tiistai 26. maaliskuuta 2019

Rauha Kilpi: Mesisuu ja HunajanenäRauha Kilpi: Mesisuu ja Hunajanenä, Karisto 1953, sivumäärä  125.

Rauha Kilpi (1902 - 1963) oli tuottelias satukirjojen tekijä, hän julkaisi niitä kolmisenkymmentä.

Mesisuu ja Hunajanenä on kirja, missä on lyhyitä satuja, yhteensä kaksikymmentä. Nimisadussa pienet karhunpojat Hunajanenä ja Mesisuu opettelevat lukemaan ennen talviunia. Hunajanenä on nopeampi oppimaan ja saa hunajaa, mutta Mesisuukin oppii, kun lukee ja harjoittelee.

Toisessa jutussa Sammakkovaari hymyilee, vaikka talvella on käydä huonosti, kun on unohtanut  varoituksen ja jättänyt talvehtimiskolon, mutta hän selviää kylmässä tai kylmä ei kangista lopullisesti.

Sadut ovat lyhyitä, ja sisältävät aina opetuksen, hyvää elämänasennetta, sillä aina ratkaistaan joku ongelma.

Rauha Kilven sadut ovat hyväntahtoisia, eivätkä ole jännittäviä, eikä pelottavia. Suurta muistijälkeä näistä aikuisen mieleen ei jää, mutta sopii minusta luettavaksi pienelle lapselle.

4 kommenttia:

 1. Rauha Kilpi?? Kerrassaan kiintoisa esillenosto, kiitos!
  Kävin tutustumassa hänen yllättävän laajaan tuotantoonsa ja teostensa viehkoihin kansikuviin, jotka kutittelivat jotan mielikuvaa hyvin syvältä.

  Jo teosten nimet, kansikuvien herttaisuudesta puhumattakaan herättivät hyvän mielen hyrinää: Hurjistunut etana ym. satuja. Herttainen pajupensas, Peikko Humsantuu...

  Opetus, hyvä elämänasenne ja ongelmanratkaisu ovat hyviä eväitä elämään, joten kun ei enää / juuri tällä hetkellä / vielä sopivan oloista kuulijakuntaa löydy läheltä, taidankin ottaa lukaista jonkun näistä ihan omaksi ilokseni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nämä ovat lapselle olleet varmasti mukavia tarinoita.

   Poista
 2. Kansikuuva näyttää jos ei ihan viehkolta niin uteliaisuutta herättävältä ja omalla tavallaan hienokin.Täytyypä minunkin tutkailla kirjailijaa hieman tarkemmin.

  VastaaPoista