keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Martin Beck: Mies parvekkeella Martin Beck #3Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Mies parvekkeella (Martin Beck #3), alkuteos Mannen på balkongen 1967, suomentanut Margit Salmenoja, WSOY 2021, sivumäärä 225.

Martin Beck -sarjan kolmas osa Mies parvekkeella oli läpimurtoteos sarjassa. Teos alkaa, kun mies tarkkailee lapsia parvekkeelta. Poliisilaitoksella selvitetään röyhkeitä toriryöstöjä. Poliisitiimissä on aloittanut Gunvald Larsson (s. 5.1.1944), miehellä on pituutta 192 cm ja painoa 98 kg. Hän vastaanottaa 2.6.1967 puhelun, jossa vanha nainen soittaa miehestä, joka tiirailee parvekkeelta. (Nainen tiirailee miestä puolestaan kiikareillaan). Larsson toivottaa hyvää jatkoa, ja paiskaa puhelimen kiinni. Beck valehtelee vaimolleen lähtevänsä Motalaan tutkimuksiin, todellisuudessa hän meni kalastamaan poliisikollega Ahlbergin kanssa tosin Motalaan (ensimmäisen dekkarin Roseanna näyttämö).

Kesäkuun yhdeksäntenä päivä tapahtuu ensin raaka toriryöstö, jossa vanha nainen nuijitaan ja viedään päivän kassarahat. Pian kateissa ollut kahdeksan ja puolivuotias Eva löydetään surmattuna lähistöltä. Myöhemmin toinen pikkutyttö löydetään samalla tavalla surmattuna.

Tämä on rankka dekkari, mutta äärimmäisen hyvä. Tämän dekkarin näkökulma on poliisin näkökulma. Poliisi satsaa kaiken tutkimuksiin. Tutkinnalle on niukalti lähtökohtia, mutta saamalla vihjeen puistoryöstäjästä, hänet saadaan kiinni. Miestä kuulustellaan, kunnes vakuututaan hänen syyttömyydestään murhaan. Mies antaa kuvauksia torilla tapamistaan henkilöistä. Murhaajan henkilöllisyyden selvittäminen ja kiinnisaanti on pitkällinen eikä helppo prosessi. Kirjan loppuosa on piinaavaa.

Mies parvekkeella on Nordic-noirin dekkarin uran uurtajia.

Martin Beck -sarja taustoittaa poliiseja, ja heidän suhteitaan. Tämä eroaa paljon klassisen dekkarin staattisista ja pintapuolisista suhteista (Sherlock Holmes, Neiti Marple ja Hercule Poirot sekä Peter Wimsey). Martin Beckin (s. 25.9.1922)  tytär "Lillan" eli Ingrid on 16-vuotias. Vaimo Inga on suhteen nalkuttava besser-wisser. Beck osaa vuorosanat ulkoa, ja salaa vaimoltaan taksin käytön, ja kalareissun. Beck ei tunnu saavan kotoa mitään positiivista vastakaikua. Hän on omistautunut työlleen, joka luonnollisesti on kypsyttänyt vaimon.

Lennart Kollbergin vaimo Gun on raskaana. Kollberg on hyvin herkkä ja älykäs, joka pohtii toiminnan eettisyyttä. Kollberg on Ruotsin parhaita rikostutkijoita.

Dekkari on hyvin moderni, mutta  kuitenkin siinä on entistä maailmaa, kuten puhelinluettelo ja lankaliittymät. Metrossa on paperiliput. Metroasemilla on valokuva-automaatit. Niihin liittyy ikävä piirre, alaikäiset tytöt kuvaavat kehonosiaan, ja myyvät kuvia, jotta saisivat ostettua huumeita. Huumeongelmista on paljonkin tarinaa. 

Ajankuva: Ruotsi valmistauu siirtymään oikeanpuoleiseen liikenteeseen.

*****

Ruotsalainen avopari Maj Sjöwall (1935 - 2020)  ja Per Wahlöö (1926-1975) loivat  Martin Beck -hahmon kymmenessä dekkarissa 1965-1975. 

Jo Nesbø on kirjoittanut tähän osaan alkusanat, ja kertoo, että kirjan rikos (tai sen esikuva), eli kahden lapsen murha oli tapahtunut 1963 Tukholmassa. Nesbø analysoi muutenkin Sjöwallin ja Wahlöön merkitystä koko dekkarigenrelle. Sarja oli niin merkittävä, että se vaikutti kaikkiin seuraajiin, oli itse kirjailija lukenut Beckejä tai ei, suuren yleisön odotukset muodostuvat aiempien kirjailijoiden pohjalta. Martin Beck -sarja oli lähtölaukaus Nordic Noirille, jota minusta myös Nesbo edustaa (tässä bloggaus Lepakkomies)

Martin Beck -sarja
1. Roseanna,1965
2. Mies joka hävisi savuna ilmaan, 1966
3. Mies parvekkeella, 1967
4. Bussimurha, 1968
5. Kadonnut paloauto1969
6. Missä viipyy poliisi, 1970
7. Komisario Beck tähtäimessä1971
8. Suljettu huone, 1972
9. Poliisimurha, 1974
10. Terroristit, 1975

12 kommenttia:

 1. Hyvä dekkarisarja. Tykkään myös Nesbon Harry Hole-sarjasta.

  VastaaPoista
 2. Martin Beck on eräänlainen "klassikko", loistosarja, jonka ansioksi voi tosiaan lukea myös poliisinäkökulman vahvan läsnäolon ja tekstin tasapainoisuuden kautta linjan.

  Ja Main tavoin: Nesbon Harry Hole on camel boots-meininkeineen toinen oma lukunsa pohjosmaisessa dekkarigenressä:)

  VastaaPoista
 3. Ei ole tullut luettua eikä katsottua Beckejä. On niin paljon kiintoisia dekkarisarjoja, ettei kaikkea ehdi.

  VastaaPoista
 4. No voehan. Olen suuri Beck-fani (myös Calvados:D), mutta ajatella: nämä alkuperäiset Sjövall-Wahlööt ovat yhä lukematta. Mietin, kuinka hyvin jännite toimii, kun on jo ainakin neljä kertaa nähnyt kaikki Beckit (ja uusia pukkaa, ei yhtä hyviä kyllä enää). Olettaisin, että näissä kirjoissa mennään paljon syvemmälle, myös ajankuvaan. Täytyy ottaa agendaksi.

  VastaaPoista
 5. Ruotsalainen serkkuni Janne on kai lukenut nuo kaikki. Minä olen katsonut vain tv-sarjan, muutamaan kertaan. Joku jakso oli vanhempi, eri näyttelijöillä. Tuntuivat "vääriltä" 😀 Erinomaiset tarinat ja juonet, tosin liian raa'at paikoin. Gunvald aina oma lukunsa, arvoituksellinen tyyppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut tv:stä joitain jaksoja, mutta nyt luin kaikki 10 Beckiä, tämä oli niistä kolmas.

   Poista