Annan katoamista, josta puhuu sekä isälleen, että Annan äidille. Lindan tutkimusmetodit ovat sangen merkillisiä, hän tiirikoi Annan asunnon oven, ja lueskelee tämän päiväkirjaa, jossa on maininta "ilkeistä sotilaista, jotka ärjyvät". Rikokseen ja rikollisiin liittyy minusta eräitä hieman epäuskottavia piirteitä, mutta teoksessa on pääkonnien ajatukset esitelty kiinnostavasti.

Virallinen poliisi saa tutkittavaa, kun vanhoja ruotsalaisia polkuja tutkinut nainen Birgitta Medberg murhataan. Hän seurasi polkua, ja kohtasi oman elämänsä polun pään. Murha on hyvin raaka ja verinen. Poliisia tarvitaan rikosjuonen selvittämisessä paljonkin. Linda otetaan mukaan jopa tutkimusryhmään, sillä hänellä on monesta tapahtumasta eniten tietoa.

Kirjassa Linda käy läpi omaa elämäänsä, eli Kurtin ja Monan avioliittoa tarkastellaan toisesta näkökulmasta. Kurtilla ja Monalla oli riitoja, mutta Mona oli Kurtin suuri ja ainoa rakkaus (Lindan mielstä, traagista, kun Mona oli itsekäs ja ilkeä). Tässä teoksessa Mona asuu "kamreerinsa kanssa". Irvokkain on kohtaus, jossa Linda menee äitinsä luo, joka on alasti ja juo votkaa pullon suusta. Lindalla on ammattihaaveet ja poikaystävät vaihtuneet. Tässä teoksessa kiinnostaa Boräsista kotoisin oleva poliisi Stefan Lindman, joka ei tule olemaan Lindan lapsen isä eikä aviomies. Linda tapaa pian saattohoitoon keuhkosyövän takia menevän Stefan Widenin, joka on ainoa Kurt Wallanderin ystävä, johon hän pitää yhteyttä. Kurt on minusta työnarkomaani, hän yrittää hoitaa työnsä mahdollisimman hyvin, eikä hän ole koskaan laskenut työtuntejaan, eikä pystynyt erottamaan työtä ja vapaa-aikaa. Hän on osittain siksi aina myöhässä, ja ymmärrän Monan ärtymyksen tästä asiasta. Kurt kävi pelaamassa isänsä luona korttia ja puhumassa. Isä oli joustamaton ja jäykkä, eikä pitänyt poikansa uravalinnasta. Linda piti isoisästään, ja päinvastoin. Lindakin tunnustaa, että isoisä oli hankala.

Kurt, joka  etsii uutta asuntoa, muistelee kuolleita, myös murhaajia. Irene Ander ja Stefan Fredman ovat molemmat tehneet itsemurhan, mutta ovat jääneet Wallanderin muistiin. Irene Ander kosti äitinsä ja muiden naisten murhat, samoin Stafan Fredman omassa psykoosissaan kosti sisarensa kohtalon. Molemmissa tapauksissa virallinen oikeusjärjestelmä ei ole pystynyt estämään, eikä edes tutkimaan rikoksia, saati antamaan rangaistusta rikolliselle. Tämä asetelma tuntuu olevan Mankellille tyypillinen. Kurtin suhde Baibaan on lopullisesti katkennut. Baiballa on uusi mies, saksalainen insinööri.

Ajallisesti kirja päättyy 11.9.2001, ja teemallisesti sen ajan alkuun, jossa terrori-iskuista on tullut vitsaus, joka kuin virus muuntuu, mutta iskee ajoittain mutta toistuvasti.

Teoksen nimi tulee siitä, että Wallanderit pohtivat, onko oikein sanoa ennen pakkasta vai ennen pakkasia. Isoisän toisen vaimon Gertrudin sisar äidinkielenopettaja Elvira pitää oikeana muotoa ennen pakkasia, tai muotoa ennen routaa Innan frosten. Tällaisia asioita pohtimalla saadaan kirjasta 550-sivuinen tiiliskivi.

Henning Mankellin Ennen routaa on pitkä summaus siihenastiselle Wallander-sarjalle.  Teos on laadukas, ja teemoiltaan hyvin ajankohtainen, se puhuu järjettömästä väkivallasta ja fanatismista.
*****
Henning Mankell (1948 - 2015) oli ruotsalainen kirjailija, jonka tuotanto oli erityisen laaja.
Kirsten Jacobsen on kirjoittanut Mankellista haastatteluihin perustuvan kirjanMankellin esikoisteos oli nimeltään Panokset.

Wallander-sarja:
Kasvoton kuolema (1991)
Riian verikoirat (1992)
Valkoinen naarasleijona (1993)
Hymyilevä mies (1994)
Väärillä jäljillä (1995)
Viides nainen (1996)
Askeleen jäljessä (1997)
Palomuuri (1998)
Pyramidi (1999)
Ennen routaa (2002)
Haudattu (ilmestynyt Hollannissa jo 2003)
Rauhaton mies (2009)

Tanssinopettajan paluu (kertoo poliisi Stefan Lindmanista, joka alkaa seurustella Lindan kanssa, Linda on Rauhattomassa miehessä toisen miehen "oma")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti