keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Hergen Tintti on sadan listallaTintti -sarjakuva on Keskisuomalaisen sadan klassikkokirjan listalla ja aiheellisesti.

Hergen luoma Tintti kestää aikaa.Tintin lähipiiri kasvaa aikojen saatossa. Miloun jälkeen ilmestyy Tinti rinnalle uskollinen Kapteeni Haddock ja sitten professori Tuhatkauno. Tarinoihin kuuluvat olennaisesti myös polisikaksikko Dupont-Dupond sekä oopperalaulaja Bianca Castafiore, kenraali Alcazar, vakuutusmyyjä Séraphin Lampion ja Tintin ystävä Tsangkin, jolle oli esikuvakin ja esikuvan ystävyys Hergeen oli aitoa ja näkyy albumeissa.

Olen lukenut kaikki Tintit ja pidän niistä paljon, tämä postaus on subjetiivinen kunnianosoitus Tintille ja Hergelle.Tinteissä on vain yksi piirre, joka alkaa sotia laatua vastaan, niitä on loppuvaiheissa hiottu liikaa, joten alkuperäinen reippaus ja karheus katoavat täydellisen ilmaisun tieltä, siksi Tintti-tarinan päättävä Tintti ja Aakkostaide on hiomaton timantti eli  Aakkostaide on raakile, mutta kiinnostava teos, vaikka on piirroksiltaan vain luonnostasolla, mutta tarinassa on alkuaikojen anarkiaa, ja analyysiä nykytaiteesta sekä tekijöiden, ostajien ja katsojien tiimoilla. Olen blogannut Tintin juhlakirjasta ja Thompsonin Tinttikirjasta.


Tämä on siitä hyvä albumi, että sitä ei ole piirretty uudestaan. Maailmankuva on varsin puna-valkoinen, Tintti edustaa sitä valkoista, kuvat ovat musta-valkoisia.

Tässä taas on maailmankuva musta-valkoinen, mutta kuvat värillisiä. Toimintaa on, luulen, että olen lukenut uusintapiirretyn albumin. Ei henkilökohtainen suosikki uusintapiirrokset ovat hyviä, mutta tarina ei minusta toimi. Tintti seikkailee Belgian Kongossa kolonialismin henki minusta puhaltaa.

Tintti Amerikassa, 1932,
Tintti tässä selkeästi lehtimies, mutta joutuu tekemisiin Chigagossa Al Caponen kanssa ja narkoottisia aineita on kuvioissa. Piirretyssä tv-sarjassa tarina toimii paremmin kuin albumissa, ei henkilökohtainen suosikkini.

Faaraon sikarit, 1934
Faaraon sikarit on tärkeä tarina sikäli, että se jatkuu tavallaan Sinisessä Lootuksessa. Alkupään konnat Tohtori Muller ja Rastapopoulos konnailevat jatkossakin, mutta esitellään tässä. Huumausaineista on kyse.
Tästä albumista minulla on Otavan tuplatintti, josta yllä kuva

Sininen lootus, 1936,
Narkoottisia aineita näissäkin. Tässä on piirrosjälki aivan loistavaa. Mikä yksityiskohtien meri. Tsang esitellään Sinisessä Lootuksessa sen loppupuolella ja häntä etsitään albumissa Tintti Tiibetissä. Tämä on ollut poliittisesti iso albumi Japanihan miehitti kiinan osaa jo 1930-luvulla. Albumissa hieman haittaa nämä hermomyrkkynuolet, mutta piirrosjäljen yksityiskohdat peittävät muutamat juonen kömpelyydet.

Särkynyt korva, 1937 
Tyypillinen 1930-luvun albumi. Särkynyt korva tarinassa patsaan varkaus johdattaa Etelä-Amerikkaan, jossa tavataan kaksi kenraalia Tapioca ja Alcazar.Täekeitä herroja. Patsaan varkaus selviää, ja motiivi on timantti, mutta se putoaa mereen. Tämä albumi kannattaa lukea, jos lukee tarinan Tintti ja Picarot

Mustan saaren salaisuus, 1938
Mustan Saaren salaisuus on vauhdikas seikkailu, jossa painetaan väärää rahaa. Siinä on mukava gorilla, jonka nimi oli Ranko. Tohtori Muller konnailee.

