torstai 12. tammikuuta 2023

Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Missä viipyy poliisi (Martin Beck #6)

 

Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Missä viipyy poliisi (Komisario Beck #6), alkuteos Polis, polis, potatismos 1970, suomentanut Marja-Riitta Ritanoro ja Kari Jalonen, WSOY 2022, sivumäärä 259.

Martin Beck -sarjan kuudes osa Missä viipyy poliisi alkaa, kun teollisuusjohtaja Viktor Palmgrenia ammutaan Malmössä Hotelli Savoyn ravintolassa hänen pitäessään puhetta pöytäseurueelle. Ampuja tulee ovesta ja poistuu ikkunasta. Hätäpuhelujen jälkeen ambulanssi tulee nopeasti, poliisi ei. Beckin tiimissä ollut nuori Benny Skacke on Malmössä töissä ja käynnistää tutkimukset virkaveljensä Per Månssonin kanssa. Eletään heinäkuuta 1970. Malmö on kuitenkin kansainvälinen kaupunki, hyvät yhteydet Kööpenhaminaan, vaikka sinne ei ole vielä siltaa, vaan sinne mennään kantosiipialuksella, lentokoneella ja junalla pääsee Tukholmaan. Gunvald Larsson tutkii  lentoja Tukholmaan. 

Martin Beck on muuttanut erilleen vaimosta ja hän polttelee työpöytänsä ääressä Florida-savukkeita. Stenströmin "leski" Åsa Torell on valmistunut poliisikoulusta ja on huoltopoliisissa. Lennart Kollberg on toipunut edellisosan puukotuksesta. Beck pitää poliiseille pippalot kämpässään, kun hänet määrätään Mälmööseen, Viktor Palmgren on kuollut. Poliisit kuulevat läsnäolijoita, silminnäkijöitä, ja yrittävät löytää teolle motiivia. Viktor Palmgrenin julkisivu on silli-yritys, mutta hänellä on myös investointipankki, gryndausliike, mutta osa yrityksistä on rekisteröity Liechtensteiniin ja yritykset myyvät aseita Mosambikiin, Angolaan ja Rhodesiaan. Palmgren on naimisissa parikymmentä vuotta nuoremman entisen missin kanssa, jolla on suhde yrityksen apulaisjohtajan kanssa.  Motiivi voi löytyä siis yritystoiminnasta, toisaalta äärivasemmistolaisia opiskelijoita epäillään.

Gunvald Larsson vetää vesiperän yrittäessään tavoittaa Malmösta ja Kööpenhaminasta Tukholmaan lentäneet, sillä paikallispoliisit olivat kiinnittäneet huomiota lapseen, joka oli lällätellyt poliisia ja myöhästyneet. (Paikallispoliisi Kvant sanoo, että yleisö oli huutanut heille polis, polis, potatisgris, todellisuudessa  3-vuotias lapsi oli huutanut polis, polis, potatismos josta on tuo  kirjan ruotsinkielinen nimi). Poliisi jauhaa tutkimuksiaan, ja lopulta tehdään läpimurto. 

Maj Sjöwall ja Per Wahlöön kuudes Martin Beck dekkari Missä viipyy poliisi  jakaa kyynisiä havaintoja kansankodin ongelmista. 

Beck- dekkareissa on tärkeää poliisien tarinat. Kollberg, Gunvald Larsson ja Åsa Torell etsivät jälkiä Tukholmasta, ja kuulustelevat Palmgrenin työntekijöitä. Gunvald Larsson tapaa siskonsakin, joskin asiallisia puhevälejä ei ole. Larsson on ainoana poliiseista lähtöisin yläluokasta. Gunvald on ollut perheen musta lammas. Ulf Stenströmin leski Åsa Torell on topakka poliisi, joka ottaa yhden puhelintytön kiinni. Ilmeisesti puhelintyttötoiminta on ollut tuolloin iso ongelma. Lisäksi sivujuonissa, yksi maahanmuuttaja puukotetaan hengiltä Hötorgetilla. Malmössä Beckiä avustavat nuori Benny Skacke, joka opiskelee iltaisin lakia sekä Per Månsson, jolla on suhde Nadja Erikssonin kanssa. Kollberg pohtii poliisin työstä luopumista. Muisti-nero rikospaikkatutkija Fredrik Melander on vaihtanut pois murharyhmästä. Beck on siis eronnut vaimostaan, minusta täysin tarpeeton juonen käänne on Åsa Torellin "antautuminen" Beckille, missä Åsa "oli hyvin hyvin avoin" s.220.

*****

Ruotsalainen avopari Maj Sjöwall (1935 - 2020)  ja Per Wahlöö (1926-1975) loivat  Martin Beck -hahmon kymmenessä dekkarissa 1965-1975. 

