Don DeLillo: Omegapiste, alkuteos Point Omega 2010, suomentaja Helene Bütsow, Tammi 2011, sivumäärä 124.
Yhdysvaltalainen Don DeLillo (s. 1936) on laatukirjailija, jonka läpimurtoteos oli Valkoinen kohina (1985), hänelle veikkailtiin aiemmin Nobelia, mutta sitä hän ei ole saanut. Tammen keltainen kirjasto on julkaissut DeLillolta kymmenen teosta, jotka kaikki on suomentanut Helene Bütsow.
Omegapisteessä ei ole normaalia juonta, jonka selvitettyään lukijalle olisi annettu kaikki vastaukset (tai edes kysymykset) valmiiksi pureskeltuna, vaan päin vastoin, mitä pidemmälle lukee, sen sekavammaksi kaikki muuttuu.
Kirja alkaa ja loppuu galleriassa, missä näytetään Alfred Hitchcockin Psykoa hidastettuna kuva kerrallaan, filmi kestää näin näytettynä 24 h (normaalisti 1 h 49 minuuttia). Nimetön mies katsoo lumoutuneena Psykon kohtauksia, missä Norman Bates puukottaa suihkussa olevaa Janet Leighiä, jonka roolihahmon nimi on kirjan mukaan Janet Leigh, (wikipedian mukaan Marion Crane, filmi Psycho perustuu Robert Blochin kirjaan, jossa hahmo on nimeltään Mary Crane).
Toisessa tarinassa toimittaja Jim Finley menee Kalifornian autiomaahan tekemään yhden oton filmiä Richard Elsteristä, joka laati Yhdysvaltain sotaväelle aatteelliset perusteet. Miehet asuvat mökissä, puhuvat keskenään, juovat ja istuvat kuistilla. Aika pysähtyy. Asetelma muuttuu kun Elsterin aikuinen tytär lähetetään mökille.
Omegapiste on kryptinen pienoisromaani, joka kuvaa vanhuutta, pisteessä, missä aika pysähtyy.
Kirja päättyy "uuteen ottoon" hidastetusta Psyko-elokuvasta. Galleriassa tapaavat ensimmäistä kertaa tuntematon mies ja nainen. Pienellä päättelyllä he ovat Jessie ja hänen (ongelmallinen?) miesystävä.
Psykossa mies tarkastelee, kun etsivä Milton Arbocastia puukotetaan. Hän havaitsee, kun "aikaa hidastetaan" havaitaan, että Arbocastilla on haavoja otsassaan, missä niitä ei pitäisi olla. Samalla pohditaan, millä nopeudella havaitsemme todellisuutta.
Don DeLillo (s. 1936) on poiminut teokseensa Douglas Gordonin näyttelyn "24 Hour Psycho", alun alkaen vuodelta 1993. Laitan pari youtubeklippiä teoksesta.
Kiitos kiinnostavasta avauksestasi! De Lillo saattaisi hyvinkin olla Nobelinsa ansainnut.
VastaaPoistaTätä teosta en ole lukenut, mutta jostain syystä DeLillo on aina ollut minulle kinkkinen ja kaksijakoinen kirjailija, jonka teksti kiehtoo, mutta runsassisältöisen kerronnan poluilla kohtaan kompastuskiviä. Ei toden totta valmiiksipureskellusta tietoakaan. Aika pysähtyy noita videoklippejäkin katsellessa...
Välttelin tämän kirjan lukemista,mutta olihantämä erikoinen ja sitä kautta hyvä, vaikka kaikkea en ymmärtänytkään.
PoistaKuulostaa häiritsevältä, vaativalta, kokeelliselta... kuin käynti Nykytaiteen museossa. Ensin shokki ja hämmennys, sitten alkaa ehkä aueta ja herättää ajatuksia.
VastaaPoistaTotta olihan tässä häiritseviä kohtia, lukijaa varmasti kiinnostaa, miksi Jessie on kadonnut, jamiten hänelle on käynyt.
Poista