sunnuntai 7. huhtikuuta 2024

Rex Stout: Liian monta kuolemaa

 


Rex Stout: Liian monta kuolemaa, alkuteos More Deaths than One, 1948 suomentanut Eero Ahmavaara, Sapo 10. WSOY 1954, sivumäärä 278, Nero Wolfe #11

Rex Stoutin Nero Wolfe -dekkari Liian monta kuolemaa sukeltaa radiomaailmaan, kun lähetyksessä haastateltava saa syanidia ja kuolee. Nero Wolfe on saanut paljon veromätkyjä. Archie Goodwin usuttaa Nero Wolfea tarjoamaan palveluksiaan radiotähdelle, kun poliisin tutkimukset ovat jumissa. Juttu on mutkikas ja muuntuu kiristysjutuksi.

Tarina on ensimmäinen kolmesta, jossa taustalla on rikollispomo Arnold ZeckRex Stoutin Liian monta kuolemaa on julkaistu myös nimellä And Be a Villain. Lainasin ensin kirjastosta kasettiäänikirjan vuodelta 1986, mutta kuuntelussa oli haasteensa, joten ostin kirjan messuilta. 

Tarinan alussa Archie Goodwin kertoo Nero Wolfelle veromätkyistä, jotka pitää ilmoittaa lomakkeella 1040. Lisäveroja on erääntymässä 13.3.1948  yhteensä 4312,68 dollaria. Sen vuoksi Archie saalistaa juttua Nero Wolfelle ja soittaa Richardsille Federal Broadcasting -yhtiöön. Madeleine Fraserin radio-showssa on tapahtunut selittämätön myrkytystapaus 7.3.1948. Ohjelman ympärillä pyörii isot rahat, yhden show'n tekeminen maksaa käsikirjoituksineen 30 000 taalaa viikossa, liikevaihto on 1,2 miljoonaa dollaria vuodessa, kun kesälomat lasketaan pois. Ohjelmaa lähetetään tiistaisin ja perjantaisin klo 11 - 12. Ohjelmalla on 8 miljoonaa kuulijaa. Madeleine Frasier haastattelee vieraita, hänellä on omia avustajia lähimpänä lapsuuden ystävä Deborah Koppel. Radiotähdillä on isot palkat. Ohjelmalla on omat sponsorinsa. Myrkky oli tuotu sponsorin juomapullossa. 

Cyril Orchard kilpahevosveikkauslehdestä on saanut syanidia. Haastateltavana on ollut lisäksi matematiikan professori Savarese ja studiossa on myös muuta henkilökuntaa; Madeleine Fraser, Deborah Koppel, tuotantoyhtiön sihteeri Tulla Strong ja  show'n (akateeminen) käsikirjoittaja Elinor Vance.

Tarkastaja Cramer tutkii murhaa, mutta läpimurtoa ei ole tapahtunut, eräs skenaario on, että todellinen kohde on ollut Madeline Fraser. Archie saa Nero Wolfelle hyvän 20 000 dollarin sopimuksen, jos selvittää murhaajan, lisäksi kustannukset maksetaan. Sopimuksessa on monta maksajaa (Starlite 50%, FBC 28%, neiti Fraser 15%, Valkea koivusaippua 5% ja  Unelmat 2% ). Nero Wolfe kuulee asianosaisia, mutta mitään läpimurtoa ei tapahdu. Hotellihuoneessa murhataan toisen lehden päätoimittaja Beula Poole. Lehden toimisto on tyhjennetty, kuten Orchardinkin.

Osittaisia juonipaljastuksia 
Lehtiä tilattu 10 dollarilla viikossa, kyseessä on kiristys, tilaaja on saanut nimettömiä kirjeitä. Lisäksi asiaan on sekaantunut rikollispomo Arnold Zeck, joka puhuu kahteen kertaan puhelimessa Wolfen kanssa. Kiristysjuttu saa sen aikaan, että Starlite maksaa sopimuksen ulos. Nero Wolfe kuitenkin selvittää murhan, joka on kotikutoisempi, eli Zeckin organisaatio on "vain" kiristänyt uhreja, ei osallistunut murhiin.

Tässä teoksessa Nero Wolfe lukee runokirjaa ja  piirtää hevosia. Hän antaa tarkastaja Cramerin hoitaa kenttätyön, eikä etsiväkolmikkoa Durkin, Panzer ja Cather tarvita tutkimuksiin.

Tämä on Zeck-trilogian ensimmäinen osa, toinen osa on Toinen tunnustus päättöosa on Parhaissakin perheissä,.
*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Bloggailen  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa.

8 kommenttia:

 1. Nuo kannet ovat mielenkiintoisia, toisessa viinimalja korostetusti esillä ja toisessa suklaa (?) ja kiiltokuvat, mitä ihmettelen. Mutta ehkä suklaata syöden on mukavampi kuunnella, mutta mitä kiiltokuvat asiaan kuuluvat. Ajatukset kulkee eittämättä lasten suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen myrkytys tapahtuu virvoitusjuomalla, ei viinillä, juoma tosin juodaan lasista. Myöhemmin myrkytetään karamelleilla, josta toinen kansikuva.

   Poista
 2. Somaa, että Nero Wolfesta löytyy myös runollinen puoli.
  Matkan varrella onkin tullut todettua, että kaksikosta Stout & Wolfe on moneen lähtöön:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hyvä jopa tässä korkeatasoisessa sarjassa.

   Poista
 3. Heh, nyt minullakin on lukupinossa yksi Rex Stout, Kadonnut ääni (The Silent Speaker 1954). 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on rankattu hyväksi dekkariksi luin sen jo vuonna 2018.

   Poista