torstai 11. huhtikuuta 2024

Kale Puonti: Manni

 

Kale Puonti: Manni, Bazar-kustannus 2020, sivumäärä 270.

Kale Puontin Manni aloittaa Helsingin huumepoliisin työstä kertovan rikosromaanisarjan Pasilan myrkky. Pasilan myrkky on nimitys Helsingin huumepoliisin ryhmälle, jota vetää operatiivisesti Kosti Kaartamo. Ryhmään kuuluu myös Pesonen, joka on vanhan ajan poliisi. Pesonen joutuu yhteyksiensä vuoksi kuulusteluihin, eli  veljeileekö rikollisten kanssa, onko tehnyt "virkavirheitä"?

Poliisit tutkivat amfetamiini-kauppaa ja siinä ohella henkirikoksia. Kirjan nimihenkilö Manni on teekkari, joka toimii epävakaiden kotiolojen takia yövartijana Espoossa. Manni näkee yövuorossa, kun virolaisrekka käy naapuritontilla. Sen jälkeen paikalle tullut mies ammutaan. Manni käy paikalla ja löytää metsästä ison erän amfetamiinia, jota rupeaa myymään.

Virolais-venäläinen liiga on kiinnostunut huumerahoista, moottoripyöräjengi huume-erästä ja velkojen maksusta. Manni on kiinnostunut rahasta, ja hän pohtii uuden erän ostamista ja myyntiä. Poliisin työ on saada konnat kiinni ja kaikki huipentuu dramaattisesti.

Manni -dekkari alkaa viipyillen mutta jännitys tiivistyy  lopun  takaa-ajossa.

Pasilan myrkky sarja on Nordic noiria, keskushahmona on poliiseista rikosylikonstaapeli Kalle Pesonen. Mies asuu yksin Aleksis Kivenkadulla, naapurina on antelias Irma Roivas. Pesonen on kaikkien myös konnien kaveri, mutta tietolähdetoiminnan nimissä hänestä ollaan leipomassa konnaa. Poliiseista Kirsi Koski on hyvä kuulustelemaan. Huumepoliisin operaatioita johtaa Kaartamo. Esimieskatras kuvataan byrokraattisiksi eikä johdolla ole tuntumaa kenttään. 

Kirjoittaja Kale Puonti (s. 1962) on toiminut huumepoliisina ja kirjoittanut Pasilan myrkky -sarjaa, jo viiden osan verran  Manni (2020),  Milo (2021), Saarni (2021), Aribo (2022) ja Fadi (2023). Kokemus paistaa läpi, mutta avausosaa haittaavat minun makuuni monet kommentit koskien tietolähdetoimintaoikeudenkäyntiä ja huumepoliisin päällikön oikeudenkäyntiä.  Sitä velliä on hämmennetty lehdissä ja ratkaistu tuomioistuimessa.

Sarja on paljon blogattu esimerkiksi Anki on blogannut tästä  näin. Mummo matkalla näin.

6 kommenttia:

 1. Kiitos linkityksestä. Kehotan että kokeilet vielä Miloa, Manni oli hieman heikohko avaus, mutta sarja on koko ajan parantunut osa osalta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos linkityksestä ja Ankin kanssa samoilla linjoilla Puontin - joka tietää mistä puhuu - ilmaisun elävöitymisen ja kerronnan kuljetuksen suhteen mitä jatko-osiin tulee:)

  VastaaPoista
 3. Minulla jäi tämä kirja kesken, enkä ole sittemmin palannut sarjan pariin. Luin kyllä Puontin kirjoittaman kiinnostavan elämäkerran Satu, Alamaailman rautarouva. Kyseinen rouva on näkynyt hyörimässä Turussakin vapaana ollessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli tuo pitkään hyllyssä, mutta lukeminen sujui joutuisasti. Tuota Satua en ole lukenut.

   Poista