keskiviikko 15. elokuuta 2018

Reijo Mäki: Keltainen leskiReijo Mäki: Keltainen leski, Otava 1999.

Keltainen leski on pesunkestävä Vares-seikkailu. Juonen kehittely on hidastempoista, mutta tapahtumia riittää ja tämä on minusta hyvinkin laadukas varestelu.

Jussi Vares täyttää kesällä 40 vuotta, hän pohtii elämän rajallisuutta. Jussi ajattelee kaiholla myös armeija-aikaansa. Petri Jakonen on Vareksen inttikaveri, joka epäilee vaimonsa käyvän vieraissa. Todellisuudessa hän käy kokeeksi miehen tutuissa, eli on yön Jussin kanssa. Kapteeni Jakonen sijoittaa kuulan kalloonsa. Hautajaisten jälkeen Jussi vetäytyy setänsä sotaveteraani Valtteri Vareksen luo maalle murjottamaan. Jussin uniin tulee myös Kuoleman kapellimestarissa tapettu entinen kihlattu Krista.

Eeva Sunila on yläkoulun historian opettaja. Kun Eevan kihlattu ekonomi Antero Kraft sai pitkän vankilatuomion talousrikoksista, Eeva lähti suorittamaan ensimmäisten naisten joukossa vapaaehtoista asepalvelusta. Sen jälkeen Eeva Sunila palaa töihin opettajaksi, mutta hänellä pyyhkii huonosti. Hänen veljensä on tehnyt mittavat velat, ja häipynyt. Takaajana Eeva saa maksaa veljensä velkoja yli puoli miljoonaa markkaa.

Talousrikollinen K.E Miesmann konnailee Helsingissä. Hän lahjoo atari-poliisi Mikko Koiteretta. Mikko Koitereella on perhe, vaimo ja lapsi, mutta Mikko hakee viihdykettä pornoluolista.

Antero Kraft haluaa pois vankilasta, hän höynäyttää Eeva Sunilaa. Hän kertoo, että jemmassa on 13 miljoonaa markkaa. He menevät naimisiin, ja karkaavat häistään tai Kraft siis vankilasta.Kraftilla ei todellisuudessa ole tunteita Sunilaa kohtaan, vaan häntä kiinnostaa ja kiihottaa Ifegenia Multanen, joka taas viihtyy hyvin K.E Miesmannin sängyssä. Miesmann haluaa puolestaan Kraftin rahat, Miesmannin apuna on dynamic-duo eli Tetsuo Sinkkonen ja Jari 'Hillosilmä' Munck. Eeva Sunila epäilee Anteroa, ja katsoo tämän kännykkää, hänelle selviää, että Antero soittelee Ifegenialle

Tässä on ainekset yhteenottoon, jokaisella on omat halut, mutta he ovat salanneet todelliset motiivinsa. Kaikkia kiinnostaa ainakin 13 miljoonaa markkaa.

Jussi Vares poikkeaa Mynämotelliin, jossa ovat sekä Kraft ja Sunila, sekä heidän autonkuljettaja Hurme. Tetsuo ja Hillosilmä, tulee tappamaan heitä. Paikalle pelmahtaa myös petollinen Ifegenia Multanen. Jussi Vares on ollut kertausharjoituksissa samaan aikaan kuin Sunila on ollut asepalveluksessa. Jussi on ollut Sinisten vänrikki, ja Sunila keltaisten kersantti. Vänrikki on jäänyt harjoituksissa kersantti Sunilan vangiksi. Koitere on ollut Vareksen ja Sunilan kanssa samoissa kertausharjoituksissa sotapoliisina

Konnat ovat tappaneet Kraftin autonkuljettajan Jarmo Heinon. kun Jussi tulee kenttälapiolla tilanteeseen. Kun tilanne on ohi, konnat nuolevat kuhmujaan, ja Jussi vie Eevan asunnolleen Turkuun. Heillä synkkaa hyvin yhteen. Kraftin viisari ei värähdä sen sijaan Ifegenian kanssa.

Kirjan loppuosa antaa ratkaisun, miten käy rahojen, Eevan, Jussin, Koitereen ja konnien. Eevan ja Jussin pitää selvittää, missä rahat ovat, löytää ne ja saada mukaansa. Miesmannilla on toimeksiantajansa, jotka haluavat massinsa takaisin ....

Vares-genressä Keltainen leski osoittautuu hyvin pohjustetuksi vauhdikkaaksi seikkailuksi. Tämä on sarjan parhaimmistoa.

*****
Reijo Mäki (s. 1958) on isojen painosten kirjailja ja yhteiskuntamme avokätinen tuloveronmaksaja. Vares-sarja on hänen tavaramerkkinsä. 
Reijo Mäen esikoisteos on Enkelipölyä.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:

Mäellä on myös Roivas-sarja.
1. Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
2. Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
3. Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi: Tatuoitu taivas, 1996

2 kommenttia:

  1. Itse luin yhden Vareksen joskus 20 vuotta sitten, ja se tuntui kai sen verran äijäkirjallisuudelta, etten ole lukenut sen jälkeen muita. Nyt kuitenkin suuressa Turku-ikävässäni (siellä asuneena) olen ajatellut antaa Varekselle uuden mahdollisuuden... Katsotaan miten sen kanssa käy! :) Löysin kirpputorilta Huhtikuun tytön -nimisen opuksen, sitä aion yrittää jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat samalla kaavalla ommeltu, mutta jotkut ovat parempia kuin toiset, tästä pidin tavanomaista enemmän, joistain en ole pitänyt juuri ollenkaan.

      Poista