perjantai 3. kesäkuuta 2022

Norma Khouri: Kunniamurha

 


Norma Khouri: Kunniamurha, rakkaus ja kuolema nykypäivän Jordaniassa, alkuteos Honor Lost, suomentaja Marja Helanen-Ahtola, WSOY 2003, sivumäärä 246.

Luin kirjan Helmet 2022 lukuhaasteen vuoksi, tämä rastittaa kohdan 24, kirjailija on syntynyt Lähi-Idässä eli Jordaniassa vuonna 1970. Kirjan esittelyssä kerrotaan, että Norma kertoo ystävänsä Dalian tarinan, Ateenaan muuttamisen jälkeen. Englanninkielisen wikipedian (klik) mukaan Norma Khouri (kirjailijanimi) muutti pois vanhempiensa kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 1973 ja avioitumisensa jälkeen Australiaan, jossa kirja julkaistiin. 

Teoksen aikaikkuna on 1990-luvun alku. Kirja alkaa Jordanian esittelystä, joka on hieman kitkerä, maan tavat mainitaan paradoksaalisiksi eikä niin moderneiksi. Tuloerotkin ovat suuria, Norman perhe tosin vaikuttaa varakkaalta. 

Jordania on kuningaskunta, jota hallitsee Abdullah II. Asukkaita on nykyisin 10 miljoonaa, joista pääkaupungissa Ammanissa asuu yli 1 miljoonaa. Valtio muodostui brittien Transjordaniasta. Jordaniassa asuu jordanialaisia, palestiinalaisia ja beduiineja.

Norma Khouri kertoo, että naisten oikeudet (ajolupa, äänioikeus ja oikeus opiskella) ovat perheen miesten luvan varassa. Norman perhe on siis varakas ja katolinen, isä on yrittäjä. Dalian perhe on myös varoissaan ja isä on töissä vakuutusyhtiössä. Dalian uskonto on islam.  Kirjan nimen mukaan Dalia kunniamurhataan.

Alla juonitiivistelmä, eli jos haluat lukea kirjan, älä lue tätä.

Tytöt haaveilevat kauneussalongista, ja käyvät amiksen eivätkä lukiota. Tytöt alkavat yrittäjiksi, kun tyttöjen perheet antavat rahat kauneussalonkiin tyttöjen tullessa täysikäisiksi. Pian kauneussalonki M&D avaa ovensa. Dalian veli toimii sisarensa esiliinana, mutta ajelee autollaan ja vääntää punttia. Dalia rakastuu asiakkaaseen 32-vuotiaaseen Michaeliin, joka on katolinen. Kirjailijan mukaan eri uskontokuntiin kuuluvien suhteet ovat normitasolla ja lainsäädännössä kiellettyjä. Dalia on ihastunut Michaeliin ja päinvastoin. He tapaavat kahviloissa ja puistoissa joitain kertoja, ja haaveilevat yhteisestä tulevaisuudesta ulkomailla. Dalian veli saa selville suhteen  ja seuraa Michaelia, mutta Dalia tapetaan kotona. Kunniamurhasta ei seuraa kuin muutaman kuukauden vankeus, joka on suoritettu jo tutkintavankeudessa.

Norma lähtee Michaelin auttaessa Kreikkaan ja kirjoittaa asiasta kirjan. Viimeisessä luvussa kirjailija kertoo Jordaniassa tapahtuneista kymmenestä kunniamurhasta, joista on ollut lehdessä juttu vuosina 1994 - 1998. Dalian tapauksesta ei ollut lehtijuttua.

*****

Kunniamurha on väärin, mutta on edelleen yleinen ja tapauksia on ollut myös Pohjoismaissa, alla kaksi linkkiä haulla "Jordania kunniamurha":
1. Yle (2007) "Kunniamurhasta selviää Jordaniassa helpolla" linkki
* Veli oli saanut kuuden kuukauden tuomion.

2. Iltalehti (2011) "Isä ampui tyttärensä -kunniamurha lievensi tuomiota" linkki
* Isä oli saanut 10 vuoden tuomion

3. Jordania on lieventämässä 2017 raiskauslakia (linkki) jutun mukaan naisia syrjiviä pykäliä on edelleen.

9 kommenttia:

 1. Murha on murha, eikä siinä ole mitään kunniallista. Tärkeä aihe!

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen lukenut tämän kirjan. Järkyttävä tapaus, eikä tosiaan ole edes ainoa, vaan ties kuinka paljon näitä tehdään. Nuokin ihmiset vain tapailivat toisiaan hyvin viattomasti, mutta jo se oli syy tappaa. Ei tällaista pysty ymmärtämään.

  VastaaPoista
 3. Hyvä avaus inhottavasta ja järkyttävästä, mutta edelleen todesta aiheesta!!

  VastaaPoista
 4. Asiaa ja tuomioiden löperyyttä ei pysty käsittämään. "Kovemmat tuomiot johtaisivat löyhempään seksuaalimoraaliin" todetaan yhdessä linkissäsi; logiikka ???
  Kuten Aino yllä: Murha on murha, ja kunniamurhasta sopisi ropista vähintään yhtä kova ja pitkä tuomio kuin muistakin, eletään vuotta 2022....

  VastaaPoista
 5. Todella tärkeä ja järkyttävä aihe! En pystyisi nyt tätä kirjaa lukemaankaan, mutta ehkä joskus tartun siihen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista, tärkeä ja järkyttävä aihe, ja kuinka voimme elää 2000-lukua?

  VastaaPoista
 7. Tosi paha aihe, mutta samalla kiinnostava. Aivan kuin miehet ja naiset eläisivät eri elämää, miehet nykyaikaa ja naiset 1900-1950 lukua. Miehet kieltävät naisilta kaiken uskonnon ja kunnian varjolla. Onko kukaan kuullut kunniamurhasta, jossa kohteena on mies?

  VastaaPoista
 8. Mai ja Hannele, todella kauheaa.

  VastaaPoista