Kuningas Ottokarin valtikka, 1939
Tämä on 1930-luvulla piirretyistä albumeista suosikkini, sitä on hiottu kauan ja hartaasti. Miloulla on alkupää albumeissa iso rooli. Bianca Castafiore laulaa ensimmäisen vaan ei viimeistä aariaansa. Syldavia - Borduria ristiriita nousee esille, ja tietyt konnat esitellään ensin. Isoja hieonoja kuvia osassa sivuja.

Kultasaksinen rapu, 1941
Tässä tulee ensimmäisen kerran Kapteeni Haddock. Hän on tässä vain juopporetku, niin kuin kiusankappale Allan toteaa, mutta sydän on kultaa, kunhan Haddock pysyy vain raittiina. Rapu esiiintyy säilykepurkkien kannessa, minusta tässä on hyvä arvoitus, ja toteutus.

Salaperäinen tähti, 1942
Tässä näen yhtäläisyyksiä Muumipeikko ja Pyrstötähteen. Meteori putoaa maahan ja alkaa kilpaveneily sinne. Kapteeni on varsin pienessä roolissa, vaikka on tutkimusaluksen kapteenina.

Näissä albumeissa Haddock tutustuu juuriinsa ja he tutustuvat professori Tuhatkaunoon, joka rahoittaa Haisukellusveneellään Moulinsartin linnan oston. Nämä albumit ovat piirrosjäljeltään hyviä ja lempiseikkailuni. Moulinsartin linnaan tutustutaan, mutta Tuhatkaunon sukellusvene ja Yksisarvisen pienoismalli ovat suosikeitani. Lempialbumeitani.

Seitsemän kristallipalloa, 1948 , Auringon temppeli, 1949
Näitä tarinoita pelkäsin pienenä. Pelkäsin kirousta, inkan kostoa, ja lasipalloja. Auringon Temppelissä Tintti tutustuu nuoreen inkaan. Loppuratkaisu on hieno. Nyt uskallan jo lukea albumit. Auringon Temppeli on minusta vielä parempi kuin Seitsemän kristallipalloa. Auringon temppelin kuvien värimaailman muutosta on hyvä seurata.


Tässä Sarjis-sarja Tintin kansi
Mustan kullan maa, 1950 Seikkailu Punaisella merellä, 1958
Näissä tarinoissa käydään öljystä sotaa, ja toisessa juonitellaan aseilla ja orjilla. Molemmissa albumeissa on sheikin lapsi Abdullah. Hän jos kuka, osaa kepposten teon. Dupondtit syövät vääriä pillereitä, ja kuplivat ja kasvattavat hiuksia.

Päämääränä Kuu, 1953 ,Tintti Kuun kamaralla, 1954
Näiden albumien hienous on se yksityiskohtien paljous. Päämääränä kuu albumissa on muuten tekstiä aivan älyttömän paljon. Tarinana on kilpajuoksu kuuhun, jossa on vain yksi raketti, mutta sitä yritetään kaapata. Suunnitteluporukassa on myyrä, aluksessa on "jäniksiä", vauhdikas seikkailu, jossa on suurta draamaa, ja tässä tarinassa on myös kuoleman tapauksia, hieman poikkeuksellisesti.

Tuhatkaunon tapaus, 1956
Tämä on joidenkin kriitikoiden lempialbumi. Tuhatkauno on tehnyt mullistavan keksinnön, joka hajottaa lasia Moulinsartissa. Tässä lienee jo Sanzotin lihakauppa -läppää. Moulinsartin linnan numero 421 eli Moulinsartiin linnaan soitetaan ja kysytään Sanzotin lihakaupaa, tämä on hyvä vitsi, jota viljellään onnistuneesti, kuten myös Tintin hovimestari Nestorin "epäonnelle". Nestorhan oli Lintusten hovimestari. Hyvä albumi ja jännittävä. Tätä albumia kannattaa verrata albumiin Castafioren korut, jossa tapahtuu samankaltaisia asioita. Puskissa lymytään, ja salaisuuksia on. Tässä pelissä on mullistava ase, joka diktatoorin käsissä saisi aikaan tuhoa, toisessa vain varastelevasta harakasta.

