keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Reijo Mäki: Köyhä ritari

Reijo Mäki: Köyhä ritari, Otava 2023, sivumäärä 370. Vares #34.

Reijo Mäen 34:s Jussi Vares seikkailu Köyhä ritari alkaa ravintola Uudessa Apteekissa, jossa vakiokööri kännää ja louskuttaa leukojaan. Alussa myös arvaillaan, kumpi menee vaihtoon ensin Luusalmen maksa vai Jussin Mazda.  Tyypillisen tapaan Jussin lakanoiden väliin pelmahtaa nainen, tällä kertaa nimimerkillä Somero ja aamulla nainen katoaa.

Tämä oli hyvä Vares, tai ainakin itse pidin siitä enemmän kuin parista edellisestä. Juoni oli vakiolaatua. Jussilla on rahakas  katoamisjuttu Tripla Dzei oikealta nimeltään  Jesse Juuso Jalovaara on kadonnut. Toisessa juonilangassa on salaperäinen nainen, jonka elämän käännekohdat alkavat paljastua. Kolmannessa juonilangassa ammattitappaja Konsulentti hiljentää lähimmäisiään rahasta. Juonilangat yhdistyvät, mutta eivät aivan tavanomaisesti, se erottaa tämän vareksen hiemsn huonommista.

Kirjan tapahtumapaikat ovat myös erilaisia, eli Tonttumäki ja Piikkiön Harvaluoto, ja siellä kuvitteellinen Harfvan kartano. Osa kirjan ravintoloistakin oli kuvitteellisia, joka oli minusta hyvä ratkaisu.

Reijo Mäen Köyhä ritari on laadukas kirja Vares-sarjassa.

Pidempi oppimäärä
Jussi saa rahakkaan toimeksiannon  leskirouva Roosa Jalovaaralta, jonka Jussi tapaa Tonttumäen vieressä Flemingin puistossa. Lesken nuorempi poika Jesse Juuso Jalovaara eli Tripla dzei on kadonnut punaisen Camaronsa kanssa. Leski on vakavasti sairas ja haluaa selvittää Jessen kohtalon ennen kuolemaansa. Jussi alkaa kuulla lähipiiriä, tyttöystävä  Priscilla Pääskystä, siskoa Roosa-Meeriä, joka on eläinkauppa Kanikonttorissa töissä ja juppiveli Ristoa. Henriikka Kuusikko omistaa Kanikonttorin ja on kiireinen bisnesnainen, häntäkin kuullaan. Tutkimukset junnaavat paikallaan.
Jussi tapaa uudestaan mysteerinaisen, jonka nimi on Ellen Westermark, nainen laulaa räkälässä, jossa Tripla Dzei oli töissä. Jussi sänkyilee Ellenin kanssa, joka tunnustaa salaisuutensa. Hän oli Suomen ykkösartisti Eileen Yesterday, hänen viimeinen levynsä myi pelkästään yli 300 000 ja ura oli nousussa. Ura päättyi Eileenin aisaparin Teddy Lassilan katoamiseen. Teddy ja Oldsmobile ovat edelleen kateissa.
Ammattitappaja Konsulentti huomaa, että hänen kintereillään on outoa vipinää. Hän iskee ensin ja alkaa selvittää, kuka on palkannut tappajia hänen peräänsä.
Jussi kiinnostuu Harvaluodon Harfvan kartanosta, koska Tripla-Dzei oli siellä touhunnut, muun muassa viljellyt "ruohoa". Jussin tutkimukset tuovat päivänvaloon asekätkijöiden varastoja, mutta paljon muuta karmivampaa, myös Paattisilla tapahtuu.

Kirjan tapahtumapaikkoja:
Tonttumäki on paikka, missä Tripla Dzein tyttöystävä asuu, kun Jussi käy puhuttamassa häntä.

Kuvat otettu aamulla ja iltapäivällä. 

Tonttumäem vieressä on Flemingin puisto.


Aivan mäen päällä on koppi, joka kirja mukaan on "tiilikoppi". Koppi on spreijattu, mutta ei ole tehty tiilestä, kuten Vares luulee.

Tarinassa Jussilla on alussa vakuutusyhtiön homma, joka ratkeaa kun selkäsairauden takia, sairaseläkkeellä oleva mies kirmaa puulaakisuunnistuksessa Vahdon metsissä. Vahdolla on tullut suunnistettua ja Harvaluodossa, josta kolme suunnistuskartan palaa:


Ratsula Suni 

Harvaluoto, aukeavat varmasti hieman suurempana omaan ikkunaan


Tässä kolmas.

Harvaluotoon mennään nykyisin sillan kautta, ennen lossilla. Saaressa on upeat suunnistusmaisemat, mutta minusta tuota kartanoa ei ole.


Turusta mainitaan muutamia ravintoloita, tässä perinteikäs Pippurimylly.Tässä Mustainveljestestenkuja, jossa Ellenillä oli asunto. 
*****
Reijo Mäen (s. 1958) Vareksista lisää täällä, ja linkit kaikkiin postauksiini.

8 kommenttia:

 1. Köyhistä ritareista tulee ensiksi mieleen retroherkku, lapsuusaikojen vakiotoive. Ja sellainenhan Mäkikin Vareksineen on: sopiva herkku- ja turvallinen, tuttu välipala nautittavaksi, harmiton ja viihteellinen kaksikko!

  Mukavasti olet kuvin taustoittanut ja tehnyt eläväksi miljöötä, jossa tämä aisapari operoi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvista tulee kesä mieleen. Tämä oli minusta hyvä Vares.

   Poista
 2. "Pidempi oppimäärä" - Hauskasti sanottu 😀
  Erinomainen kuvasarjakin.
  Nam, köyhät ritarit ovat tosi hyviä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsena tuli syötyä köyhiä ritareita. Pidän kuvista tulee kesä ja valoisuus mieleen.

   Poista
 3. Huh huh, on kyllä melkoisen pitkäksi varttunut tuo Vares-sarja! Kivoja nuo kuvasi Turusta näissä postauksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sarjalla mittaa, ja kirja vuodessa on ollut tahti. Mäki on kansaneläkkeeseen edellyttävässä iässä. Eläkettä kirjailija joutuu kaiketi maksamaan itse itselleen. Kirjastolainoista tulee kyllä noin 20 senttiä lainalta.

   Poista
 4. Katsoin jonkun Vareksen telkkarista, ja huvitti miten huono se oli, anteeksi! Silti olen vakavasti harkinnut tarttumista kirjasarjaan, jo yksin kaupunkikuvauksen takia (jossa olet onnistunut hyvin). Kiinnostavaa, että tarina vie Harvaluotoon asti. Mietin just, että siellä pitäisi joskus käydä. Sääli, jollei kartanoa enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan osa näistä huonoja, mutta filmit ovat minusta huonompia kuin kirjat. Päätin muutama vuosi sitten blogata näistä kaikista ja katsonut samalla maisemia.

   Poista