torstai 20. kesäkuuta 2024

Rex Stout: Ennen keskiyötä

 


Rex Stout: Ennen keskiyötä, alkuteos Before Midnight 1955, suomentanut Seppo Virtanen, WSOY 1990, Sapo 45, sivumäärä 262. Nero Wolfe #18.

Ennen keskiyötä on järjestyksessään 18:s Nero Wolfe -dekkari, eletään dekkarin julkaisuvuotta 1955, jolloin järjestetään maailman suurin palkintokilpailu Pour Amour -hajuvesifirmsn sponsoroimana. Kilpailussa arvuutellaan runojen naisia, esimerkkinä kilpailun toinen tehtävä:

Oli puolisoni Aragon -
minä Kolumbusta kuuntelin
ja vuoksi tämän laivaston
Pian korut panttasin.

Vastaus on  kuningatar Isabella.

Pääpalkkiona on puoli miljoonaa dollaria, kokonaisvoittopotti on miljoonaa euroa. Kilpailusta on tullut valtavan suosittu. Kun jäljellä olevat viisi kilpailijaa on kutsuttu paikalle, kilpailun keksijä ja runotehtävien laatija Louis Dahlmann löydetään murhattuna. Kilpailun loput vastaukset ovat kateissa. 

Mainostoimiston Lippert, Buff & Assa johtotroikka ovat herrat Oliver Buff, Vernon Assa ja Patrick O'Garro, Lippert perusti yrityksen ja on jo kuollut. Trio saapuu asianajansa Rudolf Hansenin kanssa Nero Wolfen luo, joka ottaa kvartetin vastaan kello 11 ihailtuaan parituntia orkideoita. Mainostoimisto haluaa saada kampanjan päätökseen, asiaan sekaantuu hajuvesiyhtiön kulmikas johtaja Talbot Heery, jolla on omat bisnekset vaakalaudalla. Poliisi Cramerin johdolla etsii murhaajaa, Nero Wolfe varasta, ja yrittää saada sopimusta kilpailijoiden kanssa, miten kilpailu voidaan saattaa päätökseen. Kilpailussa jäljellä olevat ovat erikoislaatuisia. Los Angelesista kotoisin  oleva vanhapiika Gertrude Frazee on  Naisten luontoliiton perustaja, yhdistyksen 300 jäsentä ratkovat viikottain runotehtäviä. Tämä on ollut aikaa ennen internettiä, ja matkapuhelimia. Archie Goodwin kirjoittaa "kuulemiset" pikakirjoituksella, ja myöhemmin kirjoituskoneella Nero Wolfelle puhtaaksi. Naiskilpailjoita ovat monia. Susan Tescher, Clock-aikakausilehden toimittaja, saa lehdeltä tukea, ja esiintyy uhmakkaana neuvotteluissa, hänellä on kuulemisessa lehden lakimies, yksi toimittaja ja päätoimittaja mukana. Rouva Carol Wheelock on päättänyt rikastua, hän on niin maanistunut, että enää ei aterioi eikä nuku, hän popsii vain vitamiinipillereitä. Mieskilpailijoista Philip Younger on vävyn kustantamalla eläkkeellä, hän oli menettänyt 25 vuotta sitten varansa pörssiromahduksessa ja saa kilpailusta sydänoireita. Opettaja Harold Rollins on kokenut tehtävät haasteena.

Nero Wolfen työtä haittaa se, että kaikki kilpailijat ovat eri mieltä, lisäksi mainostoimiston kvartetti ja parfyymitehtaan omistaja Heery ovat erimieltä miltei kaikesta. Mainostoimiston kvartetti milloin pestaa Nero Wolfen ja milloin antaa hänelle kenkää. Archie Goodwin on puskurina asiakkaiden ja Nero Wolfen välissä. 

Lopulta Nero Wolfe selvittää koko vyyhdin, varkauden lisäksi myös murhan, sillä murhaaja astui Wolfen varpaille.

Rex Stoutin Ennen keskiyötä on viihdyttävä dekkari ja asetelma on jännitteinen, loppuratkaisu ei yllä  aivan parhaimpien dekkarien tasolle.

****
Huomioita dekkarista
Lopun lässähdys johtui minusta siitä, että tässä osassa 18, oli "murhakaava" samantyyppinen kuin osassa 2.
Archie haaveilee, että pääsee katsomaan New Yorkin Giantsin baseball-ottelua, ja soittelee Lily Rowanille. Wolfe vaatii Archielta paljon, joten kuhertelut ja iltamenot jäävät. Tätä lukiessa googlasin ja nykyisin Archie Goodwin -niminen pelaaja pelaa baseballia.
Nero Wolfe syö ruokaa, ja tässä osassa Friz tekee isännälleen lintupaistia, makkaraa, hapankaalia, Nero Wolfe yrittää vähentää oluen juontia 12 pulloon päivässä.
*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Olen lukenut  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa ja bloggaukset on ohjelmoitu valmiiksi.

2 kommenttia:

 1. Eivätpä tunnu pienet erimielisyydet Nero Wolfeamme hetkauttavan vaan tutkinta etenee ja häneen voi luottaa.
  Kiitos antoisasta avauksestasi, Stout & Wolfe on kiinnostava kaksikko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero Wolfella on aimo annos päättäväisyyttä ja itsepäisenä henkilönä muiden mielipiteet eivät vaikuta.

   Poista