tiistai 2. huhtikuuta 2024

Reijo Mäki: Kolmastoista yö

 

Reijo Mäki: Kolmastoista yö, Otava 2001, Seven-pokkari 2012, sivumäärä 362.

Reijo Mäen kolmastoista Vares nimeltään kolmastoista yö alkaa vauhdikkaasti, kun Mafian palkkamurhaaja Maurizio Strappa suorittaa veriteon Espanjassa ja suuntaa sitten määräyksestä Turkuun. Kirjasarjan edellinen osa Mullan maku, on miltei unohtunut, joskin Jussi kaipaa taksikuski Anna Huttusta, joka on muuttanut paikkakunnalta.

Ruumiskuski Moilasen upporikas ja ikivanha isä Kaarlo Eevert menossa avioon nuoren Anneli Sarkasen kanssa. Moilanen epäilee, että avioaikeet johtuvat sulhasen pankkitilin suuruudesta ja korkeasta iästä. Jussi varjostaa Ruotsin laivalla Anneli Sarkasta, joka ei toisia miehiä katso, vaan oleilee ystävättärensä Yvonne Alapakan kanssa. Terminaalissa Jussille tulee outo ehdotus, ja myöhemmin Jussi törmää "kaksoisolentoonsa" irlantilaiseen Sean Inceen, joka tulee Jussin luo yöksi, mutta katoaa. lisäksi Jussi huumataan ja Seanin matkalaukku haetaan asunnosta. Jussilla on myös tutkinnassa Johanna Lindin "australialaisen" aviomiehen Eerik Lindin mystinen katoaminen.

Jaan Vares-kirjat "hyviin" ja "huonohin" oman mieltymykseni mukaan, tämä Kolmastoista yö on Vares sarjan parempien kirjojen puolella, ja se käsittelee asekauppaa ja valehenkilöllisyyksiä ja on minusta hyvin toimiva kokonaisuus ja lopussa hyvinkin jännittävä.

Laajempi oppimäärä

Turku-kuva  on yksi syy, miksi bloggaan sarjasta, kirjat kertovat myös Turun muuttumisesta.  Jussi asuu tässä pokkarissa Käsityöläiskadulla. 


Moni turisti kirjassa majoittuu Börsin hotellissa, ja käy Börsin ravintoloissa. Sokoksen Börsin 1970-luvullla rakennettu hotelli purettiin 2019, rakennettiin uudestaan ja uusi aukesi 2021 Skandicin vetämänä. Vanhin osa Kauppiaskadun puoleinen julkisivu on vielä pystyssä ja rakennus valmistui 1885 ja  se on edelleen pystyssä. Kuva on siis puretusta Sokos-hotellista, joka oli pystyssä kirjan julkaisuhetkellä.


Loput seikkailut käydään Satavassa ja Kakskerrassa, Satavan kyläkaupassa käydään kahvilla.

Jussi Vares on kirjassa TPS:n lätkäjoukkueen kannattaja. TPS:ää valmentaa Hannu Jortikka, joka valmensi TPS:ä vuosina 1988-1993, 1998-2001, ja 2005-2007, Jortsun aikana TPS voitti kuusi SM-kultaa. TPS:llä on 11 mestaruutta, vuodet ovat 1956, 1976, 1989,1990,1991, 1993, 1995, 1999, 2000, 2001 ja viimeksi 2010.

Kirjassa on siis entisiä neuvostokansalaisia eri henkilöllisyyksillä, näitä on Mantova, joka on siis ei -italialainen, Jack Noro ei-kanadansuomalainen ja Erik Lind, joka ei ole siis australiansuomalainen. Sen sijaan yksi konnista Maurizio Strappa on sisilialainen, hän avioituu Yvonne Alapakan kanssa, kyse on rakkausavioliitosta. Yvonnen entinen rakas Anneli yrittää sotkea kyyhkyläisten välejä ja seuraa naisten välienselvittely, se ei sisilialaisen rakkautta sammuta.

Teoksena minusta hyvä, ja hyvä on päiväkin, sillä Jokken kirjanurkka täyttää 13 vuotta.

*****

Reijo Mäen (s. 1958) Vareksista lisää täällä, ja linkit kaikkiin postauksiini ja tämän jälkeen jokaiseen Vares-seikkailuun.

8 kommenttia:

 1. Mäki ja Vares jatkavat avauksesi , johon Turku-lisäsi antaa mukavasti taustakulisseja, perusteella vahvasti eloaan ja seikkailujaan, eikä ihme, että sarja on ollut ja edelleen on suosittu ja kiinnostava.

  Lämpimät onnittelut 13-vuotiaalle Viikarille, kiitos kaikista antoisista avauksistasi, jatkukoot hyvät päiväsi sekä myötäistä matkaan blogisi jatkolle!!

  VastaaPoista
 2. En ole yhtäkään Varesta lukenut, mutta haluan aina käydä lukemassa juttusi niistä. Kuvat ovat mukava lisä.

  Onnea isoista blogivuosista!

  VastaaPoista
 3. Kiitos onnitteluista. Reijo Mäki on tehnyt palveluksen kuvatessaan aika tarkasti tiettyjä paikkoja.

  VastaaPoista
 4. Onnea Jokke 13 blogivuodesta. Perässä tullaan.
  Mäen kirjat ovat huumorintajuisia. Tykkään, kun hän kertoo kirjoissaan Turusta. Aiemmin hän oli tuttu näky kaupungilla, kun hän ajeli pyörällä pitkän takin helmat heiluen, ilmeisesti hakemassa vinkkejä kirjoihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näen kirjailijaa välillä kaupunkikuvassa. Mäki on julkaissut viime aikoina kirjan vuodessa, katsotaan jatkuuko tähti samana.

   Poista
 5. Onneksi olkoon Jokken kirjanurkalle 💛 Varekset on jääneet aika huonolle tolalle, pari filmiä katsonut. Mitä mieltä olet ovatko uskollisia kirjoille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En erityisemmin ole syttynyt Vares-elokuviin, kirjan tapahtumat ovat osin niin outoja, että taipuvat huonosti valkokankaalle. Luen lähinnä näitä siksi, että asun Turussa ja siitä on tullut tapa.

   Poista