sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Rex Stout: Viittä vaille vainaja

 

Rex Stout: Viittä vaille vainaja, alkuteos Might As Well Be Dead, 1956, suomentaja Kalevi Nyytäjä, WSOY 1997, Sapo 126, sivumäärä 193. Nero Wolfe #19

Tarinan alussa Nebraskan Omahasta saapuu äveriäs rautatavarain tukkukauppias James R. Harold. Kauppias on saanut vihjeen, että Wolfe voisi löytää 11 vuotta kateissa olleen poikansa, mutta haluaa, että etsijöinä olivat Nero Wolfen apulainen Archie Goodwin ja yksityisetsivä Saul Panzer, kertoen Wolfelle syyn "koska olette liian lihava ja laiska" s. 6. 

Kauppiaan poika Paul Harold valmistui 1945 yliopistosta ja meni isälleen töihin. Liikkeestä hävisi iso tukku rahaa, ja isä karkoitti pojan. Nyt rahavarkaus selvisi, ja isä haluaisi syyttömän pojan kotiin. Paul on lähettänyt sisarilleen ja äidilleen kortteja New Yorkista. Aiemmat yksityisetsivät eivät ole saaneet pojasta mitään vihiä. Kauppias lätkäisee 3000 dollaria etumaksuna kuluihin. Ainoa konkreettinen vihje on pojan polvivamma. 

Nero Wolfe päättelee, että Paul on vaihtanut nimensä kuitenkin niin, että alkukirjaimet P. H ovat jäljellä. Tehtävä tuntuu kuitenkin mahdottomalta, mutta Nero Wolfen lehti-ilmoitukseen P.H:stä tulee yllättävä vastaus, yksi P. H eli Peter Hays on syytettynä murhasta. Archie Goodwin kipaisee oikeussaliin, valamiehistö toteaa syylliseksi Hays'in ensimmäisen asteen murhaan, joka oli tapahtunut alkuvuonna 3.1.1956. Murhattu oli Michael M. Molloy 43-vuotias kiinteistövälittäjä, jonka avioliitto veteli viimeisiään. Peter Hays tunsi rouvan Selma Mollowin ja  Hayesin asianajaja Albert Freyer epäilee, että Hays suojelee rouva Mollow'ta, rouva taas epäilee Haysia.  

Wolfe päättää selvittää, kuka murhaaja on ja käynnistää kalliin ja tehokkaan koneistonsa ja jauhaa loppuun asti, mutta ei ilman menetyksiä.

Rex Stoutin Viittä vaille vainaja on jännittävä kuka sen teki ja miksi -dekkari, jossa jännitys tiivistyy loppua kohti.

Pidempi oppimäärä.
Tutkimukset, vaikka ovat vaiheikkaat ja ruumiita tulee kolme lisää, kestävät vain viikon alkukeväästä.
Peter Hays on vaihtanut nimeään, eikä ole suostunut puhumaan taustastaan mitään. Hänet on houkuteltu paikalle, lyöty tainnoksiin, ja murha-ase on laitettu hänen taskuunsa. Peter Hays on tekstintekijä mainostoimistossa, pidetty työntekijä. Hays ei halua isän tietävän, mistä häntä epäillään.
Nero Wolfe laittaa etsivätrion Saul Panzerin, Fred Durkinin ja Orrie Catherin lisäksi Johnny Keemsin eri tehtäviin. Johnny Keems  esiintyy seitsemässä tarinassa, joista osa on lyhyt tarinoita. Johnny Keems murhataan, ajetaan autolla yli  ja Nero Wolfe lohkaisee 50 000 dollarin palkkiostaan 16 667 dollaria, eli kolmasosan Keemsin leskelle. Varastetulla autolla yliajo ei ole aivan harvinainen kuolinsyy Nero Wolfe tarinoissa.
Etsivistä Saul Panzer on paras, hän pääsisi Archien mukaan hänen paikalleen, mitä Keems yhteen aikaan halusi. Myös Orrie Cather haluaisi Archien paikalle.
Valitettavasti tutkimusten edetessä myös liikaa tietävä sisäkkö murhataan.

Pisin oppimäärä
Nero Wolfe organisoi etsivät penkomaan vainajan elämää, ja langanpäitä alkaa löytyä, niitä keritään ja osasta löytyy outoa toimintaa. Etsivät tarkastavat kaikki faktat ja oudot sattumat, sitten samean veden kalat uivat pintaan ja Nero Wolfe kalastaa konnaa ja hän jää koukkuun. Motiivi murhiin oli raha tai tarkemmin petos tai petokset. Nero Wolfe pyytää tarkastaja Cramerilta tuntia, jossa hiillostaa henkilöitä, murhaajaa ja hänelle alibeja antanutta henkilöä. Murhaaja kypsyy ennenaikaisesti.

Paul Harold menee naimisiin ja isä ja äiti ovat löytäneet poikansa.

*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Olen lukenut  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa ja bloggaukset on ohjelmoitu valmiiksi.

3 kommenttia:

  1. Kiitos kiinnostavasta avauksestasi!
    Hyvän dekarin merkki on tuo, ettei selvitetä vain kuka sen teki vaan myös miksi.
    Tämä on kuulostaa sikäliskin oivalta ja poikkeavalta dekkarilta, että se toteuttaa mantraa: "Loppu hyvin kaikki hyvin".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, täss kävi hyvin. Mukavan erilaisia dekkareita.

      Poista
  2. mahtavaa miten jotkut kirjailijat onnistuvat keksimään uutta teemaa koko ajan.

    VastaaPoista