sunnuntai 27. elokuuta 2017

Jo Nesbø: LepakkomiesJo Nesbø: Lepakkomies, Flaggermusmannen 1997, suomentanut Outi Menna, Johnny Kniga Kustannus, sivumäärä 489.

Jo Nesbøn Lepakkomies alkaa, kun norjalainen poliisi Harry Hole lentää Oslosta Australian Sydneyhin auttaakseen 23-vuotiaan norjalaisnaisen murhatutkimuksissa. Entinen nuortenohjelmien juontaja Inger Holter on brutaalisti murhattu ja nakattu mereen. Koska vuoden 2000 olympiakisat ovat tulossa, murha halutaan selvittää.

Harry Hole on karski kovia kokenut norjalaissinkku. Harry saa aisaparikseen aboriginaalipoliisi Andrew Kensingtonin, joskin poliisipäällikkö McCormack ohjeistaa Harry Holea pysymään erossa tutkimuksista.

Murhatun taustat ja kontaktit pöyhitään. Inger on ollut töissä ravintolassa, jossa tutkijatkin istuskelevat. Harry on alkoholisti, joka yrittää pysytellä erossa viinasta. Kapakassa on  töissä ruotsalainen Birgitta Enqvist, jonka seuraan ja sänkyyn Harry hilautuu ja inger muistaa siitä kiitellä:
"Kaksi gin tonicia tuplana lain nimessä, Andrew sanoi
Anna minulle mieluummin greippimehua, sanoi Harry
Birgitta tarjoili heille ja nojautui sitten baaritiskin yli
Tack så mycket för i går   ... "

Tarinan osat ovat Walla, Moora ja Bubbur. Nimet viittavat Andrewin kertomaan tarinaan kylän nuorukaisesta Wallasta, joka on menossa naimisiin Mooran kanssa. Moora hakee metsästä hunajaa, ja alkaa ihmetellä isoa munaa, käärmeenmunaa. Bubbur käärme tulee ja kuristaa Mooran kuoliaaksi. Walla saapuu morsiamensa vanhempien luo, jotka kertovat, että Moora on kuollut ja pitää haudata. Walla menee suunniltaan surusta, mutta kerää voimia ja surmaa Bubburin ja poikaset.

Poliisi profiloi tekijää, yhdistellen ja seuloen tosiasioita, samalla tutututaan paikalliseen sirkukseen, ja sen kummajaisiin, kiertäviin nyrkkeilytapahtumiin, kriketinpelajiin ja dragmiehiin. Kirjassa käsitellään paljonkin aboriginaalien alistettua asemaa sekä suhtautumista "homoihin" (termiä käytetään kirjassa). Lepakkomies -nimi viittaa kuolemiin tai myyttiseen paikalliseen hahmoon. Harry Holen nimellä ei juuri leikitellä, mutta ausseille hän on Harry Holy.

Dekkari pohjavire on kuitenkin tumma, naisia raiskaavaa ja kuristavaa sarjamurhaajaa etsitään ja kuvottavat veriteot jatkuvat.

Wallan, Mooran ja Bubburin tarinan kaltainen kertomushan tästä muodostuu.

Jo Nesbøn Lepakkomies avaa Harry Hole -sarjan vauhdikkaasti ja jännittävästi. Lepakkomies edustaa uutta modernia pohjoismaista rikosdekkaria sekä hyvässä että pahassa. Minusta tarina vetää, ja on moderni, jopa uskottava, mutta minun makuuni se on liian raaka ja mitaltaan ylipitkä pelkäksi dekkariksi, moderniin malliin myös lakanat heiluvat Harryn hosuessa himossaan, pohjoiseen hän suuntaa kuitenkin sinkkuna.
*****
Jo Nesbø (s.1960) on norjalainen dekkaristi, tämä on ollut suositun Harry Hole -sarjan ensimmäinen teos.

6 kommenttia:

 1. Minun piti ihan muistelemalla muistella, olenko lukneut näitä Harry Hole kirjoja vai en. Jotenkin moni dekkarisarja sekoittuu mielessäni toiseen, enkä aina muista, mitä sarjaa tulikaan aloitettua. Tulin siihen tulokseen, että en ole lukenut. Tämän kirjoituksesi perusteella tuo ensimmäinen osa vaikuttaa aika raa'alta, mutta ihan kiinnostavalta kirjalta luettavaksi silloin, kun dekkarinälkä iskee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)

   Nesbosta on niin paljon puhuttu ja hehkutettu, ajattelin lukea yhden, mutta se sitten jää tähän.

   Poista
 2. Voi minä olen lukenut kaikki 11 Harry Hole-sarjan kirjaa. Olen Harry-fani. Harrya voi verrata terminaattoriin, kaikkea on kokeiltu, jotta Harry saataisiin pelistä pois, mutta aina on tullut takaisin. Harry teippaa jeesusteipillä pahimmat kolhut, nakkaa Jim Beamia suihinsa ja taas matka voi jatkua ja rikollisten housut tutisevat. Harryhan on maailmankuulu rikollisten jahtaaja. Ja aina on se koukku seuraavaan kirjaan.

  VastaaPoista
 3. Itse tutustuin Nesbø:n tuotantoon joitain vuosia sitten kun joulupukki toi Lepakkomiehen paketissa. Itse asiassa minulla ei ole koskaan ollut kiinnostusta aloittaa matkaa pohjoismaalaisessa dekkarikentässä, mutta jostain syystä Lepakkomies tarttui hetkellisessä mielenhäiriössä käteen kirjahyllystä, ja täytyy sanoa että matka Harry Holen parissa on ollut nautittava. Ja vaikka itse Harry Hole on aika pitkälti perinteinen etsivähahmo viinapiruineen, niin Nesbø:n synkkä tarinankerronta on laadukasta.

  Muistutuksena että ensimmäinen Harry Hole -filmatisointi on myös tulossa tänä vuonna!

  https://www.youtube.com/watch?v=BF2Ksrxu_QY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupukki joskus tuo hyviä lahjoja :)

   Ajattelin lukea Wallanderit vielä kerran läpi, ja sitten voi olla jonkun muun vuoro :)

   Poista