sunnuntai 21. lokakuuta 2018

William R. Cox: Bonanza, Mustaa hopeaaWilliam R. Cox: Bonanza Mustaa hopeaa, Bonanza Black Silver 1967, suomentanut Juhani Pietiläinen, Arvi A. Karisto 1968, sivumäärä 232.

Bonanza-kirja on tehty luultavasti suositun tv-sarjan siivittämänä. Tapahtuma-aika on 1860-luvulla Yhdysvaltain sisällissodan jälkeen.

Bonanzan päähenkilöt Cartwrightit asuvat maatilallaan Ponderosalla. Perheen pää on Ben Cartwright, jolla on kolme poikaa. Vanhin poika on Adam, sitten Hoss ja nuorin on Little Joe, veljeksillä on eri äidit. Ponderosa on Nevadan Virginiassa, tila rajoittuu Tahoe-järveen. Kalifornia on lähellä. Kirjan lähtökohta on se, että kultaa ja hopeaa kaivetaan. Cartwrightit pitävät maatilaa, ja karjaa karkeloi laitumilla, lisäksi Cartwrightit myyvät puutavaraa kaivoksille.

Kirjan alussa Ben Cartwright todistaa ay-liikkeen myrskyisää kokousta. Seudulle on tullut "riitaisa leskimies" Paddy Mack, joka vaatii kaivosmiehille tapaturmavakuutuksia, kuolemantapausmaksua ja radikaalein kaikista vaatimuksista: osuuden bruttovoitosta. Ay-liikkeen-kokouksessa sukeutuu tappelu, sillä sinne on soluttautunut kaivosten omistajien edustajia, seriffi Coffee viilentää tunteita.

Benin vanhin poika Adam on Euroopassa ja nuorin paikalla oleva poika Joe on ihastunut Paddy Mackin tyttäreen Maureeniin, joka hoitaa isänsä taloutta ja kaitsee pienempiä sisaruksia. Joe vaikuttaa varsin kiihkeältä.

Karjavarkaita on liikkeellä Jack Chalmerin johdolla. Joukkio ottaa Benin siitossonnit itselle ja nappaavat riiumatkalta tulevan Joen kynsiinsä. Pienen pahoinpitelyn jälkeen Joe lähetetään neuvottelemaan Benin kanssa siitossonnien lunnaista. Jack Chalmer on katkera mies, joka on ollut jenkkien vankiloissa, hän haluaa rikastua nopeasti. Cartwrightien menestys on tullut huhuina hänen korviinsa. Chalmer olettaa, että rikkaat ovat laiskoja ja rappeutuneita, mutta Cartwrightit ovat varsin reippaita ja taisteluvalmiita.

Toisaalla Ben saa ehdotuksia tukea hanketta kaivaa tunneli hopean kuljettamiseksi. Kaivosten omistajilla on ankaraa kilpailua, jotkut aikovat kuljettaa malmin kiskoilla, ja toisaalla työläiset vaativat oikeuksiaan.

Paddy Mack on nähnyt Benin pojan Joen hiippailevan Maureenin lähellä ja osoittelee Beniä aseellaan. Lopuksi kapakassa nyrkkeillään ja Ben nuijii Paddyn hiljaiseksi. Seriffi Coffee tulee ihmettelemään jälkiä. Paddy Mack on  ay-pomo, vaikka hän ei ole ollut koskaan kaivoksessa töissä, mutta vaahtoaa senkin edestä.

Tässä kirjassa on todella paljon tapahtumia ja henkilöitä, ja on kirjoitettu Bonanza-sarjan ystäville.

