perjantai 21. lokakuuta 2022

Reijo Mäki: Tolvana

 


Reijo Mäki: Tolvana, Otava 2019, sivumäärä 460.

Reijo Mäen kolmaskymmenes Jussi Vares -seikkailu Tolvana koostuu totutusti monesta juonilangasta. Pääjuoneen on ympätty venäläisten tiedustelutoimintaa Suomessa ja Turun saaristossa. 

Turussa Paavo Härkmeri pyörittää venäläisten kanssa KHL-joukkue Tolvanat HC:tä. Jussi Vareksen kanssa Uudessa Apteekissa roikkuu joukkueen entinen molari Rolex Takalo. Härkmeri palkkaa Jussin varjostustehtäviin. Jussi varjostaa Härkmeren laskuun eri ihmisiä, käy juottoloissa ja piehtaroi Härkmeren tyttöystävän kanssa.

Jussin vanha tyttöystävä Janatuinen ensimmäisestä Moukanpeli tarinasta on suorittamassa kostoa yhdelle venäläiselle, jonka hän houkuttelee paikalle. Tämän lisäksi juoneen on ympätty koomikko Konsta Mikkosen kuviot ja venäläisen Ondrei Oleniuksen urahaaveet.

Kirjan pitäisi olla hyytävä, hyvä ja hauska, mutta minusta se ei ole niistä mitään, se on tasapaksu, tylsä ja tyhjänpäiväinen. Ongelma on että (oletettujen) venäläisten toiminta on upotettu perusvarekseen. Se ei minusta toimi, aika ja todellisuus nyt ovat ajaneet tämän ohi.  Kirjaa olisi minusta pitänyt karsia rankasti jo ilmestyessään.

Tässä lopuksi kuva Paraisilta eräältä kalliolta, ja kuvassa Nauvon lossit. Saaristossa on kapeita väyliä. Suomessa ei kannata nukkua Ruususen unta enää koskaan.

6 kommenttia:

 1. Ohoh! Pitkälle on Vares-sarja ehtinyt, kun tämä on 30. kirja.

  VastaaPoista
 2. Vaikka tässä Härkmeri ja Rolex Takalo kuulostavat vekkuleilta niin taitaa avauksesi perusteella jäädä käteen nomen est omen eli tolvana:)
  Nykymaailmassa varmasti todellisuus on nyt tarua ihmeellisempi eli jätetään tuo Ruususen uni satumaailman harteille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tiivistys, tämä ei oikein iskenyt, tietenkin aika on ajanut tämän ohi alle kolmessa vuodessa. KHL-pelit on pelattu suomalaisten osalta.

   Poista
 3. Kuulostaa myös siltä, että yhteen kirjaan on ympätty liikaa asioita. Ei päädy luettavaksi. :D

  VastaaPoista