perjantai 24. kesäkuuta 2011

John Finnemore: Robin HoodJohn Finnemore: Robin Hood, WsOY 1961, Nuorten toivekirjasto NTK n:o 12 suomentanut Jussi Tervaskanto, sivumäärä 240. Alkuteos lienee kirjoitettu vuonna 1917 nimellä The story of Robin Hood and his merry men.

John Finnemoren Robin Hoodin kannessa Robin Hood ampuu ja munkki Tuck katsoo, ja taustalla on Pikku-John miekkoineen. Kansi on kuin Errol Flynnin elokuvasta.

Tämä kirja ja Flynnin elokuva ovat tehneet Robin Hoodin legendasta kuvia ja sanoja ja ison tarinan muuallakin kuin Englannissa, jossa perimätietoa on paljon enemmän. Kirjan johdannossa ounastellaan, että Robin Hood olisi mahdollisesti syntynyt vuonna 1160 ja kuollut 1247.  Robin Hoodin tarina on suuri ja ajaton, koska miltei joka vuosikymmen tehdään Robini Hoodsta joko tv-sarja tai elokuva.

John Finnemoren Robin Hood jakaantuu karkeasti kolmeen osaan henkipattoporukan haalimiseen, toimintaan ja Robin Hoodin kuolemaan. Kirjan jännite syntyy siitä, että on olemassa valtaa pitävät normannit ja alistetut saksit. Tässä kirjassa Robin Hood puijataan ampumaan kuninkaan hirvi, joita ovat kaikki hirvet metsässä. Saksin pää, hirven hengestä on tyly laki. Robin Hood karkaa ja kokoaa koplan, jossa jokainen on etevä, Pikku John tullessaan sauvoo Robinin veteen, Puna-Will miekkailee itsensä koplaan, ja munkki Tuck on vahva ja hänellä on sekä miehiä että koiria. Trubaduuriksi saadaan Allan-a-Dale, jonka Robin auttaa naimisiin. Tässä tarinassa Maria neito etsii Robinin käsiinsä ja saa seuraa Dalen vaimosta.
Robin asustaa Sherwoodin metsässä Nottinghamin piirikunnassa. Paikallinen sheriffi yrittää ottaa kiinni Robinia, mutta valepukujensa ja miesten uskollisuuden avulla Robinin vapaus säilyy. Hän voittaa valepukuisena jousiammuntakilpailut. Tosin kerran Robin jää vangiksi, mutta Pikku John ja munkki Tuck pelastavat hänet. Sheriffin kätyri ritari Guy Gisborne tulee huijatuksi ja saa ansionsa mukaan Sherwoodin metsässä, missä Lincolnin vihreisiin pukeutuneet miehet määräävät lait, kunnes Richard Leijona mieli saapuu metsään valeasussa. Richard Leijonamieli on kuitenkin tervetullut vieras henkipattojen joukkoon. Robin palvelee Richardia Lontoossa, mutta Juhana kuninkaan aikana palaa Sherwoodiin. Tässä kirjassa Robinin surmaa petollinen serkku prioritar iskiessään Robinin suonta, ja valuttaa veren mukana hengen pois. Robin ampuu nuolen, jonka putoamispaikkaan hänet haudataan. Robin Locksley kuolee, mutta Robin Hood elää. legenda ja tarina jäävät.

Tarinat Robin Hoodista perustuvat balladeihin yli 800 vuoden takaa, ja runoja tähänkin kirjaan on laitettu. On myös muita robinhood-tarinoita, joissa on myös kaikki jousikilpailut ja Marian neidot esittelyssä. Joissain kertomuksissa korostetaan Richard Leijonamielen hyvyyttä ja Juhana Maattoman kataluutta. 2000-luvulla ristiretkien järkevyys ja niissä mukanaolo lienee jo yleisesti tunnistettu ja tunnustettu - ei ehkä niin viisaaksi. Monilta Robinin miehiltä oli normannit huijanneet omaisuuden. Itselleni tämä tarina on ollut ainoa oikea, lähinnä siksi, että en ole muita lukenut. Kirjan kieli sopii hyvin pikku pojille ja miehille.

Robin Hood on ajaton tarina, siitä kertoo lukematon kirjojen ja filmien määrä.

4 kommenttia:

 1. Olen lukennut/nähnnyt parempiakin Robin Hoodeja. Varsinkin eräs näytelmä vei sydämmeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta parempaakin on tehty. Tämä vaan oli minulle ensimmäinen. Hieman petyin kuin luin uudestaan.

   Poista
 2. Voi että, luin tämän kirjan vaikka kuinka monta kertaa pikkutyttönä ja vähän isompanakin. Olin jo päässyt koulusta kun riiasin vähän nuoremman pojan lainaamaan sen minulle vielä kerran:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Tämä oli lapsuuden kodissani, ja yksi lempikirjoistani, olen lukenut sen myös monesti, ja pidin siitä, paitsi en lopusta.

   Poista