sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

J.K Rowling: Harry Potter ja Feenixin kilta
J.K Rowling: Harry Potter ja Feenixin kilta, Harry Potter and the Order of the Phoenix 2003, suomentaja Jaana Kapari, Tammi 2004, sivumäärä 1050.

J.K Rowling: Harry Potter ja Feenixin kilta on  Harry Potter -sarjan viides kirja, pisin kirja ja antaa paljon tietoa velhosukujen taustoista, eli tässä haetaan askelmerkkejä tulevaan sotaan. Edellisen osan lopussa Pimeyden lordi Voldemort palasi, ja kerää joukkojaan, mutta ministeriö ei halua uskoa tätä. Tämä on myös koko kirjan teema, eli ministeriön halu ummistaa silmät ja hiljentää Harry Potter, sekä tukahduttaa Tylypahkan koulu ministeriön sylikoiraksi tilanteessa, jossa Pimeyden ruhtinas kerää joukkoja. Luin kirjan tuoreeltaan, en pitänyt siitä. Luin sarjan kerran uudestaan, tämän luin nopeasti. Vasta kolmas lukukerta sai minut ymmärtämään, että tämä on erittäin vahva lenkki Potter-ketjuun. Kirjassa on huumoria, mutta minusta myös käännöksessä päivitellään "senkin noita-akka, senkin häijy noita-akka". s.542, eikö naiset ole kaikki noitia Pottereissa? Aiemmin puhutaan kummallisesti "se on pelkkää taikauskoa" s.540.

Älä lue postausta, ellet ole lukenut koko Harry Potter -sarjaa, sisältää juonipaljastuksia.
Harry Potter ja Feenixin kilta
 alkaa Likusterintiellä Harryn kesälomalla, missä ankeuttajat hyökkäävät ja yrittävät suudella Dudleytä hengiltä. Harry Potter joutuu taikaministeriöön kuulusteltavaksi tilanteessa, jossa Voldemort on kehollistanut itsensä ja Potter on taikomalla pelastanut itsensä ja Dudleyn. Uhkana on erotus Tylypahkasta ja taikasauvan katkaiseminen. Albus Dumbledore on varmistellut Harryn hyvinvointia Likusteritiellä, mutta Mundungus Fletcher on laiminlyönyt vahtivuoronsa. Harry haetaan isolla joukolla Feenixin killan päämajaan Kalmanhanaukio 12:lle, Sirius Mustan perintöasuntoon odottamaan kuulustelua. Tuleva sota tulee olemaan pitkälti Dumbledoren  Feenixin killan jäsenten  sekä  Voldemortin kannattajien Kuolonsyöjien välillä. Feenixin killan toimissa on aktiivinen edellisen lukuvuoden arkussa ollut Alastor Vauhkomieli, lisäksi ovat koulusta Dumbledore veljineen, professorit McGarmiwa ja Kalkaros, Hagrid, lisäksi Kingsley Kahlesalpa, Remus Lupin, Nymfadora Tonks, ja Weasleyn perhe lukuunottamatta Percy Weasleytä, joka on riidoissa perheensä kanssa ja ministeriön tekotärkeä virkamies. Harry menee kuulusteltavaksi Taikaministeriöön yllättävän todistajan ilmaantuessa paikalle, sauvaa ei katkaista, ja koulu saa jatkua. Tylypahkassa on edessä viides vuosi, jolloin suoritetaan V.I.P -tutkinnot. Lukuvuoden aikana Harry näkee Voldemort-unia ja tarinan  loppupuolella käydään raivoisat taistelut Ministeriössä Voldemortin ydinjoukon, ja Harryn ja hänen ystäviensä välillä, johon tulevat mukaan Dumbledore ja hänen lähipiiri. Voldemort haluaa jotakin ministeriöstä. Sirius Mustan hullu sisar Bellatrix Lestrange on karannut muiden kuolonsyöjien kanssa Azkabanista, ja ministeriön kamppailussa Bellatrix tappaa Siriuksen. Voldemort sen sijaan ei saa Harrya hengiltä.

