perjantai 20. syyskuuta 2024

Diego Armando Maradona Jumalan käsi

 


Diego Armando Maradona: Jumalan käsi, Voittajan tarina Meksikon MM-kisoista 1986, Tammi 2017, suomentanut Antero Tiittula. Sivumäärä 265.

Argentiinalainen Diego Armando Maradona (1960-2020) on kautta aikain yksi legendaarisimmista jalkapalloilijoista. Hän pelasi numerolla 10. Hän voitti Argentiinan joukkueen kapteenina jalkapallon MM-kisat Meksikossa vuonna 1986.

Kirja alkaa uruguaylais-syntyisen toimittajan Victor Hugo Moralesin alkusanoilla ja päättyy Jari Litmasen jälkisanoihin.

Diego Maradona on kiistelty persoona. Kiistely tulee monestakin asiasta ja yksi liittyy tuohon jumalan käteen, jolla Maradona teki 1 - 0 maalin Meksikon MM-kisoissa 1986 puolivälierissä Englantia vastaan. Maradona teki toisen maalin pitkän kuljetuksen jälkeen. Argentiina voitti 2-1, tuolloin Falklandin sodasta oli 4 vuotta aikaa. Maradonan uralla oli tapahtumia paljon, mutta niitä ei tässä opuksessa käsitellä vaan keskitytään 1986 alustunnelmiin ja itse peleihin.

Uruguaylainen toimittaja Victor Hugo Morales (s.1947) hehkuttaa Maradonan kuljetuksen neroutta ylisanoin Englantia vastaan ja mainitsee Falklandin nöyryytyksen motivoivan argentiinalaisia.  Falklandin sota käytiin Falklandinsaarten, Etelä-Georgian saarten ja Eteläisten Sandwichin saarten hallinnasta, ne kuuluivat ja kuuluvat briteille. Argentiinan sotilasjuntta-presidentti Leopoldo Galtieri yritti pönkittää valtaansa valtaamalla saaret 2.4.1982. Englannin pääministeri Margareth Thatcher kävi päättäväiseen vastarintaan. Argentiina upotti Englannin hävittäjistä HMS Sheffieldin ja HMS Coventryn. Britit kuitenkin nujersivat argentiinalaisten vastarinnan. Morales on asunut Argentiinassa vuodesta 1981 lähtien. 

Suomalainen (ja Ajaxin) hyökkääjä Jari Litmanen (s. 1971) kertoo Maradonasta huippupelaajan näkökulmasta. Junnuturnauksessa  Litmasta alettiin kutsua Diegoksi. Litmanen ei silloin edes tiennyt, kuka Diego oli. Maradonaa ei nimittäin valittu vuoden 1978 MM-kotikisoihin, jolloin Argentiina voitti maailmanmestaruuden. Maradona voitti nuorten maailmanmestaruuden 1979. Litmanen kertoo että hän oppi tuntemaan Maradonan ja Maradona on tehnyt häneen futiksen pelaajista suurimman vaikutuksen ja on ollut hänelle inspiraation lähde.

Maradona kertoo tai oikeastaan toitottaa laveasti, miten Argentiina voitti maailmanmestaruuden 1986. Toitottaa siksi, että kieli on värikästä ja ylisanoja on paljon. Maradonan ympärillä tapahtuu myös paljon asioita. Argentiina voitti ensimmäisen jalkapallon maailmanmesttaruutensa vuonna 1978, mutta ilman Maradonaa. Vuonna 1982 Maradona oli mukana MM-kisoissa, mutta Argentiina putosi kisoista jatkolohkossa. Vuoden 1986 kisat  oli Argentiinan ja Maradonan. Vuonna 1990 joukkue hävisi Saksalle loppuottelussa  ja sai hopeaa. Vuoden 1994 kisoissa Maradona jäi kiinni dopingista alkulohkon ottelun jälkeisessä testissä ja sai pelikiellon. Tässä opuksessa Maradona toteaa, että doping-valvonnan pitäisi olla ennaltaehkäisevää eikä rankaisevaa jälkikäteen!

Maradona kertoo valmistautumisesta vuoden 1986 kisoihin, jotka pelattiin Meksikossa korkealla. Maradona oli siirtynyt Eurooppaan ja pelasi Barcelonassa. Maradona loukkaantui pahoin Goikoetxean viikatetaklauksen takia, luita murtui 24.9.1983. Asianmukainen hoito, kuntoutus ja 106 päivän jälkeen paluu. Maradonalle tuli myöhemmin vielä polvivamma, joka "parantui" ennen Meksikon kisoja. Barcelonasta Maradona siirtyi Napoliin pelaamaan.

Argentiina pääsi karsintoihin kautta kisoihin, karsintaottelut pelattiin Etelä-Amerikkassa. Kisat alkoivat Argentiinan osalta 2.6.1986 ja loppuottelu pelattiin 29.6.1986. Alkulohkossaan Argentiina voitti Etelä-Korean 3- 1, pelasi Italian kanssa tasan 1-1 ja voitti Bulgarian 2-0.  Tämän jälkeen alkoivat pudotusottelut. Ensin Argentiina voitti Uruguayn 1-0.

Puoliväräottelu 22.6.1986 Englantia vastaan on eniten puhuttu ottelu. Ennakkospekulaatioissa oli myös Falklandin sota. Kirjan tekstiä: "Olivathan englantilaiset tappaneet ison määrän poikiamme, mutta vaikka englantilaiset olivat siihen syyllisiä, yhtä lailla syyllisiä olivat olleet ne argentiinalaiset, jotka olivat lähettäneet ne pojat ... s. 64. Lisäksi  ... tarjoaisimme helpotusta noiden nuoruksisisten vanhemmille... verilöyly, pyyhitään Englanti maailmankartalta. Suomalaisten lähteiden mukaan Argentiina maihinnousi saarille. 

Vuolaan otteluselostuksen jälkeen Maradona kehuu Englannin Gary Linekeriä, joka oli herrasmiespelaaja. Ja mainitsee, että vuosikymmenten jälkeen Englanti arvostaa Bobby Charltonia (1937 -2023), joka siis voitti MM-kultaa 1966, lisäksi Eurooppa Cupin ja FA Cupin.

Välierissä Argentiina voitti Belgian 2-0. Loppuottelussa Länsi-Saksa kaatui 3-2. 

Mukava kirja ja kahden euron kategoriassa kiintoisa. Kirjassa on kuvasivuja, mutta ne ovat vain jalkapalloaiheisia peruskuvia Maradonasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti