torstai 26. syyskuuta 2024

Laura Parkko: Ainutkertainen Sami Saari

 


Laura Parkko: Ainutkertainen Sami Saari, Docendo 2022,  sivumäärä 239.

Sami Saari (s. 1962) on suomalainen muusikko, joka on monipuolisesti tehnyt musiikkia, myös soulia. Kirjan mukaan Samilla oli turvattu lapsuus, isä oli arkkitehti ja äiti hammaslääkäri. Perhe asui Tampereella.

Sami Saari aloitti kansakoulun syksyllä 1969. Koulusta tuli vuosien aikana paljon poissaoloja. Teini-iässä vaihtovuosi Berliiniin oli tapahtumarikas. Sami Saari ei käynyt lukiota vaan valmistui suutariksi, jota työtä myöhemmin tekikin. Musiikki oli Samille tärkeää alusta saakka. Sami meni kuoroon, jossa oli mm. Costello Hautamäki. Sami sai kitaran joululahjaksi, eli tästä musiikkihommat alkoivat. 

Vuonna 1984 Sami soitti Hot Cafessa, joka tarjosi palveluja Polar artisteille ja soittivat (tai tuurasivat soittajia) taustalla artisteille kuten Frederik, Kirka, Kake Randelin, Meiju Suvas. ja yhden viikonlopun  Dannylle ja Armille. Keikat olivat ravintoloissa, jossa oli myös tarjolla alkoholia. Sami kyllästyi tähän ja tapasi Aki Sirkesalon vuonna 1985. Sirkesalo houkutteli Samin Giddyupseihin. Sami lopetti myöhemmin suutarin päivätyön bänditouhun vuoksi. Suutaripajassa työskenteli myös Veeti Kallio. Pian oli pystyssä yhtye Veeti & The Velvets. Myöhemmin Sami oli kesäkitaristina Aki Sirkesalon Lemmenjättiläisissä. 

En levittele blogissani ihmisten perhe-elämää, mutta kirjassa Samin perhe-elämää ja suhteita käydään läpi, täällä ei.

Kirjassa on esitelty Akin studiolevyt, joita on 7 ja yksi kokoelma. Ensimmäinen levy Do re mi julkaistiin 1997. Levyllä  oli hitti Ainutkertainen ja seuraavalla levyllä Sam The Man, oli hitti Onnen kyyneleet, joka on Timo Kiiskisen säveltämä ja sanoittama. 

Ostin Saaren levyn Turisti, mutta  en ole tämän tyyppisen musiikin ystävä. Sen sijaan Aki Sirkesalon muistokonsertin levy, missä mukana on Sami Saari, on upea.

Sami Saari on tehnyt lukuisten artistien kanssa yhteistyötä. Hän koki hyvin raskaasti Aki Sirkesalon menehtymisen tsunamissa 26.12.2004. Sami  pääsi myöhemmin tämän  yli. 

Sami Saari on tehnyt yhteistyötä myös Elastisen. Cheekin ja Brädin kanssa. 

Vuonna 2012 Saari teki levyn Soul-klassikot ja 2018 Sami Saari ja Jazz-pojat, ne ovat viimeisimmät soololevyt.

Kirjan ostin alelaarista kahdella eurolla, tässä kategoriassa tämä oli keskinkertainen kirja.

*****

Kirjailija Laura Parkko (s. 1978) on toimittaja

1 kommentti:

  1. Eipä juuri mainiompaa tapaa aloittaa päiväa ja viikonloppua kuin kuuntelemalla pitkästä aikaa ikikappaleet: "Ainutkertainen" ja "Onnenkyyneleet", kiitos avauksestasi!

    VastaaPoista