sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Reijo Mäki: Hotel California

   


Reijo Mäki: Hotel California, Otava 2022, sivumäärä 359.

Hotel California on Reijo Mäen 33:s Jussi Vares -seikkailu.

Kirja alkaa verkkaisesti. Jussi on dokumenttikuvaaja Fränk Wrångin turvamiehenä vuonna 2016 Kaliforniassa Lake Piru -järven rannalla. Matkan mainittavin anti on se, että mukaan änkeytynyt Luusalmi, osallistuu tyhjentäytymisriittiin, missä juotetaan huumaavaa ainetta. Ensin tyhjenee Luusalmen mieli, sitten hän uneksii jatkosodasta ja sitten tyhjenee herran suoli. Kaliforniassa riehuvat maastopalot keskeyttivät matkan ja kööri palaa Turkuun. Sitten tarinassa siirrytään elokuuhun 2017. Fränk Wrång näkee Turun terrori-iskijän syövän jäätelöään Kauppatorilla. Seuraavalla viikolla Fränk katoaa asunnostaan. Seuraavana vuonna 2018 Jussi saa Fränkin ystävältä Daniel Lundilta toimeksiannon etsiä Fränk tai selvittää hänen kohtalonsa. Yllätysloppuratkaisu tulee täysin Turun Pikisaaren puskista. 

Reijo Mäen Hotel California on kuten Vares-sarjan ilmestymisnumero eli 33, tarina käynnistyy hitaasti ja viipyilevästi, mutta pääsee loppuun minusta pohjustamattomalla loikalla.

Pidempi oppimäärä ja Turun paikkoja.
Vares lähtee aluksi Kaliforniaan, episodilla ei ole muuta seurausta kuin sieltä random-konna Buenanotta pullahtaa loppuselvittelyihin. Luusalmen tyhjentymisrituaali (ayahuasca) ja Vareksen lettukestit Suzie Strawberryn kanssa ovat vain sivuntäytettä. 
Muusta vakiokööristä tarinassa piipahtavat baarimikko Hatsa, ruumiskuski Moilanen, pastori AlanenKyypakkaus,  Janita Hihnala,  he tarinassa ovat siksi, koska he kuuluvat varesten lavastukseen. Sen sijaan juoneen kytkeytyvät Daniel, Fränk, Danielin tyttöystävä Maritza Melkonen, hänen mustasukkainen on-off poikaystävä Kaius Kiuas ja konna Buonanotte.
Turun terrori-isku tapahtui perjantaina 18.8.2017. Vares tulee Kaarinasta bussilla aamulla, ja terroristi on bussissa. Kerronnassa ihmetyttää se, että edellisenä päivänä torstaina oli Turussa Taiteiden yö, sitä Vares ei mainitse lainkaan. Minusta terrori-iskun kuvaus oli "päälle liimattu" täyteteksti. Tekijä esimerkiksi oli syömässä jäätelöä ratikan mallisen kioskin ulkopuolella. Tapahtuman jälkeen Turun kauppatori on remontoitu Toriparkin rakentamisen yhteydessä.

Turun tienoota kuvataan. Maritza Melkonen asuu 

Hirvensalossa Pikisaaressa, jonka matkan varrella on Ankkuri Pubi. Uudessa Apteekissa juopotellaan, mutta kahvia ryystetään Kahvila Paawossa.

Hotel Californian lukukokemus oli jo liiankin tuttu ja turvallinen, ehkä se on yksi Varesten suosion salaisuus.

Reijo Mäen (s. 1958) Vareksista lisää täällä, ja linkit kaikkiin postauksiini.

6 kommenttia:

 1. Mäen Varekset ovat mukavaa luettavaa, jota kuvaa oivasti toteamuksesi tuttua ja turvallista. Sopivia nautittavaksi vaikka välipaloina, kun kaipaa "helpompaa" ja kuitenkin kiintoisaa vaan ei tyhjänpäivästä luettavaa.

  VastaaPoista
 2. Heti alkoi soida päässä The Eagles, Hotel California kun tulin tänne 🎼 Sitä sitten soitellaan loppupäivä korvien välissä. Onneksi on hyvä biisi.

  Tuttu ja turvallinen on mukava suositus 🌹

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Totta ja tuosta näkee Ruotsin laivojen ohimennen.

   Poista