torstai 15. syyskuuta 2022

Reijo Mäki: Lännen mies

 


Reijo Mäki: Lännen mies, Otava 2008, sivumäärä 398.

Reijo Mäen Lännen mies on onnistunut Jussi Vares -seikkailu, joka totuttuun tapaan koostuu monesta juonilangasta. 

Juonilanka 1: Martin kaupunginosassa tapahtuu kolme peräkkäistä murhaa. Tarinan kuluessa Pizzaketjun yrityskaupalla rikastunut Danny Boxberg pestaa Vareksen tutkimaan murhia.

Juonilanka 2: Länsi-Berliini 1982. RAF:n Punaisen armeijakunnan "taistelijat" kaappavat ministerin ja tämän lapsen.

Juonilanka 3: Jussi Vares eksyy Margareetan asuntoon, jonne jumppahetkien jälkeen saapuu aamusella aviomies. Margareetalle tulee ero, mutta Jussi välttelee Margareettaa, joka on aiemmissa osissa esiintyneen raivotar Elisabeth Ekbergin kaksoissisar. Elisabeth seurustelee moottoripyörägangsterin Taco Puuntaan kanssa, joka antaa opetuksen Varekselle, joka kostaa. Jussi vuokraa oman kerrostalonsa putkiremontin vuoksi asunnon Martista. Jussi asuu Krister Sulanderin kuolinpesän asunnossa yhdessä Lenin-papukaijan kanssa. Asunnossa on Humphrey Bogartin kuvia ja elokuvajulisteita, ja paljon punakirjallisuutta. Lenin-papukaijan jälkeen asuntoon tulee vielä Kristerin sisarentytär Irma, joka on paossa eroprosessiaan väkivaltaisesta hollantilaismiehestään.

Nämä kolme juonilankaa etenevät, uusia yhteyksiä alkaa näkyä. Miten Länsi-Saksan ministerin kaappaus 1982 ja puna-aate vaikuttavat 2000-luvun Turkuun? Lopulta tapahtuu Martissa neljäs murha. Saadaanko maaninen murhaaja kiinni?

Reijo Mäki on onnistunut minusta hyvin tuossa Punaisen armeijakunnan kidnappauksen (ja sen epäonnistumisen) kertomisessa ja sen kuvaamisessa, miten joukkio jatkoi elämäänsä. Mäki valottaa kutakin juonen palasta, ja aivan kirjan lopussa palaset alkavat loksahdella paikalleen ja sitten näkyy rikosten ja petosten irvokas kuva. Kun juonilangat yhdistyvät, alkaa kipinöinti ja sitten kipuilu.

Pidempi oppimäärä (poimintoja)
1. Punaisen armeijakunnan RAF:n  terroristi Bunuel kirjoittaa päiväkirjaa kidnappauksesta, päiväkirjamerkintöjä on aina joka osan alussa. Bunuel on suomalainen, kuten operaatioon osallistuvat Bardot, Bonanza, Brando ja Bogart. Teosta jää kiinni saksalainen Karlheinz Mensch, joka saa elinkautisen vankeustuomion. Hänet vapautetaan 25 vuoden kakun jälkeen hyvän käytöksen vuoksi. Tämä ei ole "kuka sen teki" -dekkari, vaan ehkä ketkä murhaavat ja miksi, en paljasta suoraan motiivia, enkä edes uhreja, mutta alusta saakka on selvää, että Mensch on tullut kostamaan.
Jussin vuokraama kämppä on Martissa Tervahovinkadun ja Vilhonkadun risteyksessä. Asunnossa on valokuva 1970-luvun lopulta, jossa on ihmisiä pukeutuneina intiaaneiksi ja Lännen mieheksi.

