torstai 7. joulukuuta 2023

Jarkko Sipilä: Syy tappaa

 


Jarkko Sipilä: Syy tappaa, Takamäki sarjan 20:s nide, 2020, tämä painos Crime Time 2021, sivumäärä 326.

Jarkko Sipilä (1964 - 2022) kirjoitti Takamäki-dekkareita, sarjassa ilmestyi 22 kirjaa.  Syy tappaa käsittelee rankkaa aihetta. Itä-Helsingistä Puotilasta löytyy murhattuina kaksi kadonneeksi ilmoitettua teinityttöä. Sofia Rautamaa ei ole halunnut lähteä viikonlopuksi leski-isänsä kanssa mökille, vaan meni kaverin luo. Kotimatkalla hänet oli yritetty raiskata ja nuijittu hengiltä. Sofian luokkakaveri Henna Kallio löytyy myöhemmin vähän matkan päässä raiskattuna ja myös tapettuna.

Poliisi käynnistää tutkimukset ripeästi, mutta  läpimurtoa ei tapahdu. Vaikka rikokset lopulta selvitetään nopeasti eli vain neljässä päivässä, murha ehtii herättää ennen näkemättömän somemyrskyn. Somessa epäillään maahanmuuttajaa teosta, ja se on myös kuulemisten  perusteella yksi mahdollinen tutkintalinja eli poliisi ei voi kiistää sitä lehdistöllekään, tietyt ryhmät saavat lisäsytykettä raivoonsa...

En lähde avaamaan sisältöä sen enempää, mutta tämä on laadukas dekkari, jossa käsitellään hyvin tutkinnan kulkua, ja teon reaktioita.

Kirjasarja on nimetty rikoskomisario Kari Takamäen mukaan, vaikka muilla poliiseilla on suurempi rooli kirjassa. Takamäen poika Joonas on järjestyspoliisissa. Ataripoliisi Suhonen on murharyhmän käytössä ja kerää tietoja kuppiloissa ja jopa vankilasta. Ylikonstaapeli Anna Joutsamo haastattelee ihmisiä ja tekee rankkaa kenttätyötä kuten myös Mikko Kulta. Toimittaja Sanna Römpötti utelee murhatietoja poliisilta. 

Kirjassa on kuvattu traagisen hyvin uhrin isän ajatukset, tyhjyyden tunteet ja koston ajatukset. Lehtijuttu asiasta herättää kansalaisissa raivoa. Poliisilla on täysi työ löytää murhaaja, mutta pitäisi myös hillitä lieveilmiötä.

Jarkko Sipilän Syy tappaa -dekkari osuu ajankohtaiseen maaliinsa ja lopun läpimurto on yllättävä.

*****
Jarkko Sipilä (1964 - 2022) oli asiallinen rikostoimittaja. Hänestä on verkossa oiva haastattelu Elsa Newsissä 1/2014 (jota ei enää verkossa) 

Jarkko Sipilä oli ollut MTV:n rikostoimituksen päällikkö ja Sipilä oli ollut raportoimassa keskeisistä henkirikoksista. Sipilä vaikuttaa hyvin terävältä.
Sipilä suunnittelee jutun mukaan juonta miltei kauemmin kuin kirjoittaa tarinaa. Itse kirjoitustyö vie aikaa yhdestä kahteen kuukauteen. Juoni hahmottuu parissa kuukaudessa kirjoittamisen jälkeen viimeistely vie aikaa. Kuten arvata saattaa Takamäki ei ole Sipilän alter ego. 

Olen blogannut sarjasta dekkarit Luupuisto ja Syvälle haudattu sekä Uhripeli.

4 kommenttia:

 1. Jarkko Sipilä on sanansa asettanut asiallisesti ja antoisasti sekä kiinnostavasti kuten aina.
  Lukijana osalleni jäävät vilpittömät sanat: kiitos pitkäaikaisesta ja hyvästä seurasta sinne tuonilmaisiin tai missä ikinä tähtenä yötaivaalla kirkkaasti tuikitkaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisi mieli lukea koko sarja mutta keskityn nyt Nero Wolfeen, mutta näitä on mukava lukea välissä.

   Poista
 2. Todellakin terävä mies. Sipilää on kiitelty hyvin tarkasta ja asianmukaisesta poliisin alati kehittyvien työmenetelmien kuvauksista. Sipilä oli varmaan kaikesta Suomen rikollisuuteen liittyvästä perillä. Rikospaikka-ohjelma on laimentunut huomattavasti hänen jälkeensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen huomannut, eli Rikospaikka ohjelman taso on laskenut.

   Poista