perjantai 26. lokakuuta 2018

J.K Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vankiJ.K Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki, alkuteos Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 1999, suomentaja Jaana Kapari,viides painos 1999 Tammi, sivumäärä 456.


Azkabanin vanki on kolmas osa Harry Potter -kirjasarjassa, ja on ainoa, missä Lordi Voldemort ei pörrää. Tämä postaus on sarjaa, jossa bloggaan koko sarjasta. Sarjan seitsemän osaa kertovat Harry Potterista ja hänen Tylypahkan kouluvuosistaan ja sodasta pimeyden ruhtinas lordi Voldemortia vastaan. Itse pidin ilmestymisen aikoina tästä kirjasta todella paljon.

Azkabanin vanki viittaa Harry Potterin kummisetään Sirius Mustaan, joka on karannut Azkabanin vankilasta. Sirius Musta on tuomittu jästien joukkomurhasta, ja samalla velho Peter Piskuilan on kadonnut. Sirius Mustaa pidetään Lordi Voldemortin kätyrinä.

Teos alkaa Harryn kesälomasta Dursleyn luona, jonne tulee ongelmallinen Marge-täti, joka sättii Harryn vanhempia. Harry paisuttaa Margea, ja karkaa Likusteritieltä ja hyppää velhobussiin Poimittaislinjaan. Harry olettaa saavansa Tylypahkasta potkut, mutta saakin suojelua taikaministeri Cornelius Toffeelta, sillä vankikarkuri Sirius Mustan koston kohteena oletetaan olevan Harry Potter. Harry viettää Viistokujalla aikaansa, ja lähtee junalla Tylypahkaan, jonka porteilla nuuskivat Azkabanin vartijat ankeuttajat. Harry menettää tajuntansa, ja jää paitsi jo toisen kerran lajittelusta.

Kirjojen tapahtumat rakentuvat lukuvuoden mukaan ja tapahtumat alkavat kesäloma-ajasta ja matkasta Tylypahkaan. Tylypahkalla on Potter-kirjoissa keskeinen merkitys. Tylypahkan kouluun on tullut ennustamisen opettaja Sibylla Punurmio, josta pedantti Hermione Granger ei pidä.  Hagrid on uusi taikaeläinten hoidon opettaja  Salaisuuksien kammiossa selvisi, että Hagrid oli syytön Myrtin kuolemaan. Draco Malfoi pitää Hagridin opetusta skandaalina. Pimeydeltä suojautumisen professoriksi on tullut nukkavieru ja sairasteleva Remus Lupin.

Weasleyt ovat voittaneet kesällä Päivän profeetan Kaljuuna-arpajaisissa ja kävivät Egyptissä, ja Ron saa uuden taikasauvan. Weasleyn perheen Egyptin matkasta on lehtijuttu kuvineen. Hermione ostaa kesällä  Koukkujalka-kissan itselle, Ronin Kutka-rotta voi huonosti.

Lukuvuosi alkaa, ja ensimmäinen onnettomuus sattuu Hagridin tunnilla, kun hevoskotka Hiinokka, joka antaa Harryn ratsastaa selässään, puree Draco Malfoita. Draco Malfoi on hemmoteltu pikku kakara, joka on jatkuvasti kantelemassa muista, ja isä on rikas pimeän puolella ollut velho. Lucius Malfoin painostuksesta Hagridia yritetään saada opetuksesta pois, ja Hiinokkaa hengiltä.
Kolmasluokkalaisille on uutta myös Tylyahon käynnit, joihin tarvitaan huoltajan suostumus, jota Harrylla ei ole. Weasleyn kaksoset auttavat Harrya, he antavat Vorolta pihistämänsä Kelmien kartan, joka oikein taiottuna näyttää salakäytävät  Tylypahkasta ja ketkä Tylypahkassa ovat. Kelmien kartan ovat signeeranneet Anturajalka, Kuutamo, Matohäntä ja Sarvihaara. Kelmien kartan ja näkymättömyysviitan avulla Harry pääsee Tylyahoon. Tylyahossa hän kuulee Sirius Mustasta ikäviä asioita. Sirius Musta on ollut Harryn isän Jamesin ystävä, ja Pottereiden salaisuuksien haltija. Väitetään, että Sirius Musta olisi paljastanut Potterien olinpaikan Voldemortille. Sirius Musta onnistuu tunkeutumaan kahdesti Tylypahkaan. Harry jää Kalkarokselle kiinni hiippailuistaan, ja Kelmien kartan ottaa Lupin.

