perjantai 27. tammikuuta 2023

Reijo Mäki: Jäätynyt enkeli

 


Reijo Mäki: Jäätynyt enkeli, Otava 1990, Seven-pokkari 2006, sivumäärä 312.

Jäätynyt enkeli on viides Vares-seikkailu ja se näytellään Porissa. Kirjan ensimmäisessä luvussa  Mirjami Sinervo kuulee jotain takanaan ja myöhemmin hänet löydetään lumihangesta kuolleena. Teosta epäilläään Vareksen vanhaa luokkakaveria Jarkko Tienviertä, joka pyytää Jussia tutkimaan kuolemaa. Jussi on kolaroinut Kuplansa Turussa ja lähtee linja-autolla kohti Poria, missä Jussi on käynyt oppikoulua. Jarkko on lopettanut oppikoulun seitsemännellä, ja nyt hänellä on käytettyjen autojen kauppa, jossa häärää myyntipäällikkönä Taisto Pusenius. Orpo Mirjami Sinervo on (tai oli) parikymppinen nainen, joka on myynyt itseään, myös eronneelle Jarkolle. Porilaisen menestysyhtyeen Jumalainen näytelmän nokkamies Dante Hell (alias Dan Hellman) oli seurustellut Mirjamin kanssa, mutta Mirjami oli katkaissut suhteen. Mirjamin ystävä Lila Haapala oli ollut Danten vällyissä ja piipahtaa myös Jussin luona. Pikkukaupungissa tapahtuu, sillä Dan Hellmanin äitipuolikin Laura Hellman karkeloi Jussin kanssa. Tutkinta sen sijaan ei etene. Toisaalta Jarkon motiivi on saada lainarahoitusta yritykselleen olemattomin vakuuksin, ja murhaepäilyt hidastavat tai estävät pankin kanssa neuvottelut. Paikallispankkia patistetaan pääkonttorista myöntämään lainat, kun Jarkko allekirjoittaa paperit, hän ilmoittaa Jussille, että toimeksianto on ohi. Jarkko ja Jussi juhlivat. Jarkko saa hälytyksen tontiltaan, hän menee katsomaan hälytyksen aiheuttajaa, ja hänet ammutaan.

Jussi pidätetään useiksi päiviksi ja kuulustellaan ja päästetään lopulta vapaaksi, mutta Jussi ei saa poistua paikkakunnalta, on siis pääepäilty. 

Kirja on ilmestynyt vuonna 1990, jossa elettiin markka-aikaa, mutta pankit tarjosivat valuuttalainoja ja niihin suojauksia. Teoksessa puhutaan rembursseista ja faktoringista (luultavasti myydään myyntisaamiset). Jarkko Tienvieri haluaa isoja lainoja pankista olemattomin vakuuksin, eikä aio maksaa lainoja takaisin.

Reijo Mäen viides Vares Jäätynyt enkeli on iskevä jännäri ja hyvä aikansa kuva.

Tähän alle avaan hieman enemmän asetelmaa. Kirjan alussa kuvataan, kuinka väkivaltainen paatunut konna Veikko Hopea pääsee vapaaksi Ruotsin vankilasta ja suuntaa Poriin. Veikko Hopea tekee rahasta myös murhia 

Jarkko Tienvieri on päättänyt lähteä petosten teille. Kuka hänet on murhannut ja miksi? Pikkukaupungin pankeissa on pieni piiri, joka jakaa samoja intressejä. Vares kovistelee hyviä veljiä ja bluffaa. Vares joutuu ottamaan yhteen Veikko Hopean kanssa, niin tässä kirjassa kuin myöhemminkin.

Kirjan nimelle on kaksi selitystä tietenkin Mirjamin ruumis lumessa, mutta myös Dante Hellin kappale Jäätynyt enkeli.

Jussi ajoi rusinaksi kuplansa.  Tämä seikkailun jälkeen Jarkon myymä vaihto-Toyota lahoaa. Jussi asuu Turussa edelleen Kellonsoittajankadulla.


Pori kuvataan pikkukaupungiksi. Yllä kuva Porin torilta lokakuulta 2022. Patsas "Toriparlamentti" pystytettiin torille vasta 2008.

4 kommenttia:

 1. Muistan tuon elokuvan mainoksen aika hyvin, olin tuolloin jotain 12-13-vuotias. Tsekkasin soundtrack-tiedot Solar Filmsin sivuilta ja sehän on täynnä kotimaista raskasta musaa, joka on sydäntäni lähellä. Voisi katsoa elokuvan joskus (tosin mistä on hyvä kysymys) ja lukea kirjan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, en tiennytkään tuosta Soundtrackista, vaikka se oli 2000-luvun alussa yleistä. Katsoin youtubesta tuon nimibiisin eli Norther–Frozen Angel. Minulla on soundrackit Pahoihin poikiin ja Minä ja Morrison filmiin. Pahat pojat katsoin tv:stä vasta 2021, ja Minä ja Morrisonin vasta tv:stä. Tämänkin olen nähnyt varmaan tv:stä.

   Poista
 2. Tässäpä on Jussilla vientiä kerrakseen, ei ihme jos tutkinta sakkaa ja autokin lopulta menee rusinaksi:)

  Tuo 1990-luku on aikakausi, jonka jälki ulottui laajalle ja vaikutukset ovat olleet ns. "pitkävaikutteisesti virkistäviä" sekä yksilö- että yritystasolla kuin myös kansantaloudellisestikin...
  Pankit suorastaan tuputtivat valuuttalainoja ja tuo myyntisaamisten myyminen factoring- yhtiölle nopeutti niiden kotiutumista tilille. Jännästi se on löytänyt tiensä myös tähän Pori-dekkariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi on kasinopeliä on tähän tallentunut mukavasti :)

   Poista