Esipuheen on kirjoittanut ruotsalainen dekkaristi Arne Dahl (s. 1963) hän pitää monilta osin sarjan parhaana, mutta nostaa sen, että vasemmiston huonoimmat puolet on esitetty tässä teoksessa. Tätä en itse havainnut, vaikka  opiskelijaradikalismista oli kylläkin puhetta. Arne Dahlin A-ryhmä muistuttaa paljon Beckin murharyhmää.

Martin Beck -sarja
1. Roseanna,1965
2. Mies joka hävisi savuna ilmaan, 1966
3. Mies parvekkeella, 1967
4. Bussimurha, 1968
5. Kadonnut paloauto1969
6. Missä viipyy poliisi, 1970
7. Komisario Beck tähtäimessä1971
8. Suljettu huone, 1972
9. Poliisimurha, 1974
10. Terroristit, 1975

10 kommenttia:

  1. Beck on suosittu sarja. Ja nythän siitä tulee elokuvia joka ilta telkkarista. Päänäyttelijä on tosi hyvä. Tykkäsin myös Gunvaldista. Hänellä oli vähän rajummat otteet. Sarjassa on omanlaista huumoria, vähän kuin Vareksissakin. Beckin naapuri oli mainio tyyppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tulee ihan näitä uusimpia Beckejä tv:stä. Olen katsonut.

      Poista
  2. Kirjailijapari on onnistunut erinomaisesti tässä Beck-sarjassaan, joka ei lukemalla kulu, ja joka poikkeuksellista kyllä, on toiminut erinomaisesti myös tv-sarjana samoin sanoin kuin Mai edellä.

    Ajankohtien taustoitus toimii hyvin lisäbonuksena ja raamittaa tapahtumia. Poliisien henkilökuvat ovat myös osuvia persoonainpiirtoineen:) Tuo Åsa-episodi sen sijaan on päälleliimattu ja turha eikä tuo mitään lisäarvoa teokseen...

    VastaaPoista
  3. Jatkan hieman tuosta Dahlin ajatuksesta.

    Olen lukenut Beckit moneen kertaan - ja mitä useammin olen sen tehnyt, sitä kohtuuttomalta kirjoittajien poliittinen asenne on alkanut tuntua. Kirjoitin itse blogissani jutun toukokuussa 2019 otsikolla "Kansankodin kohtuuton kritiikki - Pilasiko politiikka Martin Beckin?"

    Varsinkin kolme viimeisintä romaania hyökkäävät "kansankodin" kimppuun joka puolelta. "Sjöwall ja Wahlöö eivät ujuta kansankodin kriittiikkiä vain muutaman henkilön tai kaikkitietävän kertojan ajatuksiin ja puheisiin, vaan melkein jokainen romaanien henkilöistä valittaa ja kritisoi ja pitää palopuhetta kansankotia vastaan", kirjoitin.

    Romaaneja voi ja saa lukea monella tavalla. Pitääkin lukea.

    Mutta kirjoittaja(t) itse tietoisesti hyökkäsivät sosialidemokraattisen Ruotsin kimppuun, vasemmalta. Maj Sjöwall sanoi The Guardian lehden haastattelussa v 2009 näin:”Per oli kirjoittanut poliittisia kirjoja, mutta niitä myytiin vain 300 kappaletta. Tajusimme että ihmiset lukevat rikoskirjallisuutta ja näiden kertomusten läpi saattaisimme näyttää, että hyvivointivaltio Ruotsin virallisen mielikuvan alapuolella oli toisenlainen köyhyyden, rikollisuuden ja raakalaismaisuuden kerros. Halusimme näyttää mihin Ruotsi on menossa: kohti kapitalistista, kylmää ja epäinhimillistä yhteiskuntaa, missä rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.”

    Se mikä minua Sjöwallin ajatuksissa ja kirjoissa häiritsi (häiritsee) että hän nimenomaan syyttää kapitalismin kauhuja demaripuolueen aiheuttamaksi. Että maolaiset ja tiukat kommunistit olisivat rakentaneet paremman Ruotsin!

    Ehkä, vaikka epäilen suuresti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeinen kirja on kaikkein huonoin ja pisin. Siinä on tosiaan ettei Sosiaalidemokraatit olisi sosialisteja eikä edes demokraatteja. Lisäksi Rebecka Lindin tekemä murha "selitetään" yhteiskunnan viaksi. Jo tässä murhaaja on jäänyt työttömäksi ja tuntee antipatiaa.
      Kiitos kommentista.

      Poista
  4. En ole yhtään Beckiä lukenut mutta TV-sarjan kaikki jaksot olen katsonut, useaan kertaan jopa. Salovaaran kommentti tuossa edellä tuo yllättävää syvyyttä kirjasarjaan. En olisi osannut kansankotia ja politiikkaa ajatella rikossarjaa katsoessani. Wow.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linkkaan Kyöstin jutun sarjasta vuodelta 2019. Tällä viikolla näytettiin Beck-elokuva, jossa passipoliidit ampuivat bussissa olleita poliiseja ja asianajajan. Aivan nöin pitkälle dekkarisarjassa ei menty.

      Poista