lauantai 2. huhtikuuta 2016

Tintin seikkailut 2: Lento 714Tintin seikkailut 2: Lento 714, Vol 714 pour Sydney, 1969, suomentaneet Heikki ja Soile Kaukoranta, Otava 2003, sivumäärä 62.

Lento 714 alkoi ilmestyä jatkosarjana 27.9.1966 ja albumina se julkaistiin vuonna 1969 ja ilmestyi Suomessa Tintin seikkailut sarjassa toisena albumina. Ensimmäinen oli Seikkailu Punaisella merellä, jossa ovat tässäkin albumissa esiintyvät Pahk (hyvis) ja Rastapopoulos (pääpahis).

Seikkailu alkaa Jakartan lentoasemalla, minne saapuvat Tintti, Milou, Kapteeni ja Professori Tuhatkauno, joka kyselee missä ollaan. Tintti ja Kapteeni kertovat että Jakartassa, Tuhatkauno kuulee väärin ja siksi luulee, että ollaan perillä Sydneyssä. Tuhatkauno tuohtuu valtavasti, kun hänelle selviää kyltistä, että ollaankin Jakartassa. Häntä pidetään pilkkanaan! Tämä on toteutettu varsin hyvin, kuten koko oleilu lentokentällä. Kapteeni säälii surkealta näyttävää miljardööri Lazzlo Carreidasia, jonka hattuun laittaa setelin. Kun Tuhatkauno ottaa setelin hatusta, miljardööri alkaa nauraa, mitä ei ole ennen tapahtunut. Miljardööri pyytää Tinttiä, Kapteenia, ja Tuhatkaunoa liittymään mukaansa matkustamaan upealla yksityiskoneella. Tästä ei pidä Carreidasin brittisihteeri Spalding, joka näkyy jo tarinan ensimmäisellä sivulla puhelinkopissa.

Pahk (tuttu lentäjä teoksesta Seikkailu Punaisella merellä) on Carreidasin lentäjä, muut lentäjät ovatkin vaihtuneet, vaihdokit ovat konnia, kuten myös Spalding. Carreidas tarjoaa joukolle klorofyllijuomaa, jonka kapteeni heittää ruukkukasviin, joka kuihtuu jo seuraavassa ruudussa.

Miljardööri haastaa lentomatkalla kapteenin laivanupotukseen. Miljardööri on asentanut kameran, jonka välityksellä hän näkee Kapteenin laivat, joita upottaa, kunnes alus kaapataan trooppiselle ja vulkaaniselle Pulau-Pulau saarelle Bompaliaan, joka on Celebesin meressä.

Saarella on pääkonna Rastapopoulos, joka haluaa Carreidasin Sveitsiin piilottamat rahat, ja saa Tintin satimeen samalla kertaa. Rastapopoulos uhoaa tuhoavansa Tintin samoin kuin hämähäkin, jota alkaa polkea saappaallaan. Hämähäkki luikkii enteellisesti karkuun, kuten Miloukin, jota yritetään ampua. Pahk, Tuhatkauno, Tintti ja Kapteeni laitetaan luolaan, ja konna Allan vartioi heitä. Rastapopoulos polkiessaan maata on kuin pikku lapsi rajattomassa raivokohtauksessaan.

Rastapopoulos yrittää totuusseerumilla kiskoa tiedot Carreidasista, mutta ensin vaikutus ei ole toivottu, ja sen jälkeen Rastapopoulos saa annoksen seerumia, ja alkaa miljoonamiesten kilpatunnustus, kumpi onkaan suurempi konna. Carreidas on varastanut jo lapsena, mutta pahuudessa Rastapopoulos on omaa luokkaansa. Hän on ajanut perheensä perikatoon ja on päättänyt eliminoida myös nykyiset rikoskumppaninsa.

Miloun avulla sankarit pääsevät pakoon. He laittavat teipillä Rastapopouloksen ja Carreidasin leipälävet kiinni. Teipin irti repimisestä revitään muutamat makoisat naurut. Samalla riisutaan Rastapopoulos tavallisen tasolle, mies ei kestä huutamatta edes laastarin poiskiskomista.

Kapteeni Allan saa Rastapopouloksen vapaaksi. Konnat ajavat Tintin joukkoa takaa, Tintti menee luolaan, jossa on hieno kivinen avaruuskypäräpatsas.


Tinttiä ohjaa ääni, jota lähettää ufojen ystävä Mik Esdanitov. Rastapopoulos räjäyttää patsaan ja tulee maanjäristys sekä tulivuoren purkaus. Ufo-alus vie Tintin joukon pois, Kaikkien seikkailuun osallistuneiden muisti pyyhitään, paitsi Miloun. Ufot lentävät pois hatunmuotoisella aluksellaan.

Seraphin Lampion katselee tv:stä, kun pelastuneet antavat lausuntojaan muistinmenetyksestään.

Tämä Lento 714 oli lapsena yksi lempialbumeistani. Albumin alusta edelleen pidän, mutta loppu on liian lennokas. Toivottavasti Jokken kirjanurkka on lennokas jatkossakin. Minuutilleen viisi vuotta sitten pläjähti ensimmäinen bloggaus eetteriin.

Olen pohtinut, onko Lostin Lento 815 jotain "sukua" Lennolle 714, myöskin 815:n pelastuneet joutuvat saarelle, jossa on jotain hyvin omituista. Omituista on myös, että olen pitänyt viisi vuotta kirjablogia, kiitos kaikille lukijoille ja kommentoijille, runonurkan puolella asiasta hieman enemmän täällä.

6 kommenttia:

 1. Lapsena tämä oli vähän outo ja jossain vaiheessa tätä pidin hämärän loppupuolensa vuoksi yhtenä sarjan heikommista, mutta kun aloin ajatella sarjaa kokonaisuutena niin tämäkin löysi paikkansa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kokonaisuuden kannalta tämä on hyvä. Ihmettelen tosiaan miksi "pilata" tämä albumin loppu, mutta tämä lienee aikaa jolloin avaruutta "valloitettiin", eli miehitettyä kuumatkaa suunniteltiin, jonka Tintti oli tehnyt jo yli 15 vuotta sitten :)

   Poista
  2. Samoin joku kommentoi että tämän tarinan aikoihin von Dänikenit yms. ufo- ja rajatieto oli kovasti pinnalla joten Hergekin päätyi sitten liittämään elementtejä mukaan...

   Poista
  3. Ahaa ja kiitos, katsoin wikipediasta, niin von Dänikenin teokset olivat suosiossa 1960- ja 1970-luvulla. Tässähän tosiaan patsas on suoraan kuin "avaruusmies" ...

   Poista
 2. Lennokas postaus! Onnea vuosipäivästä.

  Lento 714 on minun mielestäni jotenkin ahdistava - ehkä juuri ulkoavaruuden vierailijoiden vuoksi - mutta siinä on joitakin koko sarjan hauskimpia kohtauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Totta albumin on todella hauska mutta loppu minusta kyllä pilaa tämän,mutta on ilmeisesti siinä aikansa lapsi (hdcanisin kommentti + silloiset ufoteoriat)

   Poista