Paddy Mack on periaatteen mies ja pohjimmiltaan oikeudenmukainen. Mack liittoutuu Benin kanssa, vaikka inhoaa Joe'ta. Mack, Ben ja toisaalla Joe ja Hoss kamppailevat konnalaumaa vastaan, jota johtaa petollinen Jack Chalmer. Vaikeudet voitetaan, konnat kukistetaan, mutta Cartwrightin miehet pysyvät ainakin toistaiseksi naimattomina. Ben ei avioidu riiaamansa Bethin kanssa, ja Maureen lähtee isänsä matkaan hoitamaan metsätyöläisten asioita kuntoon ja jättää Joen yksinäiseksi ratsastajaksi. Sen sijaan Sutro saa määrärahan tunnelia varten

****
Kirjailija William R. Cox (1901 - 1988) oli tuottelias herra, joka kirjoitti lännen juttuja. Tutkiskelin julkaisuluetteloita ja Cox kirjoitti kolme Bonanza tv-sarjan jaksoa, ja oli yhdessä "teleplay", luultavasti hän kirjoitti viisi Bonanza-romaania. IMDB:ssä mainintoja on 29.


Bonanza oli legendaarinen NBC:n tv-sarja, jota esitettiin 14 kaudella yli 400 jaksoa vuosina 1959 -1973. Ben Cartwrightiä esitti Lorne Greene. Joe'ta esittää Michael Landon, joka esiintyi myös sarjassa Pieni talo preerialla Charles Ingallsina eli perheen isänä. Kuvan olen kaapannut Bonanzan ykköskauden ykkösjaksosta, yhdistänyt ja muokannut youtubesta, mukavan oloinen sarja, jonka oikeudet lienevät NBC:llä? Sarjaa en ole koskaan katsonut.

Osallistun tällä Lukupinon Yhdysvallat lukuhaasteeseen. Tämä on hyvin kliseinen kirja, mutta varmasti hyvä. Meidän käsityksemme Villistä Lännestä on peräisin paljolti elokuvista ja tv-sarjoista.

6 kommenttia:

 1. Bonanza on lapsuudesta tuttu lännensarja, mutta se ei enää aikuisena kolahtanut samalla lailla, kun jaksoja tuli uusintana joitakin vuosia sitten. Muistiin on jäänyt vain yksi jakso, jossa yksi pojista oli syytettynä murhasta ja Joe todisti syyttömyyden lasiruudussa olevien sormenjälkien avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito kommentista, minä olen varmasti missannut uusintalähetyksetkin.
   Elokuvissa on omat ajanjaksot, mykkäfilmit, mustavalko, historialliset ym. Lännen filmit olivat voimissaan luullakseni aina 1970-luvulle asti, mutta sen jälkeen niitä on vähemmän tullut, sama pätee tv-sarjoihin.

   Poista
 2. Bonanza oli tosiaan sarja, jota katsottiin ahkerasti: sopivan toimealiasta, lännen eksotiikkaa ja perhe-elämää tuolloin vielä vähän erikoisemmassa isä ja pojat kombinaatiossa. Kirjasta ei ollut tuolloin tietoa.
  Ja kiitos taas korvamadosta: tättärä-rättä tättärä-rättää tää-tää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on joskus vähän puuduttava musiikki. Niin tämä on aika miehinen maailma. Itse olen John Waynen lännen filmejä katsonut ja jokusen muun, Seriffi on itse asiassa loistava, jossain vaiheessa katsoin näitä klassikkofilmejä Citizen Kane, ja listassa oli myös Seriffi, joka on minusta aika hyvä filmi.

   Poista
 3. Voi lapsuuden TV-muistot! Bonanza oli ehdoton suosikki Lassien ohella. Pidin erityisesti Hossista, joka muistutti oudolla tavalla Kauko Käyhköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Kumpaakaan sarjaa en ole nähnyt, enkä valitettavasti tiedä Kauko Käyhköä, mutta nämä pitkät sarjat ovat kyllä muistoja herättäviä, itse katsoin joskus Sopranosia ja Lostia, ja ne ovat jääneet mieleen, mutta ovat 2000-luvun sarjoja, ja sitten uusintoina esim. Mennyt maailma.

   Poista