Kouluvuosi etenee. Harry ja professori Kalkaros ovat huonoissa väleissä, eikä Harry menesty taikaliemien valmistuksessa. Huispaus sen sijaan onnistuu. Harry tosin putoaa luudan selästä, kun ankeuttajat tulevat katsomaan huispausottelua,  ja Tällipaju tekee selvää Harryn Nimbus 2000 luudasta. Harry saa joululahjaksi uuden Tulisalama-luudan, mutta keneltä? Luutaa ei ole kirottu, ja lopulta Rohkelikot voittavat tupamestaruuden kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Hermionella on valtava opiskelutaakka, ja luentoja on päällekkäin. Ennustamisen Hermione tosiaan jättää. Sibylla Punurmio hölisee tyhjänpäiväisyyksiä, mutta transsissa hän murisee osuvia ennustuksia, siitä että pimeyden ruhtinaan apulainen luikkii auttamaan mestariaan uuteen nousuun.

Hagrid saa pitää opettajuutensa, mutta hevoskotka Hiinokka aiotaan teloittaa. Teloituspäiväksi on päätetty 6.6 ja teloittaja on Walden Macnair (joka esiintyy myöhemmissä Pottereissa, on pimeän puolen velho). Harry, Ron ja Hermione menevät tukemaan Hagridia, ja ovat piiloutuneet näkymättömyysviitan alle. Ilta on koko kirjan huipennus. Sirius Musta hyökkää Ronin tai paremminkin hänen rottansa Kutkan kimppuun. Sirius Musta on asustanut Tällipajun alla, missä käydään vimmainen välienselvittely. Hermione on tajunnut, että Sirius Musta on animaagi. Hän pystyy muuttumaan mustaksi koiraksi. Taikaministeriö on listannut animaagit, professori McGarmiwa pystyy muuttamaan itsensä kissaksi. Sirius Musta ei ole listannut itseään viralliseksi. Paljastuu, että Remus Lupinia on purrut pienenä ihmissusi, ja täydenkuun aikaa hän muuttuu ihmissudeksi. Tällipaju on istutettu hänen kohtauksiaan varten. Tylypahkassa hän pysyy rauhallisena Kalkaroksen liemien ansiosta. Juuri tällöin 6.6 hänen liemensä on jäänyt juomatta. Kalkaros etsiskelee Lupinia, ja Harryn näkymättömyysviitan avulla Kalkaros pelmahtaa paikalle. Alkaa vimmainen välienselvittely, jonka kuluessa selviää koko joukko arvoituksia, Kalkaros on tainnoksissa, joten hän jää totuudesta osattomaksi.
Sirius Musta on ollut Azkabanissa vankina 12 vuotta syyttömänä, hän on selvinnyt vain koska on tiennyt olevansa syytön ja siksi, että on voinut mennä koiran muotoon. Ankeuttajat eivät näe, he aistivat onnellisia tunteita, ja imevät niitä. Sirius Musta on päätetty teloittaa antamalla ankeuttajien suudella häntä, eli imeä sielu pois. Jästien joukkomurhaan syyllinen on todellisuudessa Peter Piskuilan, rekisteröimätön animaagi hänkin, joka on leikannut itseltään sormen, räjäyttänyt jästit, ja kipittänyt viemäriin rottana. Piskuilan on hankkiutunut Weasleyn perheen rotaksi, ja havainnut lehdestä, että Sirius Musta on päässyt pakoon. Sirius Musta on taas paennut Weasleyn perheen lehtikuvan vuoksi, hän on tunnistanut Peter Piskuilanin. Harryn isä James Potter, Sirius Musta, Peter Piskuilan sekä Remus Lupin ovat opiskelleet samaan aikaan Tylypahkassa ja olleet rohkelikkoja. Lupin on kärsinyt ihmissutena olosta, ja James ja Sirius ovat opetelleet animagiuden, ja opettaneet sen myös Peterille. Eläiminä he ovat voineet pitää seuraa ihmissudelle kerran kuukaudessa. He ovat tienneet kaikki Tylypahkan reitit, ja laatineet Kelmien kartan. Peter Piskuilan on kuitenkin ajautunut Voldemortin vakoilijaksi ja pettänyt Potterit. Hän on lisäksi lavastanut Sirius Mustan syylliseksi. Vimmainen välien selvittely Tällipajun alla keskeytyy Kalkaroksen tuloon. Tilanne vaihtuu, kun taikaliemen unohtanut Lupin muuttuu ihmissudeksi, ja tällöin Piskuilan muuttaa itsensä taas rotaksi ja pakenee...