Tintti Tiibetissä, 1960
Tintti Tiibetissä on todella korkealuokkainen albumi. Tintti näkee enneunia, ja Tsangin kone on pudonnut, ja Tintti lähtee urhoollisesti häntä etsimään. Tintin ystävyys Tsangiin on aitoa ja arvostan tätä paljon. Tintti on suvaitsevainen. Tässä on värimaailmakin aivan erilainen kuin muissa Tinteissä. Sinisessä Lootuksessa on paljon punaista, mutta Tiibetissä on tunnetusti lunta, eli valkea on teoksen pääväri. Lopun munkit tuovat oranssin häivähdyksen. Valkoista käyttämällä muut värit erottuvat selvemmin, kuten Tsangin kaulahuivikin.
Tuhatkauno esiintyy vain alkukuvissa ja myöhemmin Haddockin unessa, Dupondteja ei esiinny, sen sijaan on siis Tsang ja uusi tuutavuus serpa Tharkey. Luostarissa Tintti arvotetaan korkealle, häntä kutsutaan Puhdas sydämeksi ja kapteeni Jyriseväksi ukkoseksi, ja Milou on kuin "aamun lumi". Lumimies kutsutaan jetiksi ja Miguksi.

Castafioren korut, 1963
Albumissa ollaan Moulinsartissa. Pienenä en ymmärtänyt tätä, nyt jo hieman paremmin. Tässä albumissa on jo eräs vähemmistö –ongelma, jota kuitenkin syytetään turhaan. Tässä on paljon Linnaan liittyvää yksityiskohtaa, erilainen, mutta erinomainen albumi. Tuhatkauno on kehittynänyt valkoiset (bianca) ruusut ja pusun Castafiorelta, johon on rakastunut. Castafiore taas kiusottelee Haddockia, joka inhoaa Castafioren sähläämistä (ei Castafiorea). Wagner pianisti, paljastuu toto-peluriksi. Tuhatkaunon tv:n asetukset eivät ole kohdillaan.

Lento 714 Sydneyyn, 1969
Tämä albumi alkaa hyvin. Lopulta päädytään saarelle Rastapopouloksen armoille ja totuusseerumia käytetään. Loppu on kieltämättä liian ufo. Tässä lennetään Sydneyhyn lennolla 714, kun taas Lostissa lennettiin Sydneystä lennolla 815, ja molemmissa päästään saareen, jossa on salaisuuksia. Rstapopulos, Allan konnailevat. Totuusseerumia annostellaan. Lopussa ufot nollaavat muisteja. Loppukuvassa Lampion katsoo tv:tä. Itseasiassa en tiedä, onko lento 714, se kyllä kuulutetaan albumissa, sillä kyse on Carreidasin totisen ja kitsaan miljonäärin yksityiskoneesta. Carreidasilla on keltainen kaulahuivi, kuten Tsangilla albumissa Tintti Tiibetissä.

Tämä albumi on kyyninen kuvaus maailman muuttumattomuudesta, avioliitosta. Harlekiinien vaatetus on värikäs. Tässä on monta tuttua kenraalia, tutkimusmatkailijaa, ja oopperalaulaja on joutunut arestiin Etelä-Amerikassa, ja Haddock, mutta myös joogaava Tintti tulevat apuun. Alcazar saadaan valtaan, mutta mikä muuttuu. Tämä jäi viimeiseksi albumiksi, joka saatettiin loppuun.

Tässä tarinassa on sitä jotakin, vaikka se on pelkästään luonnostasolla. Vanha vihollinen Rastapopoulos konnailee. Tämän tarinan olisi pitänyt valmistua, mutta nautitaan tästä :)

*** 
Tintti Haijärvellä on filmistä tehty albumi. Minulla on tämäkin albumi, mutta se ei ole ihan parhain. Tintti 3D filmi oli uudelleen käsikirjoitettu, eikä seurannut juurikaan albumien luonnetta. Lisäksi Tintti-albumit on piirrettyinä DVD:llä (ei Neuvostojen maassa, eikä Aakkostaide)

---

Ja vielä lopuksi "essee", mitä en liene koskaan julkaissut, löytyi kovalevyltä (PC:n)

Tintti, sarjakuvasankari

Hergen piirtämiä Tinttisarjakuva-albumeita on julkaistu ympäri maailmaa. Minkälainen sankari on Tintti ?

Tintti on nuorekas, Tintin vanhemmista, sisaruksista ei puhuta, eikä Tintillä ole sukulaisia lainkaan. Ikä ei paina Tinttiä vaikka hän seikkailikin 1930-luvulta aina 1970-luvulle asti. Tintti on hieman konemainen: hänellä ei paheita, ei tyttöystävää, ei vaimoa, eikä hän myöskään näytä tunteitaan. Tintti Tiibetissä seikkailu on ainoa, jossa hän osoittaa tuskastumista ja epätoivoa etsiessään ystäväänsä Tsangia. Tintti ei veloita palveluistaan, eikä hän osoita väsymystä, eikä hän juurikaan horju moraalisissa valinnoissaan. Tintilläkin on kumppaneita, jotka ovat moniulotteisempia.

Kapteeni Haddock, myös vannoutunut poikamies, on viskiin ja rommiin ja muihin alkoholijuomiin sortuva inhimillinen hahmo. Kapteeni raivostuu usein ja helposti, hänen sanavalikoimansa on uskomaton. Kapteeni horjuu moraalisissa valinnoissaan varsinkin nousuhumalassa ja kohmelossaan. Hän on lyhytjännitteinen, mutta kuitenkin aito ystävä ja ihminen.

Professori Tuhatkauno on älykkäimpiä tiedemiehiä maailmassa, hänen älykkyytensä kattaa kaikki sukellusveneestä, televisioon, kuurakettiin, ultraääniaseisiin ja myös puutarhan hoitoon. Tuhatkauno on periaatteen mies. Hän tietää mitä tekee ja tekee sen. Tuhatkauno on antelias, hänhän antaa rahat Haddockille Moulinsartin linnan ostoon. Tuhatkauno on tunteellinen, hänhän on rakastunut Haddockin "ystävättäreen" oopperalaulaja Bianca Castafioreen, jonka ääni on ikimuistoinen, ja jonka korut usein katoavat, ja jonka impulsiivisuus ja diivamaisuus on myös inhimillistä.

Keskeinen hahmo on myös Milou, Tintin pieni villakoira. Varsinkin ensi albumeissa Milou on keskeinen, ja joskus jopa juopotteleva koira, kuitenkin Tintin erottamaton ystävä  ja uskollinen koira. Poliisit Dupond ja Dupont eivät ole niinkään älykkäitä, mutta he ovat hyvinkin ahkeria ja virkaintoisia, ilmeisesti perheettömiä.

Konniakin on. Rastapopoulos esiintyy aluksi huumekauppiaana (Faaraon sikarit ja Sininen Lootus), mutta siirtyy  yhä enemmän ihmissieppauksiin (Seikkailu Punaisella Merellä ja Lento 714). Hänen konnakaverinsa on kapteeni Allan. Kun Syldavia esitetään ”hyvänä” maana, sen vastapoolina on Borduria, pahan tyyssija. Sieltä on kotoisin myös kestokonna eversti Sponsz, joka esiintyy mm. Tuhatkaunon tapauksessa ja viimeiseksi jääneessä Tintissä Tintti ja Picarot.
Särkyneessä Korvassa esitetään Thedorasin vallankahvasta taistelevat kenraalit Tapioca ja Alcazar, joiden kamppailu huipentuu Tintti ja Picarotissa, Alcazarin voittoon, tosin voitto on ”näennäinen”,. koska Alcazarin vaimo kuitenkin nalkuttaa aina kenraalilleen. Muutenkin naiset esitetään nalkuttavina tai itsekkäinä (Castafiore) tai niitä ei ole lainkaan. Kenraali Alcazar on satunnainen vieras myös muissa kirjoissa, hän esiintyy veitsenheittäjänä mm. Seitsemässä kristallipallossa sekä aseiden ostajana albumissa Seikkailu Punaisella merellä.
--
Olen postannut myös Tintti-aiheisista teoksista täällä ja täälläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti