sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Reijo Mäki: Rahan kääntöpiiri


Reijo Mäki: Rahan kääntöpiiri, Otava 1994, Seven-pokkari 2014, sivumäärä 332.

Pokkarin päähenkilö on kolmikymppinen pankkiiri Pauli Vetteenranta, joka toimii Kauppasäästöpankin pankinjohtajana, Vetteenrannan osastolla myydään rahoitusinstrumentteja, tuolloin vielä Reuterin päätteen antamilla tiedoilla markkoina ja valuuttana.

Suomessa eletään vahvan markan aikaa, tai siis todellisuudessa hyvin heikon markan.

Pauli asuu leveästi, ajaa Audilla, ja kotona on aviovaimo Anneli. Avioliitto on rakkaudeton ja lapseton. Komeat kulissitkin ovat ontot, Pauli Vettenrannan yritys Oy Daalia Invest Ab on konkurssikypsä, varoja on 1,5 miljoonaa ja velkoja 5 miljoonaa markkaa. Pauli paneskelee pankissa työskentevää Veera Dimitriosta (os. Moilasta), joka on blondattu 175-senttinen vaihtelunhaluinen vamppi. Pankissa perintäpäällikkönä toimii vanhapoika poikamies Launo Laitakivi, joka on salaisesti ihastunut Veeraan, ja inhoaa Paulia. Launo on hankkinut kalliit salakuuntelulaitteet, jonka avulla kuuntelee Paulin ja Veeran lemmenhetkiä.

Dekkarin käännekohdassa Paulin kotiin lauteille ilmaantuu entinen opiskelukaveri Ruotsista Matti Höök. Höök on vapautunut linnakundi, joka pakottaa Pauli Vettenrannan rahanpesuhommiin. Pauli pyytää rahanpesuun mukaan Veeran, aikomuksena viettää loppuelämä etelässä palmun alla. Paulille tulee paineita, eikä Paulin viisari ei toimi, ja Veera on vapaa etsimään sänkyseuraa muualta. Pauli pitää armeijasta maitojunalla siviliin lähetettyä Höökiä heikkona vastustajana, mutta Ruotsista saapuu Matti Höökin rahanpesun avuksi brutaali rikollinen, joka käyttää nimeä Sony S. Motion. Sony tappaa huvikseen lemmenhetkien jälkeen naisia, ensimmäinen uhri on pizzakuski Johanna Hentunen. Motion tapaa Veeran ravintolassa ja Veeralla on heti uutta sänkyseuraa.

Anneli Vettenranta ilmoittaa Paulille, että jälkikasvua on tulossa. Lukijalle selviää, että myös Annelilla on ollut salarakas Seppo.

Dekkarissa huumoria edustaa työteliäs ja neuroottinen Launo Laitakivi, joka sekavana saa selville rahanpesukuviot, ja kertoo ne omalle psykiatrilleen Rauno Haatajalle, joka pitää Launon lauseita lööperinä tai vainoharhaisen ihmisen harhoina.

Kuinka kaikessa käy?

Pauli on kuitenkin pelimies, mutta Sony on hyvin vaarallinen vastustaja. Mäen juonen kuljetus on tässä teoksessa herkullista ja hauskaa. Epilogissa poliisi pöyhii loput, ja joku tai jotkut saavat dollarit itselleen

Reijo Mäki on minusta parhaimmillaan dekkarissa Rahan kääntöpiiri. Tietenkin näitä heittoja on tässäkin. Eronneen pankinjohtaja Puskalan painajaisena on lasten tekemiset. Vanhin poika jätti ammattikoulun kesken, ja Puskala päivittelee että AMMATTIKOULUN, 17-vuotias poika haluaa mennä sivariin, ja asua kommuunissa, tyttärellä on algerialainen poikaystävä. Nykyään nämä ovat varsin tavanomaisia valintoja. Ammattikoulun keskeyttäminen on ainakin 25% eli keskimäärin joka neljäs keskeyttää. Sivariin menee ainakin 2500 nuorta.

****
Reijo Mäki (s.1958), turkulaistunut kirjailija, jonka juuret ovat Siikaisissa. Mäen kynä on ollut ja on terävä ja sujuva.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:
Reijo Mäen esikoisteos Enkelipölyä ja se on blogattu NÄIN.
Mäellä on myös Roivas-sarja, olen blogannut
Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi:
Tatuoitu taivas, 1996

2 kommenttia:

 1. Verrattoman hauska postaus! Mäki on tuottelias ja laajan lukijakunnan suosion saavuttanut kirjailija, eikä ihme.
  Huumori kukkii, tässä myös herkullisissa nimivalinnoissa kuten Höök-hööki ja Sony.S.Motion.

  Paljon on tapahtunut sitten 1994 ja asennemuutoksia kuvaa hyvin viimeinen kappaleesi. Vanhemmat ovat omat valintansa tehneet. Useilla nuorilla on onneksi tänä päivänä omat selkeät visionsa, ja he seisovat päätöstensä takana ja näkevät vaivaa päästäkseen tavoitteisiinsa. Seikka, joka monesti unohtuu, kun tapetilla on se häpeällinen syrjäytyneiden nuorten armeija...
  Mutta: terävä ja sujuva, kyllä vaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta paljon on fiksuja nuoria, jotka kantavat valinnoistaan vastuun.

   Poista