torstai 16. marraskuuta 2023

Jarkko Sipilä: Uhripeli

 


Jarkko Sipilä: Uhripeli, 2019, Takamäki-sarjassa dekkari 19. Crime Time 2019. sivumäärä 317.

Alkukohtauksessa 2016 Julia Rask joutuu miesystävänsä tai entisen miesystävänsä raivohullun Mika Kososen pahoinpitelemäksi. Poliisien väliintulo hädintuskin pelastaa Julian hengen, häntä viillettiin kaulaan. Parilla on kolmevuotias tytär Elli. Mika Kososta ei tuomita rangaistukseen vaan passitetaan vankimielisairaalaan.  Kosonen pakenee 8.9.2019 Kuopion Niuvanniemen vankimielisairaalasta nuijittuaan vartijan ja suuntaa pääkaupunkiseudulle. 

Pian Koskelantieltä löytyy kuoliaaksi kidutettu nainen. Hän oli ollut Julian ystävä Maija Malmberg. Mika Kosonen haluaa päästä käsiksi ex-naiseensa. Julia taas haluaa paeta. Poliisi haluaa suojella Juliaa ja hänen lastaan ja saada Mikan kiinni.

Tarina on piinaava ja iljettävä, eikä juonen osalta mukava lukea, mutta maailma on myös tätä. Poliisin tutkimusten lomassa päivitetään Helsingin historiaa.  Aleksis Kiven katu oli vuoteen 1928 asti Fredriksbergsgatan (suomeksi Fredriksperinkatu). Nimi juontaa juurensa Pasilasta (Fredriksberg), jonne Aleksis Kiven katu suuntaa.

Julia pakenee, mutta kuten arvaatte Kosonen tapettuaan lisää, haluaa päästä käsiksi Juliaan? Loppu on piinaavan jännittävää Karhu-ryhmineen.

Teos on enemmän Takamäen tiimin toiminnan kuvausta. Ataripoliisi Suhonen on siirtynyt järjestyspoliisiksi, mutta Takamäki haluaa hyvän poliisin tiimiinsä. Takamäen poika Joonas on myös rikospoliisissa, loppuvaiheessa hän joutuu seuraamaan Kososen kostoa liiankin läheltä.

Jarkko Sipilän Uhripeli on hyvä kuvaus raivohullusta miehestä, jonka harhat kohdistuvat naisiin.

****
Rikostoimittaja Jarkko Sipilä (1964 - 2022) kirjoitti Takamäki-dekkareita, ja sarjassa ilmestyi 22 kirjaa.
Jarkko Sipilä oli ollut MTV:n rikostoimituksen päällikkö ja Sipilä oli ollut raportoimassa keskeisistä henkirikoksista. Sipilä vaikuttaa hyvin terävältä.

Sipilä suunnitteli kirjan juonta miltei kauemmin kuin kirjoitti tarinaa. Itse kirjoitustyö vie aikaa yhdestä kahteen kuukauteen. Juoni hahmottuu parissa kuukaudessa kirjoittamisen jälkeen viimeistely vie aikaa. Kuten arvata saattaa Takamäki ei ole Sipilän alter ego. Olen blogannut sarjasta dekkarit Syy tappaa Luupuisto ja Syvälle haudattu.

8 kommenttia:

 1. Sipilä oli kyllä rikostoimituksen sydän telkkarissa. Tietoa ja terävyyttä samassa paketissa. Kirjoja en ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin kesti kauan ennenkuin luin ensimmäisen, mutta minusta tämä oli hyvä joskaan aihe ei ollut miellyttävä.

   Poista
 2. Jarkko Sipilä oli kotimaisen dekkarikirjallisuuden todellisia ikimiehiä, jonka taito kuvata sekä rikollismaailmaa että poliisityön arkea, puurtamista ja etenemistä on ollut uskottava ja kiinnostava tarjoten lukijoilleen herkullisia tuokioita vuosikymmenten ajan.

  VastaaPoista
 3. Sipilällä olisi ollut varmasti sanansa sanottavana tämänhetkiseen haluun saada kaikki sormenjäljet poliisin vertailukäyttöön. Rikospaikka-ohjelmassa uusi päällikkö ei sanallakaan oikeastaan kyseenalaistanut kolmen poliisin juttuja asian välttämättömyydestä. Sipilä oli tarkkana erilaisten oikeuksien suhteen eikä niellyt kritiikittä kaikkea, mitä poliisit selittivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipilä oli asiantunteva ja asiallinen toimittaja. Katsoin silloin Rikospaikkaa nyt enää harvoin.

   Poista
 4. Sipilän kirjat olivat kyllä tosi hyviä. Niitä jää kaipaamaan aina kevään korvilla, kun ne tapasivat ilmestyä.

  VastaaPoista