Kouluvuosi
Kouluvuosi lajitteluineen alkaa, laulu on taas erilainen. Luihuselle on tärkeintä puhtaus, Rohkelikolle urheus, Korpinkynsi arvostaa älykkyyttä ja Puuskupuh tasa-arvoa. Hieman hassahtanut, mutta omalla tavallaan älykäs ja uskollinen eli Luna Lovekiva tulee mukaan tarinaan. Kouluun pimeyden voimilta suojautumisen opettajaksi on tullut ministeri Toffeen määräyksestä Doris Pimento, joka suorittaa opetuksen vain teoriassa ja on ministeriön kätyri. Hän määrää Harryn jälki-istuntoon, tämän mainittua, että Voldemort on noussut. Jälki-istunnossa Harry joutuu kirjoittamaan 'älä valehtele', ja taikakynän teksti tulee käteen omasta verestä ja on hyvin tuskallista. McGarmiwa kertoo Harrylle suoraan, että suu suppuun, ja malttia sekä mukaudu, Pimento on ministeriön urkkija. Neuvot eivät tunnetusti uppoa Harryyn mieleen pitkäksi aikaa, ja Harry saa lisää istuttavaa mainittuaan Oraven takaraivossa olleen Voldemortin. McGarmiwa ja muut professorit saavat virkaköhäänsä rykivän Pimennon oppitunneilleen, McGarmiwa ymmärtää yskän luonteen, mutta tarjoaa yskänpastilleja. Pimento nimitetään Tylypahkan yli-inkvisiittoriksi, jolla on oikeus  antaa koulua ja opetusta koskevia määräyksiä, ja niitä tulee liukuhihnalta. Pimento tarkastaa pöllöjä, ja kontrolloi tulisijoja. Huispausharjoituksiin tarvitaan lupa. Nahinoinnin takia Harry saa Pimennolta elinikäisen pelikiellon, ja hänen Tulisalamansa takavarikoidaan. Oppilaat ovat kuitenkin aktiivisia, koska Pimento on lopettanut pimeydeltä suojautumisen taikojen harjoittelun. Hermione haluaa perustaa kerhon, jossa harjoitellaan pimeydeltä suojautumista. Sianpäässä asiasta puhutaan, mutta Ministeriön ja Pimennon korvat on kaikkialla, ja kaikki kerhot kielletään, Dobby vinkkaa Harrylle Tarvehuoneesta, Tylypahkan yhdestä taikahuoneesta, joka muuntuu aina tarpeen mukaan. Siellä alkavat AK:n Asiallisen Kerhon eli todellisuudessa Albuksen kaartin harjoitteet, ja onhan Harrylla Kelmien kartta. Hermione on taitava nuori noita, ja hän on keksinyt AK:lle kutsutavan ja tehnyt suojauksia.

Doris Pimento saa siis ministeriöltä yli-inkvisiittorin oikeudet. Hän tulee köhisemään oppitunneille, ja lopulta erottaa Sibylla Punurmion. Albus Dumbledore saa Punurmion pysymään Tylypahkassa. Dumbledore rekrytoi uudeksi ennustamisen opettajaksi kentauri Firenzen, joka saa sen vuoksi karkotuksen laumastaan. Pimento on myös Hagridin kimpussa. Hagridin salaisen matkan syy on selvinnyt, hän oli jättiläisten luona, ja hänen velipuolensa Ruaah asuu metsässä. Harry antaa Rita Luodikolle haastattelun, joka julkaistaan Saivartelijassa. Pimento ja Ministeriö kieltävät edelleen Voldemortin paluun, ja ryhtyvät sensuuritoimiin. AK.sta kielitään, mutta Albus Dumbledore ottaa syyt niskoilleen. Hänen pidättämisensä ei onnistu, vaan hän karkaa. Dolores Jane Pimento on Tylypahkan uusi rehtori. Koulu ja varsinkin rohkelikot nousevat vastarintaan, etunenässä Weasleyn kaksoset Fred ja George, jotka järjestävät Harrylle tilaisuuden tehdä luvattomuuksia, ilotulitusten räiskyessä kaksoset poistuvat aloittamaan Weasleyn Welhowitsit -liikettään. Alkupääoman he saivat Harryn Kolmivelhoturnauksen voittorahosta.  Harryn vuosikurssin VIP-tutkinnot sentään suoritetaan ulkopuolisessa valvonnassa, joten Dolores Pimento ei pysty estämään Harryn, Ronin ja Hermionen koulutien jatkumista.

