torstai 22. syyskuuta 2022

Reijo Mäki: Valkovenäläinen

 


Reijo Mäki: Valkovenäläinen, Otava 2009, 480 sivua.

Reijo Mäen 20:s Jussi Vares -seikkailu Valkovenäläinen oli ilmestyessään Suomen ostetuin kirja, sitä myytiin kesä-heinäkuussa 2009 enemmän kuin Sofi Oksasen Puhdistusta samaan aikaan, tosin Puhdistus oli hallinnut myyntilistoja jo pitkään 2008 Finlandia-voiton jälkeen. 

Valkovenäläisen  tapahtuma-aika on kevät-kesä 2008 ja kirja alkaa apeasti: kirjailija Juhani Oxbackan hautajaisilla. Vareksen ystävä on löytynyt Aurajoesta likoomassa, päässä lyönnin jälki. Jussi Vares saa toimeksiannon Oxbackan kustantajalta Oskari Pohjoiselta, Vareksen pitää selvittää, miten Oxbacka kuoli ja kuka hänet tappoi.

Kerronnassa vuorottelevat Vareksen tutkimukset, tapahtumat Turussa ja Oxbackan Vienan Karjalan reissun kuvaus. Juoneen sekoittuu muitakin konnia, ja rikosvyyhtejä, ja yllätykset seuraavat toisiaan. 

Reijo Mäki on onnistunut dekkarissaan Valkovenäläinen alla avaan enemmän dekkaria, ja kerron, miksi bloggaan tästä.

Pidempi oppimäärä
Vares  ja Luusalmi kävelevät Oxbackan viimeisen illan reitin ja kyselevät Oxbackasta kuppiloissa, viimeisen illan reitillä oli monta välietappia Old Bank, pari Hesburgeria, Hunters Inn ja Oxbacka oli joutunut veteen Yliopistonkadun päässä Kutomokadun seudulla. Vares asuu yhdessä Pernillan kanssa. Suhde loppuu satiaisiin, mutta yhteisymmärryksessä, sillä molemmat ovat käyneet vieraissa. Tutkimuksissa Vares haastattelee Oxbackan entistä vaimoa Elleniä, tyttöystävää Vanilja Viitasta, jonka kanssa touhutaan intiimistikin. Vares lukee Oxbackan päiväkirjaa.

Turussa juoneen sotkeutuvat paikalliset isot ja pikku gangsterit Icke Istid, Samuli Sekametsä ja Amigo ja Vemppa, jotka taistelevat Venäjältä lähetetystä munasta, jonka sisällä on arkaa tietoa. Asiaan sekaantuu myös ulkolaisia konnia, sillä kuriirilla, tuhkan vaalealla venäläisellä (="valkovenäläisellä") onkin  kaksi pakettia tai paremminkin munaa hallussaan. Lisäksi Portsan talonvaltausta ja asumiskuvioita valotetaan. Kamakauppias Tzepolla on käärme, jonka outohemnmo Red haluaa itselleen. Mäki kuvaa eri juonirihmoja ja konnien keskinäisiä välien selvittelyjä. Lopulta pääkonnat ovat Vareksen kintereillä. Vauhdikas seikkailu.

Pisin oppimäärä
Teoksen tekee kiinnostavaksi Juhani Oxbackan Vienan Karjalan kokemukset, joita on joka osan alussa.  Oxbacka löytää kirjassa vanhan Neuvostoaikaisen tukikohdan ja sieltä suunnitelmia Suomen miehitystä koskien, meno on varsin vaarallista. Vuonna 2009 tämä tuntui hauskalta fiktiolta, nyt vähemmän hauskalta, eikä tunnu enää edes fiktiolta, vaikka Oxbacka siis on fiktiota, kuten kirjakin. 

Kaikki synnit tulevat ilmi, myös Oxbackan murhaaja saadaan selville ja hyvä niin.

Varekset  ovat hyviä Turun kuvaajia. Tässä puhutaan Forumin ja Kauppatorin Hesburgerista kumpaakaan ei ole enää. 


Toriparkin yhteydessä tehdyn remontin myötä. Myös Torin Kallun grilli on historiaa. Kuva torista 28.4.2022

****
Reijo Mäki (s. 12.10. 1958) on reipas ja sanavalmis kirjailija, joka on syntynyt Siikaisissa ja asuu Turussa. Ensimmäinen Vares Moukanpeliä julkaistiin vuonna 1986, sen jälkeen on ilmestynyt 31 varesta.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.
Reijo Mäen esikoisteos Enkelipölyä ja se on blogattu NÄIN.
Roivas-trilogia
Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
Slussenin TÄÄLLÄ.

Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ
Reijon Mäen scifi: Tatuoitu taivas

Varoitus: tulen lähitulevaisuudessa bloggaamaan Vareksista. Ne on hyviä harvoin nautittuina, mutta niissä on hyvin sama kaava, kuin näissä bloggauksissakin. Valitan voi aiheuttaa yliherkkyyttä.

12 kommenttia:

 1. Tuttu kansi ja antoisa avauksesi palauttivat mieliin tämän mainion Vares-herkun, joka - kuten toteat - on nykypäivänä valitettavan vähän fiktiota ja silkkaa faktaa...

  Mäellä on hilpeä tapa kikkailla erisnimillä kuten tässä Icke Istid ja Vanilja Viitanen, seikka johon itse lukiessa ei tullut niinkään kiinnitettyä huomiota; taattua tavaraa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Icke Istid oli saanut ikuisen pelikiellon jääkiekossa ja siitä tämä lempinimi 😀

   Poista
 2. Ajatuskin on kauhea, että Suomi miehitettäisiin.

  VastaaPoista
 3. En näitä suomalaisia dekkareita harrasta. On kuitenkin mielenkiintoista, kuinka kirjallisuus nostaa esille asioita, jotka voivat vuosien myötä nousta merkityksellisiksi, vaikka ei toivottaviksi. Ei voi kuin toivoa, että maailman valtaherrat saisivat vähän järkeä päähänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki omaa varmastikin kykyä nähdä uhkakuvia, joskin tässä oli kyse 1980-luvulta peräisin olevista fiktiivisistä suunnitelmista.

   Poista
 4. Kuulostaapa tosiaan turhankin mahdolliselta ja ahdistavalta! Luen parhaillaan Yuval Noah Hararin kirjaa 21 oppituntia maailman tilasta, jossa käsitellään myös Krimin valtausta. Edelleen kytee pelko, että laajamittaisempi Ukrainaan hyökkääminen saa isompiakin asioita tapahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Täytyy toivoa, että pydyvä rauha saadaan aikaan

   Poista
 5. kiitos torikuvasta, olin Wilklundin hotellissa pari vuatta sit kun isäni uurna Turun hautausmaahaan, oli vain iso kuoppa

  VastaaPoista
 6. Valkovenäläinen... onks se vitryss?? vaik en tiärä mitä sekään on... Belarus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Belarus = Valko-Venäjä, belarusiska =valkovenäläinen, tässä se viittaa vaaleahiuksiseen venäläiseen.

   Poista