perjantai 15. maaliskuuta 2024

Rex Stout: Liian monta naista

 


Rex Stout; Liian monta naista, alkuteos Too Many Women, 1947, suomentaja Reijo Lehtonen, Sapo 209. WSOY 1977, sivumäärä 243, Nero Wolfe #10.

Rex Stoutin dekkari Liian monta naista on alkuun hyvin hauska dekkari. Naylor Kerr yhtiön pääjohtaja Jasper Pine haluaa palkata Nero Wolfen tutkimaan, oliko yrityksen kirjeenvaihdon tarkkailija auton alle jäänyt Waldo Wilmont Moore murhattu. Yliajo oli tapahtunut 5.12.1947 keskiyöllä. Yliajaja on kateissa, auto oli varastettu ja löytynyt hylättynä.

Kun Jasper Pine tulee Nero Wolfe toimistoon, hän tapaa ensin Nero Wolfen apulaisen Archie Goodwinin: "kerroin että olin Archie Goodwin  Nero Wolfen etsivätoimiston sydän, maksa, keuhkot ja mahalaukku, Wolfe oli vain aivot". Nero Wolfe on mielentilassa, jossa ei halua rasittaa (edes) aivojaan, mutta suostuu ottamaan tehtävän vastaan, koska Archie Goodwin pestautuu Naylor-Kerrille henkilöstökonsultiksi, nimellä Peter "Pete" Truett. Hän tapaa toisen omistajan pojan hyvin erikoisen herran nimeltä Kerr Naylor, joka syö eksoottisia kasvisruokia ja on lahjoittanut osakkeensa työläisille. Kommunikaatio Archie Goodwinin  kanssa on hyvinkin hauskaa, lisäksi herra Naylor kertoo Goodwinille, että epäilee, mahtaako konekirjoittajissa olla yhtään neitsyttä. (Tässä eletään 1940-lukua!). Goodwin aloittaa kirjeenvaihto-osastolla naisten kuulemiset, neiti Hester Livsey  oli kihloissa auton alle jääneen Waldo Mooren kanssa. Mooresta oli kiinnostunut liuta neitejä, ja Moore oli pyörittänyt näitä nättejä naisia. Gwynne Ferrisin vuoksi firman apulaisjaostopäällikkö oli aloittanut tappelun murhatun Mooren kanssa. Gwynne haluaisi lopettaa konekirjoitusosastolla, sillä hän ei hallitse oikeinkirjoitusta. Rosa Bensonilla, jota Archie kutsuu krooniseksi nymfiksi, on aviomies. Kun Archie vie Rosan syömään, Rosan aviomies alkaa tapella Archien kanssa. Kerr Naylorin sisar rouva Cecily Pine pitää nuoremmista miehistä, hän on käskenyt palkata Waldo Mooren töihin. Mooren työnteko jäi vähemmälle, kun hän pörräsi kukasta kukkaan.

Naylor Kerr yllättää Archie Goodwinin, ja hän on arvannut kuka Goodwin on ja miksi hän on firmassa. Herra Kerr uhoaa tietävänsä, kuka Mooren murhasi. Goodwin kirjoittaa tämän raporttiinsa, raportti vohkitaan, ja seuraavaksi Naylor Kerrin päälle ajetaan. Toinen murha.

Koska kyse on isosta yrityksestä, lehdistö kohisee, tarkastaja Cramer on tyytymätön Archien toimintaan.

Hauskuus loppuu Kerr Naylorin yliajoon. Loppu on tutkintaa, mutta lopussa Nero Wolfella on vastaukset klassisiin kysymyksiin, kuka ja miksi.

Archie Goodwin kuulustelee ihmisiä Nero Wolfen puolesta. Hän on taitava pikakirjoittaja ja rustaa raportit valmiiksi pikakirjoituksen pohjalta kirjoituskoneella.

Koska Lily Rowan on sairaana, Archie järjestää lopussa triplatreffit Rosa Bendinin, Hester Livseyn ja Gwynne Ferrisin kanssa Rustermanin ravintolaan.

Moni nykyaikana varmasti leimaa tämän sovinistiseksi dekkariksi, mutta minusta se ei ole sitä, sillä tämä irvii myös miehisiä ominaisuuksia ja Kerr Naylor  on eittämättä suurin pässinpää, joskin viaton. Rex Stout oli itse naimisissa, ja hänen toinen vaimonsa Pola ainakin oli itsenäinen nainen ja huippu suunnittelija. Archie laskee leikkiä kaikista, naisistakin, mutta ei uskalla antautua avioliittoon. Nero Wolfe vierastaa naisia ja minusta jollain tasolla pelkää.

*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Tulen bloggaamaan  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa.

4 kommenttia:

 1. Näppärä nimi teoksella, josta oiva avaus! Paljastuuko tässä aivan uusi puoli sankaristamme Wolfesta hänen suhtautumisessaan naisväkeen:)

  Pikakirjoitus on/oli mielenkiintoinen ja haasteellinenkin opeteltava aikanaan, onneksi sen sai tenttiessä kompensoida hyvällä konekirjoitusnopeudella.

  Rex Stout on yksi niitä aikasen harvalukuisia kirjailijoita, jolta en muista yhtään floppia lukeneeni vaan Stout-Wolfe- kaksikko pitää pintansa osasta toiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta sarja on laadukas eikä siinä ole yhtään huonoa teosta, jopa viimeiset dekkarit ovat laadukkaita.

   Poista