perjantai 22. tammikuuta 2016

Hergé: Faaraon sikarit
Hergé: Faaraon sikarit, Les Cigare du pharon, Casterman 1955, suomentanut Jukka Kemppinen, Otava TUPLATINTTI1 1997.

Faaraon sikareita alettiin julkaista jatkokertomuksena 8.12.1932 Le petit Vingtiemessä mustavalkoisena.

Albumi piirrettiin väreihin vasta vuonna 1955, joten se selvittää miksi Päämääränä kuu -albumi (1953) on päätynyt albumin väriversioon.

Faaraon sikarit alkaa Tintin laivamatkalla Välimerellä. Laivalla hortoilee erikoinen professori F. Tornado, joka tutkii faarao  Kih-Oskhin merkkiä. Laivalla on tuleva Tintin arkkivihollinen Rastapopoulos, joka piilottaa Tintin hyttiin kokaiinia ja poliisiduo Dupond ja Dupont pidättävät Tintin, joka pakenee, mutta Tintti joutuu hautakammiossa huumatuksi. Hautakammiossa on valmiina Tintin ja Miloun sarkofagit ruumiita varten. Tässä seikkailussa on myös Rastapopouloksen apuri kapteeni Allan, joka laittaa sarkofagit merelle kellumaan.

Loppualbumi on Tintin halua selvittää konnat, ja konnien halua poistaa Tintti elävien kirjoista. Tintin pelastaa merihädästä senhor Oliveira de Figueira, kauppamies, joka jatkossakin esiintyy albumeissa. Yhteensattumia on paljon. Tintti törmää Rastapopoulokseen, joka on filmiryhmän tuottaja, seuraavaksi  törmätään konekivääreihin. Tintti pidätetään ja hän joutuu teloituskomppanian eteen. Dupondit pelastavat hänet, jotta voisivat pidättää hänet ase- ja huumekauppiaana. Menopeli vaihtuu lentokoneeksi, mutta Tintti putoaa viidakkoon, ja tapaa norsun. Ilmeisesti ollaan jo Intiassa. Tintti jäljittää roistoja joutuen jopa mielisairaalaan. Hän pelastaa maharadza Rawhapoutalahin hengen ja selvittää hänen poikansa kidnappauksen. Lopulta kaikki muut paitsi pääkonna ovat kiinni ja tarina päättyy.

Albumi on erittäin hyvin piirretty ja värikäs, mutta se on pitkälti juonivetoinen mutta toisaalta siinä on jännittäviä tapahtumia. Albumin nimi tulee sikareista, joita käytetään salakuljetukseen, niissä on "faaraon merkki", jota liiga käyttää merkkinään. Tässä on myös yllätys, eli liigaan kuuluu kunnianarvoisia ihmisiä, joilla on kunniallinen julkisivu, mutta he ovat paatuneita konnia.

Tästää albumista lapsena pidin paljonkin, aikuiselle tämä ei anna samaa illuusiota kuin lapselle.

Osallistun tällä Kurjen siivellä haasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti