torstai 25. huhtikuuta 2024

Enid Blyton: Kadonneen kissan salaisuus

 


Enid Blyton: Kadonneen kissan salaisuus, alkuteos The Mystery of Disapearing Cat 1943, suomentanut Lea Karvonen, Tammi 1962, sivumäärä 165.

Enid Blytonin (1897 - 1968) Salaisuus-sarjaa kirjoitettiin vuosina 1943-1961. Tämä Kadonneen kissan salaisuus on toinen sarjassa. Koittaa kesäloma, jota nuorin kirjan lapsista kahdeksanvuotias Elisabeth Hilton eli Bes on odottanut kovin, hänen isoveljensä 12-vuotias Richard eli Riki tulee sisäoppilaitoksesta, kuten 12-vuotiaat ystävänsä Laurence Daykin eli  Larry ja Kristine eli Kris. Pulla eli Fredrik Algernon Trotteville (14-vuotias) saapuu myös, sillä hänen vanhempansa ovat hankkineet kesämökin myös Peterwoodista. Ystävykset tapasivat  sarjan  avausosassa Palaneen talon salaisuus pääsiäislomallaan. Kaverukset ovat Viisi etsivää ja vainukoira ja koira on Pullan Nono-koira.

Lasten naapuriin on muuttanut Lady Candling ja hänen arvokkaat rotukissansa. Kissoja hoitaa 20-vuotias neiti Harmer. Puutarhaa hoitaa ilkeä herra Kukel, joka pitää Ladyn poissaollessa puutarhaa omanaan. Kukelin oppipoikana on orpopoika, koyhä ja kiltti Lukas, joka on viisitoista, mutta ei osaa kunnolla lukea, mutta hän tuntee linnut ja kasvit. Arvokkain kissa on upea siamilainen Yön kuningatar

Kirjan juoni on aikuiselle kirjabloggarille selvä, mutta lapselle hyvin jännittävä. Yön kuningatar varastetaan kahdesti. Kerran se vaeltaa  takaisin. Kukel, joka vihaa lapsia, syyttää teosta Lukasta. Kukel tehtailee valituksia myös viidestä etsivästä poliisikonstaapeli Goonille, joka päättelee Lukaksen olevan syyllinen. Sankarimme etsii johtolangat, ja kertovat tarkastaja Jenksille johtopäätöksensa syyllisestä, joka ilkeydestään huolimatta tai sen takia alkaa ulista ja valittaa. 
 
Etsivät paljastivat salaisuuden. Kissan anastusaikaa oli manipuloitu naamioimalla toinen kissa Yön kuningattareksi, ja laittamalla väärä kissa Yön kuningattaren häkkiin. Lady säilyttää rotukissojaan häkeissä!

Mukava seikkailu ja varmasti jännittävä lapsille.

Englantilainen Enid Blyton (1897-1968) tunnetaan parhaiten Viisikko-sarjasta. Viisikkoa julkaistiin 21 kirjaa, yteensä Blyton kirjoitti 700 kirjaa ja 2000 novellia.

Näitä Salaisuus-sarjan teoksia on 15, teoksista Kummallisen nyytin salaisuus, sekä Kadonneen kaulakorun salaisuus olen blogannut TÄÄLLÄ

15 kommenttia:

  1. Salaisuus-sarjaa täytyisi päästä lukemaan, olen vain toivonut, että löytäisin sen yhden puuttuvan tietyssä kuosissa, mutta kovinpa on vaikea löytää. Muistaakseni Pullan koiran nimi oli Nono.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos korjasin ja katsoin niin Blytonilla se on Buster.

      Poista
  2. Siamilaiskissat ovat vekkuleita lemmikkejä, joten teeman mukaisesti mukavan notkeasta esillenostosta kiitos!

    Enid Blyton on vaivatta aikaa kestävä kirjailija.
    Näitä tuli itse luettua kuin myös ovat olleet lastenlastenkin suosikkeja kiinnostavina ja sopivasti jännitystä sisältävinä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaverilla oli siamilainen kissa, kissat muuten ovat aika tuttuja. Enid Blyton oli uskomattoman tuottelias.

      Poista
  3. nuo Blytonin kirjat aikuisena ostin kirpparista ja nauttinut lukemisesta 🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mysteriet med teaterkatten?

      Blyton osaa vaihtaa teemaa, keksii aina uudet jutut.

      Poista
    2. Enid Blytonin kirjojen määrä on iso, mutta lukijamäärä on myös melkoinen ja kirjoja on käännetty monelle kielelle.

      Poista
  4. Olen lukenut Blytonilta vain yhden kirjan, joka oli tätä Salaisuus-sarjaa. Muistan uppoutuneeni tarinaan lapsena kuin liimattuna. Ihailin kovasti Pullaa alakouluikäisenä. Jostain syystä en tullut lukeneeksi muita osia, Viisikoista puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen lukenut näitä Blytonin kirjoja (yhtä SOS-sarjan kirjaa lukuunottamatta) vain blogi-aikana. Vaimolla on Viisikko-, Salaisuus- ja Seikkailu-sarjan kirjat. Vain Viisikko-sarjan olen lukenut kokonaan.

      Poista
  5. Olen Blytonin fani. Muutama vuosi sitten luin uudelleen nuoruuteni Viisikoita ja niinhän se kerronta lumosi ja vei mukanaan ❤️ Olen luultavasti lukenut kaikki Viisikot mutta vain satunnaisesti muita. Muistan Seikkailujen laivan, koska minulla oli se ja luonnollisesti tulin lukeneeksi monta kertaa, kuten Viisikotkin.
    Kiva että teit tämän postauksen 📙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Nämä kestävät hyvin uusinta lukemista. Luin Viisikko-sarjan, kun se oli Keskisuomalaisen 100 kirjan listalla, ja samalla luin muitakin Blytonin teoksia.

      Poista
  6. Leikkiessäni joskus kirjastotätiä (eli olin kirjastoapulaisena) tulivat nuorisonkin kestosuosikit tiskillä äkkiä tutuksi eli juurikin Blytonit, Erin Hunterin Soturikissat ja monet muut, mitä harva pää ei enää muista. Itse en harrastanut Viisikoita, mutta sukulaistyttäret kylläkin.Luin tyttönä L.M Montgomerin, Burrougshin ja Dumasin ja Alki Zein kirjoja. Laura kirjat kuuluivat valikoimaan ja etenkin Thomas C Hinklen Myrskytuuli jätti unohtumattoman vaikutuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä luin lapsena lähinnä Dumasin ja Burroughsin kirjoja,myöhemmin olen lukenut Montgomeryn. Luin taannoin Soturikissojen avausosan, ymmärsin sen jälkeen,miksi se kiinnostaa nuoria.

      Poista
  7. Luin lapsena näitäkin Blytonin kirjoja. Tykkäsin paljon.

    VastaaPoista