perjantai 12. lokakuuta 2018

Reijo Mäki: Nuoruustango
Reijo Mäki: Nuoruustango, Otava 2005, sivumäärä 350.

Reijo Mäen Nuoruustangon tahdit alkavat Jussi Vareksen muistoilla Merikarvialla ja Siikaisilla juuri täysi-ikäisyyden koittaessa, kun taskussa on ajokortti ja kavereita kuskataan useimmiten toimivalla Morris Marinalla. Kavereiden Antti Kivisen ja Jukka Nokan kanssa lähdetään tansseille, Jukka järjestää takapenkille toimintaa, mutta kaikki päättyy ikävästi, kun Jukka lyö miehen kivellä kuoliaaksi ja joutuu vankilaan. Jussin nuoruuden ihastus Emilia Ervasti on Seattlessa vaihto-oppilaana. Antti, Emilia ja Jukka näyttelevät isoa roolia tässä minusta parhaimmassa Vares-seikkailussa.

Nykyhetkessä yksityisetsivä Jussi Vares ratkoo rakennusinsinööri Carita Malenin toimeksiannosta miehensä lakimies Antti Malenin mahdollista uskottomuusongelmaa, tai niin Carita luulee. Antti Malen on lakimies, jolla on omituisia kontakteja alamaailmaan.  Jussi Vares tajuaa varjostaessaan , että Antti on Kivinen ei Malen.  Carita-vaimo on tavannut Antin Ruotsissa ja avioitunut, eikä siippa tiedä miehen menneisyydestä eikä nykyisyydestä oikeastaan mitään. Uudestaan Vares saa toimeksiannon vaimolta, kun Antti on kadonnut...

Juoni on monipolvinen ja ajoin hyvinkin hauska, koska konnagalleria on runsas ja nilkit uhittelevat toisilleen.  Antti on  palkanut henkivartijoikseen älynjättiläiset Porista eli Alpakan ja Pata-Ässän. Alpakka eli Alpo Hopea hautoo kostoa Jussi Varekselle veljensä Veikon kuoleman vuoksi. Alpakan kohtaloksi koituu Pata-Ässä, jolle unohti syöttää lääkkeet ja Pata-Ässä alkoi elää Porin Ässien mestaruuskevättä uudestaan. Laitapuolen laumassa löytyy, on Nils 'Viitapiru'  Viitasta, Magnus af Hiertaa eli Paniikkinappulaa, Patterinhaan Pahaa ja Uolevi Vanhaliittoa. Mäki kuvaa Viitasen neuvotteluasennetta seuraavasti: "Viitapiru kääntyi sohvalla, vapautti jokusen millibaarin verran peräilmaa ja huokaisi kauniisi päälle ". s.126.

Jussilla on joka tarinassa tapahtuva vakiojyystö nyt Astan kanssa, jonka jälkeen hän aamulla törmää kommuunissa Emiliaan, joka muuttaa hetkeksi Jussin luo asumaan, Emiliakin on ollut Ruotsissa. Lopussa Turkuun tulee myös jo 'kerran kuollut' Jukka Nokka Orm Puusepp -nimisenä ....

Tarina saadaan traagiseen päätökseen.

Jussin nuoruuteen Merikarvialla kuuluivat jalkapallo, omenaviini, radion musiikkilistat, maatilan työt, koulu ja sitten oikikseen pääsy. Björn Borg on Jussin sankari, joka oli eleetön voittaessaan viidesti peräkkäin Wimbledonin kaksinpelin ja kuudesti Ranskan avoimien kaksinpelin. Björn Borgillekin tuli ongelmia, avioero ja muuta. Jussinkaan nuoruus ei vaikuta kovinkaan onnelliselta. Äiti kuoli aikuisuuden kynnyksellä, myöhemmin isä. Kaverit osoittautuvat täysiksi rikollisiksi ja kuolevat, ensirakkaus osoittautuu keski-iän kynnyksellä täydelliseksi mätämunaksi, jolloin Jussi Varekselle ei jää edes hyviä muistoja vaalittavaksi.

Reijo Mäen Nuoruustango on elämänmakuinen kohtalokas karvanoppien tanssi.

****
Reijo Mäki (s. 12.10 1958) on uuttera kirjailija, joka on syntynyt Siikaisissa, opiskellut ja valmistunut sekä työskennellyt Turussa. Hän on tänään kuusikymppinen painosten ja veroäyrien kuningas, onnittelut täältä kirjanurkasta. Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:
Reijo Mäen esikoisteos Enkelipölyä ja se on blogattu NÄIN.
Mäellä on myös Roivas-sarja.
1. Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
2. Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
3. Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi: Tatuoitu taivas, 1996

2 kommenttia:

 1. Hauska postaus ja hauska on Reijo Mäkikin kirjailijana; rento, huumoria viljelevä ja juonella kikkailija, jonka teoksista on moneen lähtöön. Tekisi mieli todeta: oma genrensä. Onnittelut siis myös täältä kommenttikentästä!

  Kirjasta aasinsiltaa pitkin musiikkikappaleeseen Nuoruustango: kuvittele mainio Seela Sella sukat makkaralla korsetissa, peruukki pois päästä kiskaistuna, yksin lavahämärässä, hiirenhiljaisuudessa nostamassa mikrofonin käteensä ja vetäisemässä "Ei ole muuta antaa... Bravo; näin tapahtui monologissa Seela Sella seisaallaan a.D. ja kylmät väreet hiipivät selkäpiissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Seela Sellaa en ole lavalla nähnytkään, ehkä kannattaisi nähdä. Tässä tuli taannoin Saision elämänmeno, ja siinä Seela Sellalla oli keskeinen "Lempin" rooli.

   Poista