Taikaministeri Toffee ei usko Harryn ja Hermionen selityksiä. On odotettavissa kaksoisteloitus, ensin Hiinokka ja sitten Sirius Musta. Dumbledore ei voi saada puhumalla kumpaakaan vapaaksi, joten hän kehottaa Harrya ja Hermionea toimeen. Hermionella on ajankääntäjä, jolla hän on pystynyt kääntämään aikaa ja opiskelemaan enemmän. Hermione kääntää aikaa kolme tuntia taaksepäin. Huikeiden vaiheiden jälkeen Harry ja Hermione onnistuvat vapauttamaan Hiinokan, Harry karkoittamaan valoisalla hirvi-suojeliuksella ankeuttajat, ja vapauttamaan Siriuksen, joka poistuu Hiinokan kanssa.
Siriuksen mainetta ei saada puhdistettua, eikä Piskuilania saada kiinni, mutta Harrylla on kuitenkin kummisetä, seikka joka lohduttaa häntä kesäloman alkaessa.

Hahmogalleria siis täydentyy Remus Lupinilla, Sirius Mustalla ja Peter Piskuilanilla. Oppilaista mainitaan Korpinkynnen jahtaaja Cho Chang ja Cedric Diggory. Percy Weasley on  johtajaoppilas ja suorittaa S.U.P.E.R-tutkintoaan, hänen tyttöystävänään on Penelope Clearwater. Weasleyn kaksoset eivät pidä isoveljestään Percystä ja ovat James Potterin ja Sirius Mustan lailla varsinaisia velikultia, ja antavat Kelmien kartan Harrylle, seikka, mikä raivostuttaa Ronia. Ronin ja Hermionen välit ovat poikki, Hermionen kanneltua, ja Koukkujalan takia. Koukkujalka yrittää saada Kutkaa kiinni, ja Koukkujalka on Sirius Mustan koirahahmon kaveri. Ron ja Hermione tekevät pian sovinnon. Kalkaroksen kauna Harry Potteria kohtaan syvenee, mutta Harry ei pidä lainkaan Kalkaroksesta, ja epäilee tätä kaikesta.

Velhomaailma on vinksallaan. Kirjassa ilmenee, että Azkabanissa on syyttömiä, ja syyllisiä on kalterien ulkopuolella. Taikamaailma on edelleen paha, tai osa taikaväestä on pahaa ja tietämätöntä tosiasioista, eivätkä tosiasiat edes kiinnosta.

Hahmot kehittyvät kirjojen myötä. Omat suosikkini ovat sankarikolmikon ulkopuolelta, ja ovat Weasleyn kaksoset Fred ja George, jotka suuntaavat myöhemmin kaupalliselle alalle.

****
Harry Potterit on kirjoittanut on  Joanne Kathleen Rowling. J.K Rowling on syntynyt kuten Harry 31.7.
Ensimmäisen ja viimeisen Potterin kansi

6 kommenttia:

 1. Kiitos Jokke hienosta kirjaesittelystä. Minullakin on koko sarja kirjahyllyssä ja olen Harry fani. Olen blogannut kahdesta ensimmäisestä kirjasta blogiin, mutta ne ovat uusia kuvakirjoja, joissa on loistava kuvitus. Kerään niitä 9-vuotiaalle Siirille, joka ilmoitti, että ei pidä noidista. Ehkäpä hänen pikkuveljensä innostuvat kirjoista.
  Minun lemppari on Minerva McGarmiva ja tietysti Hagrid. Voldemortissakin on annos mielenkiintoista pahista, josta on mukava lukea kirjan sivuilla. Onhan tämä huikea kirjasarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. McGarmiwa on minustakin mukava ja Hagrid, tottakai Ginny, Hermione ja Neville. Tämä kolmasosa kestää hyvin uusintaluvun.

   Poista
 2. olen katsonut vain filmit, kirjat mieheni kirjahyllyssä, ruattiks.

  VastaaPoista
 3. Oi, tämä on Pottereista suosikkini. :)

  VastaaPoista