torstai 1. lokakuuta 2020

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta

 


Camilla Grebe: Kun jää pettää alta, alkuteos Älskaren från huvudkontoret 2015, suomentanut Sari Kumpulainen, Gummerus 2020, sivumäärä 507.

Vaatejätti Clothes & Moren toimitusjohtaja Jesper Orren keittiöstä löydetään raa'asti murhattu nainen. Jesper Orre on kadonnut. Rikospoliisista asiaa tutkii Peter Lindgren, ja mukaan kutsutaan Hanne Lagerlind-Schön, tekemään psykologista profilointia. Murha brutaliudessaan ja tekotavaltaan muistuttaa Hannen ja Peterin vuosikymmen sitten tutkimaa murhaa.

Jesper Orre on 45-vuotias nousukas yhtiön toimitusjohtajana. Hän on päättänyt ottaa löysät pois, ja yhtiön työntekijöiden etuja on leikattu. Jesper on poikamies, mutta naisia riittää. Jesperin katoamista tarkastellaan myös vaateliikkeen myyjän Emma Bohmanin kautta. Emma on solminut suhteen Jesperin kanssa. Emma kuvailee suhteen alkua, ja nykytilaa, jossa Jesper on tehnyt katoamistempun. Emman isä on kuollut, ja myös keskikaljaa kittaava ja jatkuvasti valittava äiti kuolee.

Rikospoliisi Peter Lindgren kelaa suhdettaan Janetiin, naiseen, jonka tavoite oli naimisiinmeno ja lapsi. Peter yrittää estellä kumpaakin. Nyt Peter on etä-isä, ja perusonneton. Peterin apuna poliisissa on Manfred Olsson, jolta Peter saa myös ystävän neuvoja.

Profiiloija Hanne Lagerlind-Schön on jo liki kuusikymppinen, ja hänellä on todettu alkava muistisairaus. Hanne on naimisissa 10 vuotta vanhemman Owen kanssa. Hanne ei tunne intohimoa suhteessaan. Aiemmin juuri vuosikymmen sitten, hänellä oli suhde Peterin kanssa. Lakanat pöllysivät, mutta Peter jänisti ennen yhteenmuuttoa, ja Hanne palasi Owen luo. Tiet käyvät taas yhteen, kun profiloijaa tarvitaan selvittämään syyllisen luonnetta, ja psykologiaa tarvitaan, sillä murhaaja on aina sairas mieleltään. Hanne tajuaa yhtymäkohdat aiempaan selvittämättömään Calderonin murhaan, jota hän Peterin kanssa tutki. 

Hannen eväät Owen kanssa on syöty. Hanne haluaa jotain muuta ja pakkaa tavaransa. Hän unelmoi myös Grönlannin matkasta.

Camilla Greben dekkarin  Kun jää pettää alta suola on eri aikatasoissa kulkevat elämäntarinat ja pippuri yllätyksellinen juoni. Vaikka juonen suurimmat käänteet ennakoin etukäteen, niin murhaajan harhainen tarina ja hullun houreet kyllä koukuttivat. Dekkarin mitta, puolen tuhatta sivua, on jollekin liikaa, mutta luin tekstin mielelläni. Tästä dekkarista Kirsi on blogannut näin Mai näin

Uutuusdekkaria ei sovi avata enemmän. "Flickorna och Mörkret" -sarja on ensimmäinen, minkä Grebe on kirjoittanut yksin. Tällä hetkellä olen lukenut sarjasta jo kolme ensimmäistä teosta, ja koko ajan paranee, ja tulee jännemmäksi, bloggauksia tulee myöhemmin ulos.

Flickorna och Mörkret -sarja 
Kun jää pettää alta 
Lemmikki

Camilla Grebe on sisarensa Åsa Träffin kanssa julkaissut Siri Bergman sarja, jonka ensimmäinen osa on Levoton mieli

****

Camilla Grebe (s.1968) on ruotsalainen dekkaristi, joka on julkassut myös dekkarit Veteen piirretty viiva sekä Ajasta ikuisuuteen.

Dekkarissa mainitaan taiteilija Ragnar Sandberg (1902 - 1972), hän oli kuulu göteborgilaisen suuntauksen taiteilija, jonka tyyli mainitaan kirjassa naivistiseksi. Tässä linkki Bukowskin huutokauppaan, missä teoksia 

4 kommenttia:

 1. Hyvä sarja. Ei pelkkä viihdedekkarisarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, linkkasin arviosi tuophon, sori en löytänyt sitä heti, te olitte joukolla bloganneet tästä. Tutustuin tähän vasta Helsingin kirjamessujen aikaan, olisin halunnut mennä kuuntelemaan Grebeä, mutta olin töissä silloin

   Poista
 2. Grebeltä olen viimeksi lukenut "Lemmikkini".
  Hän on omanlaisensa ja kiinnostava kirjailija, jolla on hyppysissään taito koota useista eri elementeistä ehyt ja mainiosti balanssissa pysyvä teos, josta lukija nauttii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, olen nyt lukenut myös Lemmikin ja Horroksen, on parantunut. Varjokuvat on lukematta.

   Poista