sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Rex Stout: Kesävieraan kuolema

 


Rex Stout: Kesävieraan kuolema alkuteos, Death of a Dude, 1969, suomentaja Kalevi Nyytäjä, WSOY 1996, Sapo 400, sivumäärä 251. Nero Wolfe #31.

Rex Stoutin kirjoittama kolmanneksi viimeinen Nero Wolfe dekkari Kesävieraan kuolema tapahtuu Lily Rowanin karjatilalla Montanassa Lame Horsessa, missä Archie Goodwin viettää aikaa kesällä 1968.  Lilyn karjanostaja Harvey Greve on epäiltynä ja pidätettynä kesävieras Philip Brodelin murhasta. Brodell on ammuttu metsässä, mitä Montanassa on paljon. Brodellia on ammuttu ensin takaapäin olkapäähän ja sitten edestäpäin kaulaan. Greve pidätettiin siksi, että Brodel oli edellisenä kesänä kuherellut Brodellin tyttären Alman kanssa, ja nyt Brodellilla on avioton lapsenlapsi. Lisäksi Greve on puhunut tappavansa Brodellin. Archie Goodwin tutkii murhaa Lilyn toiveesta, mutta ei pääse eteenpäin, hän on ulkopuolinen, kaupunkilainen. Kirjoitettuaan Nero Wolfelle ottaakseen lomaa Archie saakin apua, itse Nero Wolfe saapuu kapsäkkeineen paikalle,  Nero Wolfe vetoaa syyttäjään, että hän saisi mahdollisuuden tutkia murhaa. Murhatutkinta ei ole helppo sekä Archie että Wolfe pidätetään toinen on putkassa ja toinen kotiarestissa. Motiivi murhaan paljastuu, ja Nero Wolfe selvittää tämänkin murhan.

Pidempi oppimäärä
Lily Rowan ja Archie Goodwin tapasivat kuudennessa dekkarissa Caesar on kuollut peräti 30 vuotta sitten. Henkilöt pysyvät sarjassa iättöminä tai eivät juurikaan vanhene. Lily Rowan on rikas  perijätär, isänsä on ansainnut omaisuutensa rakentamalla New Yorkin viemärijärjestelmän. Lily Rowanilla on laaja tuttavapiiri, ja hän rahoittaa näytelmiä. Lilyn vieraana  Montanassa karjatilalla on kirjailija Wade Worthy, joka kirjoittaa Lilyn isästä elämänkertaa ja nuori näyttelijätär Diana Kadany.

Montanan osavaltio on Yhdysvaltain pohjoisosassa Kanadan rajaa vastaan, Idaho, Pohjois ja Etelä Dakota ja Wyoming ovat myös rajanaapureita. Osavaltiossa asuu nykyisinkin alle miljoonaa asukasta, pääkaupungissa Helenassa asuu  vain noin 30 000 asukasta. Dekkarissa mainitussa (kuvitteellisessa) Timberburgissa asuu kirjan mukaan 7463 asukasta. Lame Horse on myös kuvitteellinen paikka, sen sijaan Montanassa on paikka nimeltä Lame Deer

Murha tapahtuu 25.7.1968. Paikallinen seriffi Morley Haight tutkii laiskanlaisesti murhaa. Hänen poikansa Gilbert on ollut pihkassa Almaan. Seriffi inhoaa murhasta epäiltyä Harvey Greveä.

Nero Wolfe saa syyttäjä Jessupilta tutkintaluvan. Wolfe kuulee kesävieraita ja Goodwin hiostaa Haighteja, poika selittää alibiaan, mutta isä-seriffi pillastuu täysin Archien kysymyksestä.  

Ratkaisu löytyy kuitenkin sinnikkäistä tutkimuksista, joiden kuluessa tapahtuu lisämurha, ja kuten yllä kerroin Archie pidätetään ja heitetään tyrmään, Nero Wolfe asetetaan kotiarestiin. Kuitenkin Saul Panzer jatkaa tutkimuksia. Ensin selviää motiivi ja lopulta murhaaja. 

Rex Stoutin Kesävieraan kuolema tarjoaa Nero Wolfelle mahdollisuuden vierailla Montanan metsissä ja valmistaa taimenta oman reseptinsä mukaan, hän saa selville myös murhaajan. Rex Stout onnistui pitämään sarjan korkeatasoisena loppuun asti.

*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini, luen ja bloggaan  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa.
Nero Wolfe teki taimenta lyhyt jutussa Taimenet todistavat, jossa hän taimenien tuoreudesta päätteli murhaajan, tarinassa hän myös poistui New Yorkista, kuten eräissä muissakin ruuan takia dekkarissa Liian monta kokkia.

4 kommenttia:

  1. Montanan metsät, taimen omine resepteineen ja murhaajan mysteerin selvitys, on siinä yhdelle miehelle puuhaa, mutta Nero Wolfe hoitaa tapansa mukaan tilanteen kotiin.
    Mukava lukea, että Stoutin ote pitää sarjan loppupuolelle saakka; asia mitä ei ollut syytä epäilläkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän jälkeen ilmestyi kaksi teosta. Viimeinen päättää tietyllä tavalla sarjan.

      Poista
  2. Kuulostaa kiinnostavalta! Tätä voisi harkita ihan Montanan ja karjatilan takia, vaikka "nykyajassa" eletäänkin. Katsotaan, jos saisin käsiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Montanassa tosiaan ollaan. Ehkä tämä kuvaa enemmän paikallisten asennetta, joskin myös metsässä samoillaan.

      Poista