tiistai 11. kesäkuuta 2024

Marko Kilpi: Undertaker Kuolemankauppiaat

 


Marko Kilpi: Undertaker Kuolemankauppiaat, Crime Time 2023, Undertaker 6, sivumäärä 511.

Kuolemankauppiaat on kuudes osa Marko Kilven  maanista Undertaker-sarjaa
Taktinen ydinlataus on räjäytetty kaupungin keskustassa. Tuomiokirkko, Yliopisto ja Valtioneuvoston linna ovat säpäleinä, ihmisiä on kuollut. Tämä on kuin tv-sarjasta 24.

Kuudes teos kertaa paljon päähenkilöille tapahtunutta. Päähenkilö hautausurakoitsija ja outo kaikkivoipa rikollinen Kivi on kohdannut saksalaisen Wulfin Tuomiokirkossa. Kiven oletetaan kuolleen, mutta hän on hengissä.

Kiven kilpimies Tuomas ja Tuomaksen tyttöystävä Maria eivät tiedä mitä tehdä. Järjestäytynyttä rikollisuutta tutkivat poliisit ovat ymmällään. Poliiseista Tiina Koskelan kulissit romahtivat edellisissä osissa, kun hänen miehensä ryhmänjohtaja ampui itsensä (koska pelkäsi). Tiina elää, koska Kivi varoitti Tiinaa  ydinlatauksesta, ja Tiina hyppäsi mereen. Mitä tekee Tiina? Entä rikospsykologi Milla, joka on ihastunut Tiinaan, tunne on molemminpuolinen.

Kaupungin keskusta on pyyhiytynyt pois, pääministeri, Supon johto ja poliisijohto pohtivat kuka ja miksi ja mitä seuraavaksi. On isommasta kuviosta kysymys? Euroopan pankkisektori on kaatumassa. Velkaiset EU-maat eivät myöskään kestä, kaikki romahtaa korttitalon tavoin ja aiheuttaa levottumuuksia. EU:n rajoilta tulvii yhä uusia pakolaisaaltoja, vastaanottokeskuksissa on levottomuuksia. Seuraavaksi tietoliikenne takkuaa ja sitten bioase aktivoidaan. 

Vimmaisessa päättöosassa Undertaker-sarja hurjastellaan päätepisteeseensä.

******
Viimeisessä osassa selviää Jarmo Kiven tausta, edellisessä osassa ilmeni, että Kivi oli jättänyt työt Korporaatiossa, ja piileskeli. Hänen perheensä vaimo ja kaksi lasta huuhtoutui tsunamin mukana, ja "Kivi" otti hukkuneen Jarmo Kiven henkilöllisyyden. Hän on piileskellyt hautausyrittäjän valeasussa. Neljännessä osassa terroristit tappoivat hänen uusioperheensä. Tässä osassa Kivi yrittää pysyä hengissä, ja se tapahtuu kuten aiemmin, tappamalla muita ihmisiä. Viereltä lakoaa ihmisiä, mutta naisenergiaa puskee loppuun asti.  Jarmo Kivi hyvittää syntejään lopussa tuhoamalla järjestön, jota on ollut itse perustamassa.

Juonesta en kerro sen enempää, mutta meno on hengästyttävää ja pelottavaa, mutta tarinana tämä ei yllä alkuosien tenhoon, sillä tässä on liian isot kuviot kyseessä ja taistot ovat jo liian uskomattomia.

Olin huojentunut kun saaga päättyi. Koukuttavaa lukemista, mutta raakaa ja hurjaa.


Tervaleijona maistuu.


Tässä nykyinen rasia.

Marko Kilven (s. 1969) Undertaker-sarja on vimmainen, mutta hyvä.
1. Kuolemantuomio
2. Kuolemanenkeli
6.  Kuolemankauppiaat

Osallistun tällä Kirsin kirjanurkan dekkariviikkoon 10-16.6.2024. 

Tutustu myös dekkariseurs ry:n toimintaan täällä.

4 kommenttia:

 1. Sarja on ollut varsinkin alkuunsa varsin hyvä ja kiinnostava, mutta tosiaan sen loppua kohden tuntui Kilvellä olevan ongelmia lankojen kerälle saattamisessa...

  Tervaleijonat sen sijaan kestävät ajan hammasta mainiosti ja ovat aina vaan makoisalta maistuvaa mutusteltavaa aika ajoin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta sama tuli mieleen, mutta hyvä että Marko Kilpi sai päätettyä tarinansa minusta lopulta aika kunnialla.

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä niin toiminnan täyteisiltä isoilta kuvioilta, että enpä jaksaisi tällaista lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan puolet sarjasta eli 3 viimeistä osaa olivat paljon kertausta ja toistoa

   Poista