sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Asko Sahlberg: Pimeän ääniAsko Sahlberg: Pimeän ääni, ensimmäinen painos 2000, yhteisniteessä Pimeys Like 2014. Sivumäärä 195.

Asko Sahlbergin (s, 1964)  Pimeän ääni -romaanin "sankari" on yksin  asunnossaan katkeruuttaan kätkevä mies, jonka pimeyttä kasvattaa kykenemättömyys kertoa tunteistaan kanssaihmisille.  Ulkopuolisuuden tunne purkautuu ajoittain raivona.

Pimeys on kantava teema mutta myös sisäinen tunnemaailma.
"Pimeys oli sisälläni ja kasvoi ja työntyi ulos ja laajeni ja kattoi minut niin, että kelluin yön pimeydessä omassa pimeydessäni". s. 162.

Muistan halun tulla osaksi pimeää, sulautua siihen. Muistan miten kuvittelin, että pimeä pintti ihoni, kietoi minut pehmeään seittiinsä. s. 180

Pimeän ääni on tuskan huuto urbaanissa yksinäisyydessä.

****
Pimeän ääni -romaanin kertoja on suomalainen mies joka perhesuhteiden katkeamisen ja pettymyksen vuoksi muuttanut Göteborgiin. Göteborgin pimeä syksy ja kaupungin ankeat kadut ovat murhenäytelmän kulisseja. Päähenkilön erakoitumista hillitsevät setä ja suomalainen Jakobsson jolle päähenkilö paiskoo välistä pimeitä hommia. Miehen traagisen juurettomuuden syy ovat ongelmalliset naissuhteet. Herran yläkertaan muuttaa tanskalainen Karen, joka maksaa vuokransa luonnossa äveriäälle rakennuttajalle, mutta hakee nautintonsa alakerrasta kertojan luota. Kahvilassa päähenkilö tapaa mielenterveyskuntoutuja Annan. Kumpikin suhde on pääosin fyysinen ja suhteet epäonnistuvat rohkeuden ja kommunikaation puutteeseen.

Ympäristö näyttäytyy rujona, Göteborgin kaduilla on saastaa  ja siellä vaeltaa väkivaltaisia uusnatseja, ja myös kertoja kylvää kaunaisia ajatuksia kanssaihmisille ja purkaa patoutunutta vihaansa niille joiden katsoo olevan vastuussa naistensa pahaan oloon.

Pimeän ääni on rujo tuskanhuuto hämärässä ja  vimmainen kuvaus yksinäisen miehen kokemasta ulkopuolisuudesta, pimeistä ajatuksista ja niiden aiheuttamasta viimeisestä vihasta.

***
Pimeän ääni on avausosa Pimeys-trilogiaan, jonka seuraava osa on Hämärän jäljet ja päättöosa on Paluu pimeään.
He on myös Sahlbergin tuotantoa

2 kommenttia:

  1. Asko Sahlberg tuntuu kuvaavan samaa pimeyttä useissa kirkjoissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta olen lukenut tuon Pimeys-trilogian ja romaanin He.

      Poista