sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Rex Stout: Isätön tyttö

 


Rex Stout: Isätön tyttö
, alkuteos The Father Hunt, 1968, suomentaja Kalevi Nyytäjä, Sapo 395,  WSOY 1996, sivumäärä 244. Nero Wolfe #30.

Rex Stoutin dekkarissa Isätön tyttö etsitään Amy Denovon isää. 

Tarina alkaa kun Nero Wolfen oikea käsi Archie Goodwin  ja hänen upporikas ja itsenäinen heilansa Lily Rowan tulevat kotiin New Yorkin Metsin ottelusta.  Lilyn luona on Smithin Collegesta valmistunut 22-vuotias Amy Denovo, joka kerää materiaalia Lilyn isästä, jotta herra Rowanin elämänkerta saadaan kirjoitettua. Amy haluaa palkata Archie Goodwinin selvittämään kuka Amy Denovon isä on. Amyn äiti oli vaihtanut nimeään Elinor Denovoksi, ja oli joutunut yliajetuksi keväällä. Yliajo on selvittämättä, tekijä pakeni paikalta ja auto oli varastettu. Archie sanoo, että ei voi ottaa tehtävää vastaan, koska hän työskentelee Nero Wolfelle, jolla on lisäksi kalliit taksat. Raha ei ole ongelma, sillä Amyn äiti Elinor Denovo on saanut rahaa 1000 $ säännöllisesti kuukausittain, joten asunnossa on seteleitä 264 000 dollaria.
Nero Wolfe ottaa tehtävän vastaan, ja Archie alkaa selvittää rahojen alkuperää. Tutkimukset pusketaan loppuun asti, ja konna saadaan satimeen, lisäksi rahojen alkuperä, isä ja murha selviävät.

Isätön tyttö on laadukas dekkari, mutta ei ole aivan Nero Wolfe -sarjan parhaita.

Pidempi oppimäärä
Ajankohta on helppo päätellä. Archie Goodwin on onnensa kukkuloilla, New York Mets on peitonnut baseballissa  Los Angeles Giantsin ja hän puhuu Tommy Davisista. Tommy Davis (1939-2022)  edusti Metsejä vain kaudella 1967, kun tarina alkaa on elokuu, ja tutkimuksiin vierähtää muutamia viikkoja. Yliajo on tapahtunut siten 26.5.1967. Tuomio harkitusta murhasta annetaan tammikuussa 1968.
Amy Denovo on valmistunut Smithin Collegesta, joka on Massachusettsissä, perustettu 1871, ja oli ainakin tuolloin (ehkä vieläkin) naisille tarkoitettu College. 
Amy Denovo on syntynyt 12.4.1945. 
Lily Rowan on palkannut Amyn 100 $:n viikkopalkalla järjestelemään materiaalia Lilyn isästä kirjaprojektia varten, tästä lisää seuraavassa osassa Kesävieraan kuolema. Lilyn isä rikastui rakentamisella, hän rakensi New Yorkin viemärijärjestelmän. 
Elinor Denovo oli vaihtanut nimensä, hänen alkuperäinen nimi oli Carlotta Vaughn. Denovo on "latinaa" de novo, tarkoittaa uudelleen, eli äiti oli aloittanut elämänsä uudestaan, kun tuli raskaaksi ja sai aviottoman lapsen.

Tutkimukset alkavat. Archie rankkaa etsiväkolmikon Panzer, Durkin ja Cathrin tähän järjestykseen. Saul Panzer saa tässäkin vastuullisimmat tehtävät ja on paras kolmikosta, Durkin on uskollinen ja sinnikäs, Orrie Cather turhamainen.

Nero Wolfe avaa olutpullojaan Marko Vuckickin antamalla kultaisella kruunukorkin avaajalla. Nero Wolfen lapsuuden ystävä Marko Vuckic murhattiin seikkailussa Mustan vuoren varjossa. Nero Wolfe on orkideakasvattaja Lewis Hewittin luona ja saa häneltä harvinaisia risteymiä.
Fritzillä Nero Wolfen yksityiskokilla on 294 keittokirjaa.
Archie Goodwin pyytää  naapuri tohtori Vollmerilta näkemystä miesten hedelmättömyydestä. Archie hakee tietoa myös Gazetten toimittaja Lon Cohenilta

Kun Nero Wolfe tutkii, kuka on Elinorin isä, tarkastaja Cramer ja ylikonstaapeli Stebbins tutkivat kuka ajoi Elinorin äidin kuoliaaksi.

Sujuva dekkari, josta puuttuu huumori ja lennokkuus, mutta jonka luki mielellään.
*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini, luen ja bloggaan  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa.

4 kommenttia:

  1. Mukava kuvaus teoksesta yhdellä lauseella, joka kertoo paljon: "Sujuva dekkari, josta puuttuu huumori, mutta jonka luki mielellään."
    Pikantti yksityiskohta tuo Fritzin 294 keittokirjaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika monta keittokirjaa, ja vielä enemmän reseptejä.

      Poista
  2. muutaman Stoutin olisin viälä lukenu jos olisin löytänyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on vähän saatavissa ja hinta on korkea.

      Poista