tiistai 25. kesäkuuta 2024

Jarkko Sipilä: Pelontekijät

 

Jarkko Sipilä: Pelontekijät, Crime Time 2021, Takamäki-sarjan osa 21/22, sivumäärä 329.

Tarinan ensitahdit tapahtuvat vuonna 2006, jolloin taparikollinen Paavo Ojala suivaantuu 12-vuotiaan poikansa Tepon jatkuvasta koulukiusaamisesta ja ampuu koulun rehtorin. Isä Paavo tähdentää pojalleen Tepolle, ettei saa vasikoida, ihmisille on annettava ansionsa mukaan sekä hommat on hoidettava itse.  Tämän jälkeen tarina siirtyy vuoteen 2021, jossa Paavo vapautuu elinkautisesta 15 vuoden lusimisen jälkeen. Teppo on vastassa isukkia ja hän on kasvanut isättä isän oppien mukaan, poika on rikollinen ja istunut jo linnassakin. Isä majoittuu poikansa kämppään. Tepolla on kaverinsa Brutskun kanssa keikka, jossa pitää nyhtää autokauppias Markku Tähtiseltä muistitikku (kansikuva). Brutsku kohdistaa Tähtiseen väkivaltaa, Tähtinen kuolee (sairaskohtaukseen), mutta muistitikkua miehellä ei ole. Teppo ja Brutsku upottavat ruumiin Vuosaaren vesillä. 

Tästä alkaa mielenkiintoinen poliisitutkinta, jossa on monta lonkeroa. Myös konnia on moneen lähtöön ja kaikkia kiinnostaa muistitikku. Mitä muistitikulla on? Mitä touhuaa vankilasta vapautunut vanhan liiton väkivaltakonna ja kajahtanut isä-Ojala? 

Pelontekijöiden yksi teema on pelko, mutta muita ovat yhteiskunnan muuttuminen, poliisin kunnioituksen väheneminen, yhteiskunnan raa'istuminen, digiturvallisuus ja arkaluonteisten tietojen suojaaminen.

Dekkari päivittää eri Takamäki-sarjan henkilöhahmoja. Vanhempi Takamäki on murharyhmässä yhdessä Mikko Kullan ja Anna Joutsamon kanssa, nuorempi Takamäki partioi yhdessä Milka Mustavaaran kanssa. Atari-poliisi Suhonen operoi rikollisten kanssa valehenkilöllisyydellä, etenkin vinkkimies Eero Salmela, tämä pikkurikollinen ja Suhosen lapsuuden ystävä ottaa roolia. Tutkinnan kannalta ratkaiseva tieto vuodetaan myös  Atari Suhoselle, joka on myös loppukahinoissa aitiopaikalla.

Jarkko Sipilän dekkari Pelontekijät kuvaa kiinnostavasti nykyajan rikoksia ja niiden tutkintaa ja samalla tarkkaillaan muuttuvaa Helsinkiä ja kerrotaan sen historiaa.

*****

Jarkko Sipilä (1964 - 2022) oli asiallinen rikostoimittaja, joka oli syntyntynyt Helsingissä.  Jarkko Sipilä oli MTV:n rikostoimituksen päällikkö ja Sipilä raportoi keskeisistä henkirikoksista. 

Seuraavan lähde Elsa newsin haastattelu vuodelta 2014, (jota ei ole enää netissä). 

Sipilä suunnitteli jutun mukaan juonta miltei kauemmin kuin kirjoitti tarinaa. Itse kirjoitustyö vei aikaa yhdestä kahteen kuukauteen. Juoni hahmottui parissa kuukaudessa, kirjoittamisen jälkeen viimeistely vei aikaa. Kuten arvata saattaa Takamäki ei ole Sipilän alter ego. 

Olen blogannut sarjasta osat 14 Luupuisto, 17 Syvälle haudattu, 19 Uhripeli sekä 20 Syy tappaa  ja tämä on sarjan 21 osa, sarjassa ilmestyi vielä yksi dekkari Kahdesti tapettu.

3 kommenttia:

  1. iimi jatkaa tehokasta ja tuloksellista urakointiaan ja Sipilä tuntuukin painottavan kerrontaansa mielenkiintoisesti rikolliskuvauksen puolelle. Jäin lukiessa aprikoimaan: onko asia niin, että kerran konna aina konna ...

    Sipilä ei turhia lavasteita rakentele eikä ylimaallisiin fantasioihin hurahda saati brutaaleissa käänteissä liikoja piehtaroi vaan tarjoaa miellyttävän ja todentuntuisen kattauksen poliisiarjesta muuttuvine nykytrendeineen ja rikollispiirteineen.
    Kelpo kesädekkari!

    VastaaPoista
  2. Pahoittelen painovirhepaholaista po: Tiimi....

    VastaaPoista
  3. Kirjoitusvirheitä sattuu. Sarja minusta parani loppua kohti.

    VastaaPoista