2. Moottoripyöräkonna Taco Puuntaka on ollut Saksassa vankilassa. Karlheinz Mensch on ollut samassa vankilassa, ja tuntee Tacon. Mensch on opiskellut vankilassa ahkerasti suomea, mihin on oma motiivinsa.
Kirjassa kuvataan suomalaisia, jotka lähtivät puna-aatteesta kiiluvin silmin DDR:ään opiskelemaan ja sitten RAF:iin. Todellisuudessa RAF:ssa oli ymmärrykseni mukaan vain länsisaksalaisia jäseniä, joista osa kuoli ja osa vangittiin. Kirjan kirjoittamista ennen alkuvuodestasta 2007 vapautettiin ehdonalaiseen yksi RAF-terroristi (Kalevan linkki). Seuraava vapautus tapahtui 2008 lopussa (Suomen kuvalehden  linkki), viimeinen vapautus tapahtui 2011 (ylen linkki). Kirjassakin mainitaan Rosenholz-aineisto, joka kuten Tiitisen lista on salattu. Aineistosta on ilmeisesti pääteltävistä DDR:n vakoilun ulkomaisia vakoojia tai tietolähteitä?

3. Reijo Mäki on onnistunut olemaan ajan hermolla, ja teos, joka sisältää aika ajoin voimakasta väkivaltaa, on kuitenkin hyvin luettava. Kirjassa on huumoria, ja hieman erilaista kuin yleensä nämä juoppojen kännihorinat.

4. Varekset kuvaavat aina Turkua, ja tässä Marttia ja Kakolan rinteitä. 


Tuolloin Kakolan vankitoiminta loppui ja siirtyi Saramäkeen. Nyttemmin Kakola on hotelli, alueella on kerrostaloja.


Ylös ei pääse Funikulaarilla, sillä se on aina rikki.


Ranta on nykyisin upean näköinen. 


Martinkirkko näkyy ja Föri.


Martinkirjasto on kirjassa vielä auki, se suljettiin 13.3.2009, sen paikalla on Sale-kauppa.

Varoitus: tulen lähitulevaisuudessa bloggaamaan Vareksista. Ne on hyviä harvoin nautittuina, mutta niissä on hyvin sama kaava, kuin näissä bloggauksissakin. Valitan voi aiheuttaa yliherkkyyttä.

8 kommenttia:

 1. Reijo Mäki & Jussi Vares ovat mainio kaksikko, josta kertovat dekkarit sopivat ja itselläni sijoittuvat usein kesäaikaan. Mukavia sopivasti huumorilla sipaistuja dekkareita.

  Hauskasti nimetyt henkilöt kuten Karlheiz Mensch, jossa lienee nimensä mukaisesti riittävästi ihmisyyttä vapautuakseen hyvän käytöksen vuoksi.

  Ketkät murhaavat ja miksi on huomattavasti kiinnostavampi lähtökohta kuin kuka sen teki!

  Kauniit kuvat siivittävät Vareksen Turkua surullisenkuuluisine funinkulaareineen, joten tervetuloa Vares-postausten jatkolle, joista ei valitusvirsiä täältä päin tulla hymisemään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tulen bloggaamaan niistä vareksista joista en vielä ole blogannut. Useimmissa (ei kaikissa) bloggauksissa on kuvia myös.

   Poista
 2. Pitäisi tosiaan kokeilla jotain Vares-dekkaria. Saattaisin tykätä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä taso vaihtelee paljon, pidin tästä ja tuo RAF-asia kiinnostaa.

   Poista
 3. Kakolan hotellissa käynyt kun vanha koulukaveri Olli Turun Suomalaisesta Yhteiskoulusta ne asiat hommannut niin loistavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakolanmäelöä on nyt hotelli, ravintola ja kalliita asuntoja.

   Poista
 4. Vareksia on tullut luettua ennen blogiaikaa ja elokuvatkin olen katsonut jo pariin kertaan, viimeksi muutama päivä sitten. Tykkään Reijo Mäen huumorista ja henkilöhahmoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen päättänyt lukea ja blogsta kaikista Vareksidta, eli niitä bloggauksia on tulossa. Samalla katson miten sarja on muuttunut.

   Poista