Harry kivulias kasvu
Harrylla on taas erityisen vaikeaa, hän näkee unta käytävästä, ja sen jälkeisestä ovesta ja sitten Harry näkee käärmeen silmin, kun Arthur Weasleyn kimppuun käydään. Potter ja Weasleyt rientävät Lontooseen ja Pyhän Mungon sairaalaan, jossa Arthur Weasleyn käsi vuotaa verta käärmeen myrkyn takia. Sairaalassa kakkososan professori  Gilderoy Lockhart jakaa nimikirjoituksia, sekä Nevillen vanhemmat lojuvat mielettöminä ja heitä on Neville mummonsa kanssa katsomassa. Joulu vietetään  Siriuksen vanhempien kodissa Kalmanhanaukio 12:ssa. Sirius kovilla, kun joutuu piileskelemään. Dumbledore näkee riskit Harryn näyissä, ja määrää Kalkaroksen opettamaan Okklumeusta Harry Potterille, jotta tämä pystyisi sulkemaan mielensä Voldemortin lukilitikselta. Harry ei juurikaan keskity opetukseen, ja katsoo Kalkaroksen muistoja. Kalkaros loukkaantuu verisesti, mutta myös Harry tajuaa, kuinka itsekeskeinen koulukiusaaja hänen isänsä on ollut 15-vuotiaana. Kirjan lopputapahtumat vaikuttavat Harryyn voimakkaasti, ja hän jää pois päättäjäisjuhlinnasta.

Ihastumisia ja Ginnyn ja Nevillen nousu estradille
Kirjassa käsitellään  ihastumiskuvioita ja viatonta seurustelua, joka teininoidilla  ja -velhoilla aiheuttaa  tunnekuohuja. Ginnyn seurustelukuviot ärsyttävät Ronia, kuten myös Hermionen kirjoittelut Viktor Krumille. Harry yrittää kömpelösti seurustella Cho Changin kanssa, mutta Cedrik Diggoryn kuolema varjostaa suhdetta, ja seurustelu katkeaa. Velhomaailman taivaanrannan tummuessa Neville alkaa keskittyä puolustautumaan pimeyden voimia vastaan. Ginnystä tulee Rohkelikkojen etsijä Harryn pelikiellon vuoksi. Ronin ja Ginnyn pelatessa Rohkelikko voittaa tupamestaruuden. Ginny ja Neville muutenkin murtautuu estradille, he tulevat myös loppukahinoihin taikasauvat tanassa.

Velhomaailman valtataistelu
Päivän profeetta on enemmän Ministeriön ohjauksessa kuin totuuden torvi. Kilpaileva lehti Saivartelija on tykästynyt kummallisiin uutisiin, sitä  päätoimittaa Luna Lovekivan isä. Ministeriö haluaa hiljentää Harry Potterin, Doris Pimento halusi tehdä jotain ja lähetti ankeuttajat Likusteritielle. Hän yrittää myös saada Tylypahkan tylsäksi, mutta opiskelijat ja henkilökunta ovat passiivisessa vastarinnassa. Pääkuolonsyöjät pakenevat Azkabanista, ja ankeuttajat jättävät vankilan. Voldemort pääsee yhä syvemmälle Ministeriössä, hän etsii Salaisuuksien osastolta jotain. Lopun taistelussa Bellatrix Lestrange kiduttaa Neville Longbottomia ja tappaa serkkunsa Sirius Mustan. Ministeriön iskussa Lucius Malfoy on aktiivinen, mutta hän jää myös kiinni, toisaalta pimeän uhka kasvaa, joten Malfoyn aika vangittuna tuskin jää pitkäksi.

