sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Markus Ahonen: Anna pahan kiertää

 

Markus Ahonen: Anna pahan kiertää, Wsoy 2021,  sivumäärä 407.

Markus Ahosen (s.1972) romaani Anna pahan kiertää, on Isaksson-sarjan kuudes, ja palaa ensimmäisen kirjan Meduusan tapahtumiin. Meduusassa sarjamurhaaja tappoi lähiöissä nuoria aikuisia. Nyt palataan aiheen ääreen uudestaan, maailma ei ole muuttunut paremmaksi, eikä ihmisten elämä helpommaksi.

Kirjan kerronta koostuu limittäin eri näkökulmista ja erillisistä juonilangoista, jotka hiljalleen punoutuvat kipeäksi kertomukseksi. Nuori hamppari-kolmikko hakkaa ja ryöstää Isakssonin pojan Antin. Antti on kuoleman kielissä, ja taistelee hengestään teholla. Kolmikko potkii ja ryöstää muitakin. Lisäksi he tunkevat ilotulitteita uhrien suuhun ja räjäyttävät. Toisaalta puhutaan edellisvuotisesta Flow-festivaalin räjäytyksestä, ja sen vaatimista uhreista.

Kolmannessa juonilangassa Meduusa on palannut toimintaan, mikä jäi varjoihin sarjan avausosassa. Meduusalla on menossaan kaksi vastakkaista suuntaa, toisaalta hän katuu, ja haluaisi tunnustaa, toisaalta hän luulee, että jää kiinni, ja hän jatkaa murhaamistaan peitelläkseen jälkiään. 

Edelleen seurataan poliisi Markku Isakssonia, joka  on kotiutunut Helsinkiin. Hän on avoliitossa kollega Nina Markkasen kanssa. Parilla on vihdoin tyttö. Isakssonin avioeropoika Antti on kärsinyt äitinsä uusioperheen arjesta ja Isaksson on kärsinyt poikansa kärsimisestä. Nyt Isaksson kärsii poikansa sairasvuoteen vierellä.

Kaikissa juonilangoissa pohditaan syitä ja seurauksia, peilataan tekijöiden lapsuuteen, jossa betonilähiö ei aina tarjoa otollisinta kasvuympäristöä. Väärät valinnat, ikävät sattumukset, päihteet ja väärät kaverit aiheuttavat kierteen, jonka imusta on vaikea irrottautua. Lähempi kuva saadaan  Kannelmäestä ja Myyrmäestä.

Ahonen käsittelee tärkeitä teemoja ja yrittää valottaa motiiveja, osattomuutta ja syrjäytymisen kovaa hintaa yksilöille ja yhteisölle.

Anna pahan kiertää ei ole dekkari, jossa arvuuteltaisiin tekijää, tai edes motiivia, tämä kertoo elämästä ja valinnoista. Ahosen näkökulmat etenevät, mutta kenen mikin takauma on, ja mikä pala se on murhamosaiikissa, on pitkään lukijalle epäselvää.

*****

Pidempi oppimäärä, jota ei kannata lukea, jos aikoo lukea romaanin. Kaikkien Ahosen luomien henkilöiden lapsuudesta kumpuaa ongelmia, koulukiusaamista, osattomuutta ja onnettomuuksia. Isakssonin lapsuus on ollut onneton, mutta Markku on selvinnyt. Nyttemmin Isakssonin äiti on kuollut. asunto Myyrmäessä on myyty. Isaksson ja Reponen asuvat Vuosaaressa. Antti on teholla, hän on voittanut juuri aiemmin bändeineen musiikkikilpailut ja saanut sopimuksen levy-yhtiöön. 

Maailma Ahosen dekkareissa on rujo ja lohduton, yhden hakkaajaporukan kun saa pois kadulta, seuraava astuu tilalle. Väkivalta on ikuista, valitettavasti?

Kirjassa palataan Meduusan tunnelmiin. Antti selvisi silloin koulukiusaamisesta, Isakssonille selviää, että sitä seurasi muutaman opettajan hiillostus, ja kotona huomiotta jääminen. 

Eniten selvyyttä saadaan teokseen Meduusa, jossa poliisien päättelyketju oli virheellinen, kuka slumminuorten kuolemien takana oikeasti oli. Meduusan kuuppa on lopullisesti himmennyt. 

Markus Ahonen osaa kirjoittaa ja kirjan teemakin on tärkeä,  miljöö on kuvattu mainiosti. 

Ahoselta olen blogannut myös teoksen Palava sydän.

****

Helmet haasteen kohta 11 asioita ei kerrota aina tapahtumajärjestyksessä.

4 kommenttia:

 1. Valitettavasti nämä terrorisoivat jengit ovat Suomessakin todellisuutta. Surullinen kehityskulku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin oikeastaan nämä Ahosen kirjat siksi, että hän on aktiivinen Instagrammissa ja Twitterissä. Jengiytyminen on iso ongelma, jonka syntymistä ei enää voi estää, kun se on tapahtunut. Nyt pitäisi jalkautua lähiöihin (neuvolat, terveysasemat, sosiaalityöntekijät, koulut, asukastyö) sekä myös poliisi, puututaan ja viesään asioita syyttäjille. Turussa iso ongelma on ns. juoksukaljat, eli toistuvat myymälävarkaudet, joihin ei puututa, tai joista ei seuraa mitään. Se toki on pienempi ongelma kuin pahoinpitelyt, joihin ei ole nykyisellään ei reagointivalmiutta, ei resursoida ennalta ehkäisyyn riittävästi ....

   Poista
 2. Tässä kakkos-Ahonen avauksessasi todentuu nähtävästi hänen tyylinsä kirjoittaa laajempiin kehyksiin kuin murha-tutkinta-loppurutistus. Jengiytyminen on myös meillä Suomessa kuten yllä olevassa toteat lisääntynyt ja vauhdilla kasvanut todellinen ongelma, johon ei puututtu ajoissa. Riittävät resurssit sen ratkaisemiseen puuttuvat monella saralla ja pahoin pelkään, että väkivalta ilmiönä on ihmiskunnan riesa niin kauan, kun meitä kaksijalkaisia "Luomakunnan kruunuja" tällä Telluksella tallailee(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Minusta resurssit puuttuvat, koska päättäjät eivät asu ongelmalähiöissä. He asuvat siististi rauhallisilla alueilla, lapset käy hyvissä kouluissa, ja matkat taittuvat sähköautoilla tai takseilla. Tästä perspektiivistä on vaikea ymmärtää, mikä todellisuus vallitsee koulumatkoilla, iltaisin ostoskeskuksissa jne,

   Poista