Professori Dumbledore vastaan Tom Valedro
Velhomaailman toinen sota alkaa, tai lordi Voldemortin aloittama sota jatkuu. Tässä osassa Voldemortia kiinnostaa ennustus, joka on Ministeriössä. Dumbledore tuntee ennustuksen, ja on turvannut Harry Potterin hengissä pysymisen, mutta on samalla joutunut salaamaan asioita Harrylta. Dumbledore puhuttelee Voldemortia aina Tomiksi. Tom Valedrona hän kävi Tylypahkan. Nyt Dumbledore aavisti oikein, että Tom yrittää vaikuttaa Harryyn.  Kalkaroksen okklumeus ei tuota suurempia tuloksia, mutta avaa lisää Harryn lapsuuden ankeutta. Ajatusseula taas kuvaa Kalkaroksen kouluvuosia. Kalkaroksen kouluvuosista paljastuu lisää Puoliverisessä prinssissä. Samassa teoksessa Dumbledore avaa Tom Valedron lapsuutta ja perustelee tässä osassa valintojaan Harrylle. Äidin uhraus pelasti Harryn, ja sitä suojaa hän hakee kesäisin Petunia-tätinsä luota. Dumbledore selittää myös koko ennustuksen merkityksen, ja juuri siitä syystä Pimeyden ruhtinas merkitsee Harryn, ja lopullinen yhteenotto odottaa, ensi jaksossa selviää, miksi Tom Valedro ei kuollut, ja mikä pitää hänet elämän syrjässä kiinni. Harry pureskelee Punurmion transsiennustusta, jossa pimeyden lordi on merkinnyt heinäkuun täyttyessä syntyneen vertaisekseen, ja että kumpikaan ei voi elää, jos toinen on hengissä.

Kirjan loppuosa on näennäisen onnellinen, aurinko pilkahtaa sotapilvien välistä.VIP:t läpäistään, Dumbledore palaa takaisin rehtoriksi, mutta Harry suree Siriusta.

Kuten jo edellisen osan bloggauksessa totesin, pidän myös  Weasleyn kaksosista Fredistä ja Georgesta, jotka perustuvat kaupan Viistokuja 93:een. Neville Longbottom, kehittyy jo taioissaankin ja  Ginny Weasley paljastaa lennelleensä isoveljien luudalla, ja ottaneensa oppia kaksosista ymmärtäessään, että kaikki on mahdollista. Pian Harrykin Ginnyn huomaa. Pimento joutuu humoristisessa kohtauksessa kentarurien armoille. Hän sättii kentaureja saastaisiksi puolilajiksi. Ruaah on myös metsässä, etsii Pimennon karkoittamaa Hagridia. Ruaah osoittaa lopussa jo kesyyntymisen merkkejä. Albus Dumbledore hakee Pimennon metsästä. Pimennon synteihin kuuluu ankeuttajien lähettämisen lisäksi totuusseeurumin käyttö ja paljon muuta pahaa. Edelleen jaksaa ihmetyttää Taikaministeriön byrokratia. Harryn suojeliuksen tekemistä on tuomitsemassa yhteensä 50 henkilöä


***
Harry Potterit on kirjoittanut on  Joanne Kathleen Rowling. J.K Rowling on syntynyt kuten Harry 31.7.
Ensimmäisen ja viimeisen Potterin kansi
Kirjat on hienosti suomeksi kääntänyt Jaana Kapari (nyk Jaana Kapari-Jatta), ja suomalaiset kansikuvat on tehnyt Mika Launis.

Olen blogannut aiemmin:
Harry Potter ja Viisasten kivi
Harry Potter ja Salaisuuksien kammio
Harry Potter ja Azkabanin vanki
Harry Potter ja Liekehtivä pikari
Harry Potter ja Feenixin kilta

4 kommenttia:

 1. Tämä on yksi lempikirjasarjoistani. Aloitin lukemaan kirjasarjaa, kun kirjoja oli ilmestynyt viisi. Luin kaikki viisi peräjälkeen ja sitten olikin tuskallista odottaa seuraavia kirjoja.
  Olen postannut kahdesta kuvallisesta Harry Potter-kirjasta ja kuvitus on kerrassaan upea. Kuvitetut kirjat sopivat hyvin nuoremmille lukijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloin lukea hieman aiemmin. Kirjat maksoivat silloin 28 euroa mutta kaikki ostin. Olen katsellut näitä kuvitettuja kirjoja vaikuttavat upeilta.

   Poista
 2. Näitä odotti aikoinaan että koska ilmetyy ja sitten piti ahmien lukea. Kyllä on muuten kirjoittajalla ollut mielikuvitusta = taitoa että on saanut koko sarjan vietyä upeasti läpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, monet lukivat viimeisen kirjan englanniksi, itse suomeksi. Upea sarja.

   Poista